Jättämällä lapsensa huonolaatuiseen päivähoitoon työssäkäyvät vanhemmat saattavat pilata lapsensa terveyden ja onnellisuuden. ”Panokset ovat suuret tässä uhkapelissä, jossa mukana ovat tämän päivän lapset ja huomisen maailma”, Unicefin raportissa varoitetaan.

Viimeksi päivitetty 7.1.2009

Taaperoiden psykologiselle kehitykselle vanhempien työssäkäynnistä koituu monenmoista haittaa eivätkä liian varhain hoitoon jätetyt lapset pärjää koulussa. Päiväkodissa mahdollisesti opittu aggressiivinen käyttäytyminen jatkuu myöhemmin koulujen luokkahuoneissa, raportissa kerrotaan.Lue myös: Äitiyslomalta kyykytyksen kohteeksi

Uhkapeliä huomisen maailmalla

Kyseessä on ensimmäinen mittava ja kansainvälinen raportti, jossa varoitetaan riskeistä, joille lapset altistuvat, jos vanhemmat (käytännössä edelleen useimmiten äidit) ajetaan liian varhain takaisin työelämään.

”Panokset ovat suuret tässä uhkapelissä, jossa mukana ovat tämän päivän lapset ja huomisen maailma”, raportissa kirjoitetaan.

Liian varhainen päivähoito horjuttaa
lapsen turvallisuudentunnetta

Alle vuoden ikäisille lapsille kodin ulkopuolinen hoito on raportin mukaan erityisen pahasta. Pitkät päivät poissa kotoa horjuttavat lapsen psyykkistä ja emotionaalista kehitystä sekä heikentää lapsen oppimiskykyä.

Kun lapsi on pienestä pitäen hoidossa, kiintymyssuhde vanhempien ja lapsen välillä ei ehkä pääse kehittymään toivotulla tavalla. Lapsen turvallisuudentunne horjuu ja toisiin ihmisiin on vaikea luottaa, raportissa varoitetaan.

Korkealaatuisen päivähoidon
etuja ei sovi unohtaa

Päivähoidolla on kaikki mahdollisuudet hyvään, jos se on korkealaatuista, raportissa muistutetaan. Huonolaatuinen hoito taas voi pahimmillaan saada aikaan sekä välitöntä että pitkän aikavälin vahinkoa lapselle.

Äitien mahdollisuus työntekoon on ollut komea voitto sukupuolten väliselle tasa-arvolle, mutta vähintään yhtä suuri huolenaihe lapsen näkökulmasta, raportissa todetaan.

Mitä mieltä sinä olet?

Onko koti paras paikka alle 3-vuotiaalle? Voiko perhe pärjätä taloudellisesti, jos vain yksi vanhemmista on töissä? Voisiko teidän perheessänne pienen lapsen hoidon ratkaista niin, että mies jää kotiin, kun äiti palaa työelämään? Miten teillä lapsen hoito on järjestetty? Toimiiko järjestely hyvin vai tuottaako päänvaivaa? Kommentoi!

Lähde:

The child care transition. A league table of early childhood education and care in economically advanced countries. Unicef, 2008. (pdf-tiedosto)

Mitä mieltä olet artikkelista?