Haju, kuulo, maku, näkö ja tunto – kaikkien aistien kehitys jatkuu vielä syntymän jälkeenkin voimakkaana.

Viimeksi päivitetty 16.4.2019

Hajuaisti

Hajuaisti alkaa toimia jo kohdussa, ja on hämmästyttävän tarkka heti vauvan syntyessä maailmaan. Tuoksun perusteella vauva osaa suunnistaa tiensä äidin rinnalle ja löytää nännin suuhunsa. Vauva oppii nopeasti tunnistamaan häntä hoitavien lähimpien aikuisten tuoksun ja rauhoittuu sen tuntiessaan – lapsi myös osaa erottaa oman äidin maidon muiden äitien maidosta jo pelkän tuoksun perusteella! Tuoksut luovat koko elämän ajan ihmiselle voimakkaita muistoja, jotka säilyvät mielessä vahvoina.Makuaisti

Sikiön makunystyrät toimivat jo viidennellätoista raskausviikolla. Vauva osaa jo sikiöaikana erottaa makean, happaman, suolaisen ja karvaan sekä tuntemaan makuvahvuuksien eroja.

Vastasyntyneellä on voimakas mieltymys makeaan makuun, mikä on sangen tarkoituksemukaista – äidinmaitohan on maultaan makeaa. Äidinmaidon kautta vauvalle välittyy myös vivahteita äidin syömästä ruuasta mausteineen. Mieltymykset suolaiseen, karvaaseen ja happameen makuun opetellaan kuitenkin vasta kiinteiden ruokien myötä. Makuaisti itse asiassa ”kehittyykin” läpi koko elämän, sillä ihminen voi oppia pitämään aiemmin vieraista ja epämiellyttävistäkin mauista tai toisaalta alkaa pitää joskus miellyttävinä ajattelemiaan makuja epämiellyttävinä.

Kuuloaisti

Kuuloaisti toimii jo 20. raskausviikolla. Vastasyntyneen kuulo on hämmästyttävän erottelukykyinen. Sikiö on oppinut äidinkielensä puheen malleja jo kohdussa ja erityisen mieluinen sille on tuttuutensa vuoksi äidin ääni.

Vastasyntyneen kuulo on virittynyt juuri puheen taajuuksille, ja vauva kuunteleekin mielellään puhetta. Moni vauva myös rauhoittuu hiljaisuutta paremmin ”kohtumaiseen” ääneen, kuten vaikkapa pesukoneen jytkeeseen, vaununpyörien rahinaan tai auton huminaan. Kovat äänet säikäyttävät vauvan helposti.

Tuntoaisti

Vastasyntyneen pitäminen iholla on tärkeää sekä lapsen että äidin hyvinvoinnille. Rinnalla ”pesiminen” nostattaa maitoa äidin rintoihin ja ylläpitää korkeaa oksitosiinitasoa. Lasta se puolestaan rauhoittaa ja laskee stressihormonien tasoa. Vauva oppii pian tunnistamaan häntä eniten hoitavien ihmisten kosketuksen. Monet vauvat nauttivat vauvahieronnasta, ja se saattaa auttaa myös mahdollisiin vatsavaivoihin.

Näköaisti

Pienen vauvan näköaisti on vielä hyvin kehittymätön. Katse tarkentuu parhaiten noin 20—30 sentin päässä olevaan kohteeseen – juuri sille etäisyydelle, missä äidin kasvot ovat, kun lapsi on rinnalla. Vauva pystyy seuraamaan liikkuvaa esinettä muutaman sekunnin ajan ja osaa myös erottaa vaalean tummasta. Mustavalkoiset kuviot on helpompi nähdä kuin värilliset, ja kaikki mikä muistuttaa kasvoja, kiinnostaa vauvaa.

Kahdesta kuukaudesta eteenpäin vauvan näkö kehittyy nopeasti, ja 2—3 kuukauden iässä hän pystyy jo erottamaan kaikki värit. Vauvan silmät menevät helposti vielä kieroon hänen katsellessaan maailmaan, sillä silmien kohdistamiseen liittyvä koordinaatio tarkentuu vasta noin kolmen kuukauden iässä.

Mitä mieltä olet artikkelista?