Uusi vauva talossa ja nimeä vailla? Eripuraa puolison kanssa sopivasta nimestä? Nimi seuraa lasta kaikkialle. Se on kielellinen alkupiste hänen identiteetilleen! Ei siis ole yhdentekevää, millaisen nimen lapsi saa. Älä luovuta, vaan taistele viimeiseen nimeämishetkeen saakka oman suosikkinimesi puolesta!

Viimeksi päivitetty 8.8.2016

Ensimmäinen askel.



Keksi puolisosi kanssa maailman paras nimi jo raskausaikana. Tässä nimessä on kaikki, teidän arvonne ja kasvatustyylinne. Vaali tätä nimeä sydämessäsi niin, että lapsi alkaa tuntua juuri tämän nimiseltä. Päättäkää yhdessä, että tämä nimi pidetään – tuli mitä tuli.

Toinen askel.

Kun lapsi syntyy, todetkaa yhdessä, ettei lapsi itseasiassa näytä yhtään Virvatuuli-Voikukalta. Antautukaa kriisille! Miten on voinut käydä niin, että teidän yhteisistä geneettisistä ponnistuksista syntyy jotain sellaista, mikä ei näytä teidän arvoihinne ja kasvatustyyliinne sopivalta yksilöltä?

Kolmas askel.

Todetkaa yhteistuumin, että raskausaikana vaalittu nimi ei käy! On siis keksittävä jokin toinen nimi. Kasvattakaa panoksia. Nyt on löydyttävä sekä lapselle että teidän ajatusmaailmaanne ja makumieltymyksiinne soveltuva äänneyhdistelmä, jota lapsi voi ylpeänä kantaa läpi elämänsä.

Neljäs askel.

Valitse omat uudet suosikkinimesi. Puolisosi tekee samalla tavalla. Todetkaa valintojenne lopuksi, että olette täysin eri linjoilla uuden nimen suhteen. Kaikki puolisosi keksimät nimet kuulostavat sinusta ääliöiden nimiltä. Se-ja-se idiootti oli juuri sen niminen. Miten ihmeessä puolisosi voi ajatella edes niin järkyttävää nimeä? Miksi ihmeessä sinun omat erinomaiset nimiehdotukset eivät kelpaa missään nimessä puolisollesi?

Viides askel.

Uhatkaa toisianne erolla. Nimeäminen on vakava juttu. Jos yhteiseen päätökseen ei päästä, syyn täytyy olla siinä, että koko parisuhde on läpimätä. Niinpä onkin hyvä idea vetää erokortti esille. Se on minun ehdotukseni tai sitten ero.

Kuudes askel.

Poteroitukaa väsytystaisteluasemiin. Lapsen nimeäminen ei ole mitään mukavaa puuhasteltavaa, vaan se on täysmittaista asemasotaa. Kannattaa muistaa, että kaikki on sallittua niin rakkaudessa kuin lapsen nimeämisessä. Kiukuttele, kiristä ja uhkaa puolisoasi. Tuo keskusteluun mukaan puolisosi viime juhannuksena lausutut harkitsemattomat sanat sinun pukeutumistyylistäsi. Muista, vain kaikkein likaisimmilla keinoilla voit voittaa.

Seitsemäs askel.

Kun nimitaisto on kestänyt kuukausia, maistraatti saattaa puuttua asiaan. Lapselle pitäisi nimittäin antaa nimi viimeistään 4 kuukauden iässä. Vastaanottakaa siis kirje maistraatista. Maistelkaa maistraatin sanomaa. Teidän on päästävä yhteisymmärrykseen nimestä tai lapselle määrätään sijaishuoltaja, joka antaa lapselle nimen. Kiistelkää siitä, kumman vanhemmat osaisi antaa lapselle paremman nimen. Muistuttakaa toisianne kaikista typerimmistä seikoista, joita toisen vanhemmat ovat vuosien saatossa tehneet.

Kahdeksas askel.

Todetkaa yhdessä, että kummankin vanhemmat antaisivat lapselle aivan järkyttävän nimen. Todetkaa, että kumman tahansa teistä keksimä nimi on paljon parempi kuin ns. sijaishuoltajan antama. Ottakaa esille vielä yksi nimi. Se nimi, joka ei vielä ole kummankaan teistä keksimä. Todetkaa hätäpäissänne, että nimi on tässä tilanteessa paras vaihtoehto. Päätykää siihen!

Kirjoittaja tietää mistä puhuu, sillä hän onnistui puolisonsa kanssa nahistelemaan yli neljä kuukautta lapsen nimeämisestä.

Kuinka teillä valittiin nimi lapselle? Osallistu keskusteluun: Kuinka valitsitte nimen?

Mitä mieltä olet artikkelista?