Kun vauva tai pieni lapsi on joutunut syömään antibioottikuurin, on tärkeää edistää suoliston toipumista ja oikeanlaisen bakteerikannan palautumista.

Viimeksi päivitetty 15.11.2023

Jos pieni lapsi joutuu syömään antibioottikuurin, ei ole syytä paniikkiin.


 


”Antibioottien aiheuttama häiriö bakteeristossa vaikuttaa lapseen todennäköisesti hyvin yksilöllisesti”, Lasten suolistomikrobistoa tutkivan HELMi-hankkeen tutkija Katri Korpela kertoo.

Pyydä probiootteja

Antibioottien haitat on osoitettu suurissa tilastoissa. Yksilötasolla haittaa ei välttämättä synny. Täytyy muistaa, että esimerkiksi useissa korvatulehdustapauksissa antibiootti on järkevä ratkaisu.

”Kannatan maltillista suhdetta antibioottikuureihin. Antibioottien käyttöä on hyvä vähentää, mutta niiden käyttöä ei voi kokonaan lopettaa”, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johanna Nokso-Koivisto sanoo.

Voit pyytää lääkäriä kirjoittamaan lapsellesi antibioottireseptin yhteydessä myös reseptin probiootteihin, jotta esimerkiksi antibioottien aiheuttamalta ripulilta todennäköisemmin vältyttäisiin.

 

Antibiootiksi amoksisilliinia

Aikaisemmin esimerkiksi lasten korvatulehduksiin on määrätty makrolideja. Nämä antibiootit ovat laaja-alaisia ja ne ovat kehittyvän suolistomikrobiston näkökulmasta varsin haitallisia. Korvatulehdukseen tehoavat yleensä myös muut antibiootit, joten makrolideilta on mahdollista välttyä.

”Makrolidien annostus on vanhemmille helppoa ja ehkä siksi niitä määrätään edelleen. Ykkössuositus on tällä hetkellä amoksisilliini, joka on penisiliinin sukulainen”, Nokso-Koivisto sanoo.

Antibioottikuurin ollessa tarpeellinen, kannattaa siis muistaa keskustella lääkärin kanssa antibioottityypeistä.

Tue toipumista

Jos olet huolissasi lapsesi mikrobeista esimerkiksi syödyn antibioottikuurin takia, voit tukea hyvän suolistomikrobiston kehitystä ruokavaliolla ja ympäristötekijöillä.

  • Rintamaito tekee hyvää lapsen suolistomikrobistolle. Lasta kannattaakin imettää pitkään, jos lapsi on joutunut syömään antibiootteja vauvaikäisenä.
  • Jos lapsi syö kiinteitä, tarjoile runsaasti tuoreita kasviksia, palkokasveja ja täysjyväviljatuotteita.
  • Maitohappobakteereita saa hapanmaitotuotteista. Ei alle 10 kuukauden ikäisille!
  • Maan bakteerit tekevät hyvää suoliston mikrobistolle. Muista rymytä lapsen kanssa metsissä. Älä myöskään järkyty, jos röhnää päätyy suuhun.
  • Älä tuhoa kotisi mikrobistoa vahvoilla pesuaineilla.

Erinomaista ruokavaliossa

Tuoreet kasvikset sisältävät runsaasti erilaisia hyviä mikrobeita, jotka täydentävät antibioottien tuhoamaa suolistoflooraa. Palkokasveista ja täysjyvätuotteista saa puolestaan oligosakkarideja, jotka ruokkivat suoliston hyviä mikrobeita.

Jugurtit ja piimä tukevat omalta osaltaan lapsen mikrobistoa. Maitotuotteita ei kuitenkaan suositella alle 10 kuukauden ikäisille lapsille.


”Antibiooteista haittaa suolistomikrobeille”

Pienen vauvan suolistomikrobisto on kehittyvässä tilassa ja näin ollen erityisen herkkä häiriötekijöille.

”Mikään antibiootti ei ole haitaton lapsen bakteeristolle. Makrolideja ei ylipäänsä suositella pienille lapsille, ja bakteeriston kannalta ne ovat todella huono vaihtoehto”, lasten suolistomikrobistoa tutkivan HELMi-hankkeen tutkija Katri Korpela kertoo.

Maitohappobakteerien valtakausi saattaa järkkyä mistä tahansa antibiootista.

”Noin puolen vuoden ikäisellä vauvalla ovat normaalisti valtapopulaationa bifidobakteerit, jotka kärsivät voimakkaasti antibiooteista – myös amoksisilliinista”, Korpela kertoo.

Astmariski kohoaa

Pinenä syödyt antibioottikuurit saattavat aiheuttaa myöhemmin ongelmia.

”Varhainen antibioottien käyttö on yhteydessä astmariskiin ja kohonneeseen painoindeksiin myöhemmässä lapsuudessa. Erityisesti makrolidikuurit näyttävät ohjaavan bakteeristoa suuntaan, jolla saattaa olla aineenvaihdunnan kehityksen kannalta negatiivisia vaikutuksia”, Korpela kertoo.

Toipuminen vie aikaa

Etenkin makrolidiantibiootit aiheuttavat isoja ongelmia lapsen suoliston tasapainolle.

”Lapsen suolistossa ei ole makrolidikuurin jälkeen 6–12 kuukauden kuluttua juuri ollenkaan bifidobakteereja. Amoksisilliinista lapsen bakteeristo toipuu hieman nopeammin, noin 6 kuukauden kuluessa”, Korpela kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?