Noin joka kolmannessa vauvaperheessä uuteen nukkumisrytmiin totuttelu ei käy kädenkäänteessä. Lastensairaanhoitaja Karin Naphaug on koonnut vinkkejä hyvän unirytmin löytämiseksi eri ikäkausina.

Viimeksi päivitetty 14.3.2007

0—3 kuukautta


 


Vastasyntyneen uni-valve-rytmi on samankaltainen kuin ennen syntymää, minkä vuoksi rytmiin vaikuttaminen ja sen muuttaminen voi alussa tuntua vaikealta.

Syitä vastasyntyneen levottomuuteen on monia. Sitä voivat aiheuttaa muun muassa vaikeaa synnytystä seurannut stressitila, imetysongelmat, koliikki tai muut vatsavaivat, kylmyys, kuumuus, stressaantuneet vanhemmat tai meluisa ympäristö. Kelpo nyrkkisääntö on, että jos vastasyntynyt ei nuku ainakin 8-9 tuntia vuorokaudessa, silloin kannattaa antaa lääkärin selvittää, onko kaikki kunnossa.

  • Luo lapselle vaikutelma, että hän on pienessä ja rajatussa tilassa, vähän kuin pesässä.
  • Nukuta vauva selällään, se pienentää kätkytkuoleman riskiä.
  • Vältä melua äläkä nostele ja liikuttele lasta tarpeettomasti.
  • Lapset, aivan kuin aikuisetkin, nukkuvat parhaiten viileässä ja pimeässä. Makuuhuoneen lämpötilaksi riittää 18 astetta.
  • Monet lyhyet unet on parempi vaihtoehto lapselle kuin yliväsyneeksi valvottaminen.
  • Älä nosta lasta syliisi heti ensimmäisten heräämisen merkkien jälkeen vaan anna hänen herätä pikkuhiljaa itsekseen.
  • Älä huudata lasta. Reagoi itkuun heti ja lohduta lasta.
  • Hoida yösyötöt niin hissukseen kuin pystyt: älä laita valoja päälle ja vaihda vaippa vain, jos se on ihan välttämätöntä. Röyhtäytä lapsi, jotta vatsassa kiertämään jäävä ilma ei tee loppuyön unesta levotonta.
  • Niin vaikealta kuin se saattaa joskus tuntuakin, yritä saada levätyksi myös itse. Kun lapsi nukkuu päiväunia, ota nokoset.

3—6 kuukautta

Moni vanhempi voi helpotuksekseen huomata, että kun lapsi on noin kolmen kuukauden ikäinen, uni- ja ruokailurytmit alkavat löytää paikkansa, minkä myötä jonkinlainen rytmi myös omiin päiviin ja öihin palaa.

Koliikkivauvojen olo alkaa helpottaa. Lapsi syö entistä suurempia määriä aterialla, ja ateriointiväli pitenee 3-4 tuntiin (öisin jopa 5-6 tuntiin).

  • Yritä totuttaa lapsesi nukahtamaan itse ilman ylimääräisiä kommervenkkeja (heijausta, autolenkkiä, imurointia jne.) 
  • Toista nukkumaanmenorutiinit samanlaisina joka ilta.
  • Laita lapsi nukkumaan joka ilta samaan aikaan. 

6—9 kuukautta

Lapsi voi nyt parhaimmillaan nukkua 11–12 tuntia yössä ja lisäksi 2-3 päiväunet. Muista kuitenkin, että lapset ovat erilaisia ja että yksilölliset erot unen tarpeen ja unirytmin suhteen voivat olla suuria. On parempi laittaa lapsi aikaisin nukkumaan kuin antaa hänen yliväsyä. Ensimmäinen kolmannes lapsen unesta on syvintä ja virkistävintä.

Lapsesi syö jo kiinteää ruokaa. Jotkut lapset saattavat kärsiä ummetuksesta, joka häiritsee yöunia. Ummetusta saattaa helpottaa kasviöljy, jota voit lisätä hieman esimerkiksi iltapuuron sekaan. Siinä vaiheessa, kun lapsesi syö kaksi kiinteää ateriaa päivässä, yösyötölle ei enää ole tarvetta. 

  • Lapselle viikonpäivillä ei ole merkitystä. Pysyttele siis samassa rytmissä ja rutiineissa, olipa sitten tiistai tai lauantai. Kahden vanhemman perheissä aamuheräämisten kanssa voi vuorotella, ainakin viikonloppuisin.
  • Laita lapsesi päiväunille paikkaan, jossa hän nukkuu parhaiten. Joillekin lapsille sopii parhaiten unet ulkona vaunuissa. Toiset viihtyvät parhaiten omassa sängyssä.

9—12 kuukautta

Ensimmäisen syntymäpäivän lähestyessä moni lapsi nukkuu vielä kahdet päiväunet ja lisäksi noin 11–12 tuntia yöllä. On toki lapsia, joille yhdet unet päiväsaikaan riittävät.

Jos lapsesi nousee seisomaan sängyssään yöaikaan, kokeile nukuttaa hänet makuupussiin, sillä siitä lapsen on vaikeampi kammeta itsensä pystyasentoon.

Jos nouset joka kerta laittamaan seisaalleen nousseen lapsen takaisin makuulleen, siitä kehkeytyy pian kestävyyslaji, jonka lapsesi todennäköisesti voittaa. Yritä katkaista kierre mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja opettaa lapsesi käymään makuulleen itse.

Jos lapsesi nukkumisesta tai nukkumattomuudesta tulee koko perheen arkea ja jaksamista koetteleva ongelma, älä epäröi hakea apua ammattilaiselta. Ota asia esille vaikkapa neuvolassa.

Lue lisää unesta ja nukkumisesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?