Uuden tutkimuksen mukaan sektiolla syntyneet ovat 3-vuotiaana suuremmalla todennäköisyydellä ylipainoisia kuin alateitse syntyneet.

Viimeksi päivitetty 27.6.2012

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että sektiolla syntyneillä lapsilla oli tuplasti suurempi riski ylipainoisuuteen kuin alatiesyntyneillä lapsilla. Tutkimus tehtiin Massachusettsissa, ja siihen osallistui 1250 äiti-lapsi -paria. Tutkimus alkoi ennen äitien 22. raskausviikkoa ja jatkui siihen asti, kunnes syntynyt lapsi oli 3-vuotias. 23% äideistä synnytti sektiolla, loput alateitse. Lapset mitattiin ja punnittiin syntymän jälkeen, puolen vuoden ikäisinä ja kolmen vuoden iässä.


 


Lue myös: Probiootit hillitsevät lapsen ylipainoa

Painoero näkyi 3-vuotiaana

Sektiolla ja alateitse syntyneiden vauvojen syntymäpainoissa ei ollut merkittäviä eroja. Mutta kolmen vuoden ikäisenä ero näkyi: sektiolla syntyneistä 15,7% oli ylipainoisia, alateitse syntyneistä 7,5%. Myös lasten ihopoimuissa oli eroja.

Tutkijoiden mukaan tulos piti kutinsa senkin jälkeen, kun oltiin selvitetty muita mahdollisia ylipainon syitä, kuten lapsen äidin ylipainoisuutta tai lapsen suurta syntymäpainoa.

Lue myös: Laihduttava äiti, lihava lapsi

Syynä bakteerit tai hormonit?

Tutkimuksessa ei saatu selville tarkkaa syytä sektion aiheuttamaan ylipainoriskin nousuun. Tutkijoilla on kuitenkin teorioita:

”Erilaiset synnytystavat voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, ja on mahdollista että suolistobakteerit voivat vaikuttaa kaloreiden ja ravintoaineiden imeytymiseen ja sitä kautta lihavuuteen”, arvelee tutkimuksen johtaja, Bostonin lastensairaalan lääkäri Susanna Huh. Bakteerit voivat myös stimuloida soluja tavalla, joka lisää insuliiniresistenssiä, tulehdusta ja rasvan määrää, tutkijat pohtivat.

Toinen mahdollinen syy voi olla synnytyksessä erittyvissä hormoneissa.

”Tarvitaan lisää tutkimusta, jotta voimme tarkemmin selvittää syyt sektion lisäämään ylipainoriskiin”, tutkimuksen johtaja sanoo.

Täystyrmäys ”turhille sektioille”

Tutkijalääkärit eivät halua pelotella sektioon joutuvia äitejä. He korostavat, että on olemassa monia tilanteita, joissa sektio on tarpeen, kuten vauvan perätila tai synnytyksen pysähtyminen.

”Kun sektiolle on selvä syy, se täytyy tehdä. Leikkausta ei tietenkään jätetä tekemättä vain siksi, että lapsella on tulevaisuudessa mahdollinen noussut riski ylipainoon”, huomauttaa tutkimuksessa mukana ollut gynekologi Amos Grunebaum.

Tutkijoiden huoli kohdistuu kuitenkin niihin äiteihin, jotka haluavat ilman lääketieteellistä syytä sektion. Yhdysvalloissa keisarileikkauksista 4-18 % on tällaisia.

Lue myös: Synnytyksiin puututaan liikaa

Gynekologi Mitchell Maiman tyrmää ilman selvää syytä tehdyt sektiot täysin.

“Sektion riskit äidille ovat valtavat. Jos eivät vielä ensimmäisessä, niin seuraavissa leikkauksissa. Komplikaatioiden riskit tulisi ottaa todella vakavasti”, hän varoittaa.

Maimanin mukaan Yhdysvaltojen nousussa olevat sektioluvut eivät ole perusteltuja. “Monet naiset, jotka ovat saaneet ensimmäisen lapsensa keisarileikkauksella, voivat turvallisesti synnyttää seuraavalla kerralla alateitse.”

Lue myös: Britanniassa saa valita sektion

“Sektiolla syntyneillä vauvoilla on enemmän keuhko-ongelmia, he joutuvat herkemmin tehohoitoon ja nyt myös on siis huomattu tuplasti suurempi riski ylipainoon,” Mailman sanoo.

Keisarileikatuilla on myös suurempi riski lapsuuden astmaan ja allergioihin, tutkijat lisäävät. Tutkimus julkaistiin toukokuun lopulla Archives of Disease in Childhood -julkaisussa.

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: Crestock

Lähde: Archives of Disease in Childhood:  Delivery by caesarean section and risk of obesity

Lue myös:

Synnytyksen kolme vaihetta
Alatiesynnytys vaikuttaa äidin aivoihin
Roskaruoka maistuu odottajalle

Mitä mieltä olet artikkelista?