Suomessa lapset kulkevat yleensä aluksi vaunuissa ja istumaan opittuaan rattaissa. Seuraavaksi lapsi jaksaakin jo kävellä pidempiäkin matkoja. Mutta minkä ikäisenä lapsen voi olettaa kävelevän rattaissa istumisen sijaan? Tarvitseeko esimerkiksi leikki-ikäinen enää rattaita? Milloin rattaista tulee turhat? Vau.fi:n foorumin äidit jakavat omat kokemuksensa vaunuista luopumisesta!


 


On erityislapsia, jotka tarvitsevat vaunuja vielä 10-vuotiaanakin, eikä kaikille myönnetä apuvälinerattaita.

”Oma pikkuinen vielä niin pieni ja esikoinen että pitää kysyä viisaammilta. Kuinka pitkään teidän lapset on tarvinnut rattaita?” nimimerkillä pikku muru kyselee Vau.fi:n foorumilla.

”Kaverin lapsi jo yli neljä vuotias ja kulkee todella paljon matkarattaissa sekä pidempiä että lyhyempiä matkoja. Itse tätä ihmettelen, kun luulisi tuon ikäisenä jo kävelevän”, hän ihmettelee.

On tietenkin yksilöllistä, milloin rattaita ei enää tarvita. Vauva3 toteaa, että toiset lapset eivät suostu enää 2-vuotiaana rattaiden kyytiin, ja toisaalta taas toiset eivät 4-vuotiaana jaksa kävellä pitkiä matkoja.

”Lisäksi on erityislapset, jotka tarvitsevat vaunuja vielä 10-vuotiaanakin, eikä kaikille myönnetä apuvälinerattaita”, Vauva3 huomauttaa.

3-vuotias kävelee pitkiä matkoja

”Meillä jäi kyllä rattaat kokonaan pois ennen 4v. synttäreitä. Kolmevuotiainakin lapset kävelivät yleensä itse, ja rattaita käytettiin hyvin harvoin”, Mizi kertoo.

”Riippuu varmasti myös vanhempien aktiivisuudesta totuttaa lapsi kävelemään”, Bettie pohtii.

Bettien esikoinen oli vajaa kolmevuotias kun rattaat jäivät pois käytöstä. Lapsi jaksoi kävellä reippaasti jo kolmisen kilometriä. ”Ja hyvä niin, kun nuorempi syntyi reilu kuukausi esikon 3-vuotissyntymäpäivän jälkeen, ja rattaat siirtyi tulokkaan käyttöön”, Bettie toteaa.

”Meidän kolmevuotias kävelee todella pitkiä matkoja, jaksaa oikein hyvin”, Aamu kertoo.

”Meillä on tuplarattaat, mutta poika ei ole aikoihin käyttänyt sisaristuinta. Olenkin tässä miettinyt, jos uskaltaisi myydä tuplat pois. Ostaisin tytölle uudet rattaat ja pojalle mietin seisomalautaa”, hän pohtii.

Lapsikatraan (ja vilperin) kanssa turvallisempaa rattaiden kanssa

”Mä laitoin vanhimman pojan kävelemään vähän päälle 4-vuotiaana. Hän olisi istunut rattaissa, mutta jaksoi sitten lopulta kävelläkin. Suunnittelin meidän reitit sillai, että kävelyä tulee, muttei ihan kohtuuttomia matkoja”, della_79 muistelee.

Della_79 kertoo reilun nelivuotiaan pikkusiskon istuvan vielä tuplarattaissa, vaikka tyttö jäveleekin myös paljon. ”Helsingin keskustaan jos mennään, tyttö tulee rattaisiin, koska ei vielä pysy perässä liikennevaloissa”, hän kirjoittaa.

Nimimerkillä Duz kirjoittava kertoo, että perheen 3-vuotias tosiasiassa jaksaa kyllä kävellä pitkiä matkoja.

”Mutta on tosi vilkas. Eli vilkkauden ja sitä kautta turvallisuuden takia joudun hänet usein laittamaan rattaisiin vöihin kiinni”, Duz kertoo.

”Meillä vaille 3-vuotias on niin ’kohveli’, ettei kerta kaikkiaan voi päästää kävelemään… Lisäksi menee ja tutkii jokaisen ojan pohjan, joten jos haluaa olla kohteessa perillä tiettynä ajankohtana, niin paree pistää vaan kärryihin”, myös A84 kirjoittaa.

”Nämä ovat niin lapsikohtaisia asioita!” hän toteaa.

Milloin teillä jätettiin rattaat pois käytöstä? Lue kaikki kokemukset foorumilta: Kuinka pitkään lapsi tarvitsee rattaita?

Mitä mieltä olet artikkelista?