Ei ole samantekevää, millaisessa pinnasängyssä vauva nukkuu. Sängyn on täytettävä tietyt turvallisuusvaatimukset, ja lisäksi on tärkeää, että vuodevaatteet eivät aiheuta vauvalle vaaraa. Asiantuntija kertoo, mitä on huomioitava, kun valitsee ja petaa sänkyä vauvalleen.

Viimeksi päivitetty 19.11.2019

Kun valitset pinnasänkyä vauvallesi, ei ole yhdentekevää, millaisen sängyn hankit. Esimerkiksi turvallinen pinnojen väli on tarkkaan määritelty. Se ei saa olla yli 6,5 senttiä, jotta vauvan pää ei mahdu pinnojen väliin.


 


”Toisaalta väli ei saa myöskään olla liian pieni, jottei vauvan käsi tai jalka jää puristuksiin pinnojen väliin. Turvallinen vaihteluväli pinnojen etäisyydessä toisistaan on 45-65 millimetriä, sanoo kuluttajatuotteiden ylitarkastaja Anja Merenkivi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Turvallisuusvaatimukset muuttuvat

Valtaosa suomalaisilla markkinoilla olevista pinnasängyistä täyttää turvallisuusvaatimukset, mutta esimerkiksi kirpputorilla myytävä retrosänky ei välttämättä ole niiden mukainen.

”On myös mahdollista, että vanhojen sänkyjen valmistuksessa on aikoinaan käytetty sellaisia kemikaaleja, joita on myöhemmin rajoitettu. Näitä asioita tutkitaan koko ajan lisää, ja lisää rajoituksia tulee tarpeen mukaan”, toteaa Merenkivi.

Ei tyynyä eikä pehmoleluja vauvalle

Vaikka sänky itsessään olisi turvallinen, siitä on mahdollista tehdä turvaton vuodevaattein ja pehmoleluin. Nyrkkisääntö onkin, että vauvan sängyssä ei tulisi olla mitään ylimääräistä.

”Pieni vauva ei tarvitse tyynyä, ja peitonkin on syytä olla kevyt vauvan peitto. Tyynyt, muhkeat peitot ja pehmolelut voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos vauvan kasvot painuvat niitä vasten, Merenkivi painottaa.

Valitse reunapehmuste huolella

Samasta syystä myöskään pinnasängyn reunapehmusteen ei tule olla erityisen muhkea tai pehmeä. Pehmusteessa ei saa myöskään olla pitkiä kiinnitysnauhoja tai pieniä irtoavia osia, kuten nappikoristeita.

”Reunapehmuste kannattaa poistaa sängystä, kun vauva oppii nousemaan, jotta hän ei käytä pehmustetta portaana yrittäessä kiivetä sängystä pois”, neuvoo Merenkivi.

Ei kosteussuojaa vauvan sänkyyn

Monelle voi tulla yllätyksenä, että myöskään kosteussuojaa ei suositella käytettäväksi vauvan sängyssä. Siinä missä se suojaa patjaa vauvan eritteiltä, kosteussuoja voi aiheuttaa vauvalle tukehtumisvaaran.

”Kosteussuoja ei päästä lävitseen ilmaa. Jos vauva kääntyy niin, että hänen kasvonsa ovat suojaa vasten, hän ei välttämättä saa happea. Vaara on suuri etenkin, jos suoja on vauvan pään puolella, mutta vaippa-alueellakin riski on olemassa, sillä vauvat voivat vehtailla ja liikuskella öisin”, Merenkivi sanoo.

Huomioi myös nämä, kun valitset ja petaat pinnasänkyä

  •  Tarkista, ettei pinnasängyssä ole ulkonevia osia, joihin vauva voi jäädä vaatteistaan kiinni.
  • Säädä pinnasängyn pohjaa matalammaksi lapsen kasvaessa, jotta tämä ei pääse kiipeämään ja putoamaan sängystä.
  • Varmista, että sängyn laidat ovat kunnolla kiinnitetty. Huonosti kiinnitettyjen laitojen ja sängyn rungon väliin voi syntyä tukehtumisvaaran aiheuttavia aukkoja.
  • Tarkista, että vauvan patjan on napakka ja oikean kokoinen. Jos patja on liian pieni, sen ja sängyn laidan väliin jää rako, joka voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Vauva voi kääntyä sängyssä niin, että hänen päänsä tai kasvonsa jäävät puristuksiin patjan ja laidan väliin.
  • Huolehdi, että lakana kiinnittyy tiukasti patjan ympärille. Näin vauva ei pääse kietoutumaan lakanaan.
  •  Pese uudet vuodevaatteet ennen käyttöä kemikaalijäämien varalta. Vaahtomuovipatja kannattaa tuulettaa ennen sen käyttöönottoa.Lähteet: Tukes – Turvallinen uni
    Vauvan turvallinen nukuttaminen -esite (THL, HUS, Hotus)
Mitä mieltä olet artikkelista?