Tuore isä Scott Howey joutui kovaan koetukseen. Ensin hänen vaimonsa joutui synnyttämään kotona. Syntymän jälkeen vauva ei hengittänyt. Lue, mitä neuvokas isä teki.

Viimeksi päivitetty 4.5.2012

Uusiseelantilaisen Amy Howeyn synnytys alkoi lauantaina neljän aikaa yöllä. Kuudelta pariskunta päätti lähteä sairaalaan.

”Ajattelimme, että meillä olisi hyvin aikaa ajaa sairaalaan. Soitimme osastolle ja kerroimme, että olemme lähtemässä”, Howey kertoo.

Lähtemisestä ei kuitenkaan tullut enää mitään. Amyn synnytys oli edennyt liian pitkälle.

Lopulta Scott joutui kätilöimään lapsen maailmaan kylpyhuoneessa. Perheen kolmevuotias poika oli myös kotona.

Napanuoran kanssa ongelmia

Kun Lucia Grace syntyi, Scott sai kauhukseen huomata, että napanuora oli kiertynyt tytön kaulan ympärille. Lapsi oli sininen, eikä hän hengittänyt.

”Oli todella järkyttävää nähdä napanuora niin kireällä vauvan kaulan ympärillä.”

Scott ei ollut onneksi tilanteessa yksin. Hän oli saanut jatkuvasti ohjeita synnytyksen hoitamiseen hätäkeskuksesta. Nyt isälle annettiin ohjeet elvytykseen.

Vauvan elämä roikkui hiuskarvan varassa. Puhelimitse apua antanut työntekijä ei itsekään uskonut, että vauvalla olisi suuretkaan mahdollisuudet selvitä.

Kalastajan otteilla

Scott oli elvyttänyt aikaisemmin aikuista. Hän on ammatiltaan kalastaja. Scott sai kuitenkin huomata, ettei vauvan elvyttäminen ollut samanlaista kuin aikuisen.

”Oli kuin puhaltaisi elämää juuri maailmaan tulleeseen. Vastasyntyneen elvyttäminen on paljon vaikeampaa kuin aikuisen”, Scott kommentoi.

Onneksi ohjeet olivat selkeät. Scott pysyi rauhallisena ja teki kuten käskettiin. Rautaiset hermot tuottivat toivotun lopputuleman.

”Vauva hengitys alkoi rahista. Kuulin samalla, kuinka puhelimessa ollut työntekijä helpottui”, Scott kertoo.

Perheelle tapahtuma ei ollut pelkkä helpotus.

”Se oli todellinen ihme”, Scott sanoo.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Kuvalinkki perheestä.

Lue myös:

Vauva syntyi olohuoneessa
Kohdusta kuolevan syliin
Lisääkö kotisynnytys lapsikuolleisuus riskiä?

Mitä mieltä olet artikkelista?