Parisuhde voi joutua koetukselle, jos vanhemmat eivät ole yhtä mieltä perheen lapsiluvusta. Silja, 39, on tyytyväinen kahden lapsen saldoon, mutta hänen miehensä Antti haluaisi ainakin yhden lapsen lisää.

Antin vauvakuumeilua on jatkunut jo puolitoista vuotta, eikä asiaan ole tulossa helpotusta.”Jos jokin ystävistämme kertoo, että he odottavat uutta vauvaa, mieheni kiirehtii sanomaan, että hän myös haluaisi”, Silja kertoo.

Välillä Antin vauvakuume nousee neljäänkymmeneen asteeseen.

”Antti vihjailee aina lapsesta, jos näemme vauvoja tai vauvakuvia omista lapsistamme. Hän on myös hakenut uuteen työpaikkaan, joka sijaitsee lähellä isovanhempia. Ajatuksena on, että pärjäisimme siellä kolmannen lapsen kanssa paremmin”, Silja kertoo.

Yrittämisestä Anttia ei ainakaan voi syyttää. Hän on jopa lupautunut pitämään vauvavuoden.

”Mieheni on sanonut, että hän haluaisi jäädä koti-isäksi, jos hankimme kolmannen. Tietenkään hän ei voisi imettää ja minä kuitenkin nukkuisin huonommin. En myöskään usko, että tulisimme toimeen pelkästään minun palkallani.”

Lue myös: Kuinka välttää ero pikkulapsivaiheessa

Käytännön syyt lapsia vastaan

Vaikka mies olisikin kotona, lapsista on myös paljon työtä työssä käyvälle osapuolelle.

”Olen juuri päässyt takaisin työelämään. Nautin pienistä vapauksistani, enkä tunne jaksavani aloittaa kaikkea taas alusta”, Silja sanoo.

Monet käytännön syyt ovatkin kolmatta lasta vastaan.

”Pienistä lapsissa on yksinkertaisesti valtavasti työtä. Vaipat ja vauvaitkut! Haluan tällä hetkellä keskittyä työuraani”, Silja sanoo.

Lue myös: ”Salasin mieheltä sterilisaationi”

Ei turhia riskejä – ikäkin jo painaa

Raskaaksi tuleminen ei ole Siljalle mikään itsestäänselvyys, sillä hänellä on PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

”Lääkäri sanoi minulle aikoinaan, etten välttämättä voi saada lapsia ollenkaan. Nyt olen saanut kaksi ihanaa ja tervettä lasta. Minusta tuntuisi, että koettaisin onnea, jos yrittäisin vielä kolmatta”, Silja kertoo.

Myös ikä vaikuttaa Siljan kantaan.

”Täytän joulukuussa 40 ja minun mieheni on kesällä 45. Tässä iässä riskit ovat jo huomattavia. Ei olisi itsestään selvää, että vauva olisi terve.”

Kun suunnittelee lapsien tekemistä, on myös asiallista pohtia, onko suhde kunnossa. Siljalla ja Antilla on jo pitkään ollut vaikeuksia, eikä vauvariita ole tehnyt suhdetta helpommaksi.

”Jos meille tulee ero, joudun yksinhuoltajaksi. Kahden lapsen kanssa se on vaikeaa, mutta kolmen lapsen kanssa melkein mahdotonta”, Silja täsmentää.

Kaikesta huolimatta toisinaan Silja ajattelee toisin.

”Varsinkin jos olen vierailulla vauvaperheen luona, saatan kaikista järkisyistä huolimatta harkita.”

Lue myös: Pakenetko sinä parisuhdettasi äitiyteen?

Mahdollisesti ehkä

”Olen sanonut ainoastaan ei vauvan hankkimiselle nyt heti, ja Antti on hyväksynyt tämän, joten elämme jonkinlaisessa sovussa”, Silja kertoo.

Lopullinen vastaus on Siljalta itsellekin vielä auki.

”Pidän vielä vanhoja vauvavaatteita tallessa. En ilmeisesti vielä itsekään tiedä, mitä haluan”, Silja pohtii.

Entäpä miten pariskunnalle käy, jos Silja antaa lopulliseksi vastauksekseen ”ei”?

”Antista saattaa silloin tuntua, että estän hänen suurimman toiveensa toteutumisen. On tietysti mahdollista, että se jää hiertämään suhdettamme. Mutta jos meille tulee ero, lapsikysymys on ainoastaan osasyy siihen.”

Testaa: Mikä on sinulle sopiva lapsiluku?

Mitä mieltä olet artikkelista?