"Pienehkön empiirisen otantani mukaan odottajalle synnytykseen annetuista ohjeista yleisin on ”Luota kätilöön”. Ohje ei ole huono, ei ollenkaan. Mutta itselleni tuottaa vaikeuksia luottaa ventovieraaseen. Tämä onkin yksi niistä syistä, miksi haluan synnyttää kotona", Avautumisvaihe-blogin ReginaVeritas kirjoittaa.

Viimeksi päivitetty 18.8.2015

Avautumisvaihe on synnytyksen ensimmäinen ja useimmilla naisilla myös synnytyksen pisin vaihe. Avautumisvaiheessa on latenssivaihe ja aktiivinen vaihe. Tämä blogi käsittelee kuitenkin minun henkilökohtaista, henkistä, avautumisvaihettani. Olen kolmeakymppiä lähestyvä, toista lastaan odottava äiti. Avautumisvaihe-blogi on itseterapiaa, purkautumista, tunnustuksia, haaveita, toiveita, suunnitelmia ja joskus myös tietoiskuja, valistamista ja provosointia; avautumista. Käsittelen kirjoituksissani vanhemmuutta, raskautta, synnytystä, imetystä ja toisinaan ihan vain omia kipukohtiani.

En tarkoita, että pitäisin sairaaloiden kätilöitä epäluotettavina. Minä en vain tunne heitä, eivätkä he minua. En voi olla varma millaisen kätilön saan, saanko sellaisen, joka ymmärtää minua kuin ajatustenlukija vai sellaisen, jonka mielestä olen vain hankala asiakas. Ja vuorokin voi vaihtua synnytykseni aikana. Toki tiedän, että saan vaihtaa minua hoitavaa kätilöä sairaalassa, mutta minä en halua joutua miettimään moisia asioita kun synnytän. Sekin on stressaava ajatus, että joudun ”arvioimaan” jokaisen kätilön uudelleen. Haluan keskittyä synnytykseeni rauhassa.

Haluan myöskin, että minua hoitava kätilö on minun käytettävissäni joka hetki synnytyksessäni.  Tämäkään ei onnistu sairaalassa. Tiedän kyllä, etten sairaalassa jäisi ilman hoitoakaan, mutta minulle itselleni henkilökohtaisesti on tärkeää, että kätilö voi keskittyä minuun, ei naapurihuoneen synnyttäjään tai paperitöihin.

Arvostan kätilöitä paljon. Siksi haluankin, että minun kätilöni saa tehdä työnsä rauhassa ja keskittyä minuun. Haluan, että hänellä on aikaa tutustua minuun ja minulla häneen. Haluan kertoa hänelle jo ennen synnytystä, mikä minua mietityttää ja mitä toivon.

Tulevaa kotisynnytystäni varten olen ollut yhteydessä neljään kätilöön. Ensimmäisellä oli lasketun aikani tienoilla loma, toinen suhtautui synnytyssuunnitelmiini nihkeästi, kolmas ei kertakaikkiaan sopinut minulle, neljäs oli täydellinen! Hän on täydellisesti juuri sitä mitä kaipaan: rauhallinen, maanläheinen, luomu, eikä kuitenkaan liian hippi. Hänen käsityksensä synnytyksestä vastaa täydellisesti omaani ja voin puhua hänelle kaikesta. Luotan saavani hänestä tukea niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Kotisynnytyksiä hoitavia kätilöitä muuten kutsutaan Suomessa leikkisästi kotiloiksi! Melko suloista mielestäni.

Teksti on julkaistu alun perin ReginaVeritaksen Avautumisvaihe-blogissa  17.5.2015

Mitä mieltä olet artikkelista?