Ensimmäinen yökyläily hermostuttaa ja jännittää vanhempia. Olisi mukava nukkua yksi kokonainen yö läpeensä tai viettää muuten vain aikaa itsekseen tai kumppanin kanssa kaksin. Mutta milloin on sopivaa antaa vauvaa yökylään?

Viimeksi päivitetty 29.9.2015

Milloin lapsen voi päästää ensimmäistä kertaa yökylään? Tämä on kysymys, joka mietityttää varmaankin jokaista vanhempaa jossain vaiheessa, jos yökyläilyyn vain on mahdollisuus. Vau.fi:n foorumin äidit kertovat, milloin he ovat antaneet jälkikasvunsa yökylään innokkaiden isovanhempien luokse.”Ei mitään tiettyä oikeaa ikää”

”Meillä oli tytsy ekan kerran yö kylässä 1kk ikäisenä. Nyt ikää on 7kk, ja on ollut tähän mennessä 4 kertaa yökylässä mieheni vanhemmilla”, nimimerkillä eeella kirjoittava äiti kertoo.

Eeella uskoo, että ensimmäisen yökyläilyn ajankohta on hyvin lapsi- ja vanhempikohtaista. Hän myöntää, että vauvan ja mummon pärjääminen ensimmäisellä yökyläilykerralla jännitti, mutta ”mamma” on kokenut lastenhoitaja, eikä mitään ongelmia ole tullut.

”Noin pienenä jäi yökylään oikeastaan vain siksi, että mamma halusi kovasti tytön jäävän. Ja kyllähän kokonaiset yöt itseänikin houkutti. Ihmeesti jaksoikin taas, kun yhden yön edes sai nukkua kunnolla”, eeella kiittää.

Eeella on itse kuulemma ollut vuoden ikäisenä viikon mummonsa luona hoidossa, kun hänen vanhempansa olivat etelänmatkalla.

”Eikä mitään traumoja ole jäänyt”, hän toteaa.

”Lapsen ikävuosi kertoo kyläilypäivien määrän”

Ihmeesti jaksoikin taas, kun yhden yön edes sai nukkua kunnolla

Aile kertoo, että heidän nuorempi lapsensa oli vajaan vuoden ikäinen ensimmäisen yökyläilyn aikaan.

”Käytiin mökillä yksi yö, ja hyvin meni. Toki isosisko, reilu 2v, oli mukana. Kyllä vuoden ikäisen uskallan huoletta jättää yöksi”, hän kertoo.

”Yksi yleinen ’sääntö’ on, että lapsi pärjää ikävuotensa verran öitä hoidossa”, Aile kirjoittaa.

”Kunhan on huolehtivat kädet hoivaamassa”

Catti kertoo, että hänen lapsensa oli ensimmäistä kertaa yökylässä mummolassa jo vajaan kuukauden ikäisenä. Mukaan hän laittoi pakastettua äidinmaitoa ja varalta korviketta.

”Ei mun mielestä sopivaa ikää ole, kunhan on osaavat ja huolehtivat kädet hoivaamassa”, Catti pohtii. ”Ja ei, ei ole tyttö joka viikonloppu – saatika joka kuukausi yökylässä, jos joku näin ajatteli”, hän lisää.

Nimimerkillä MPOP kirjoittava äiti kertoo, että hänen tyttärensä oli ensimmäistä kertaa yökylässä ollessaan kaksi kuukautta. MPOP ei ole ottanut yö per ikävuosi -ohjetta niin kirjaimellisesti.

”Lapset ovat yksilöitä, ja meillä on tyttö jo kokenut yökyläilijä. Pienenä nukkui jopa paremmin mummolassa kuin kotona. Äskettäin käytiin viikon etelänmatkalla miehen kanssa, tyttö nyt 2,5v. Hyvin on aina mennyt meillä yökyläilyt”, MPOP kertoo.

”Älkää muutkaan ottako turhaa paniikkia siitä. Hyvin se yleensä sujuu, onhan mummot ja ukit teidätkin hoitaneet aikanaan”, MPOP muistuttaa.

Minkä ikäisenä sinun lapsesi oli ensimmäistä kertaa yökylässä? Lue kaikki kommentit ja osallistu keskusteluun: Milloin lapsi ensikertaa yökylään?

Mitä mieltä olet artikkelista?