Uudet ohjeistukset sairaaloille sallivat keisarileikkauksen valitsemisen Britanniassa. Säädökset vahvistavat jo epävirallisesti käytössä olleen brittiläisen käytännön.

Viimeksi päivitetty 14.12.2011

Keisarileikkauksen valitsemisen mahdollistavaa ohjenuoraa laatimassa ollut gynekologi Malcolm Griffiths ei usko, että sektiot yleistyvät säädöksien takia. Sektio altistaa niin äidin kuin lapsen useille riskitekijöille.


 

 


”Sektio on suuri leikkaus. Se on yhtä iso toimenpide kuin kohdun poisto. Suurin osa raskaana olevista naisista ei ole kiinnostunut leikkauksesta”, Griffiths toteaa.

Äideille myös muuta apua

Naiset, jotka valitsevat ison leikkauksen mieluummin kuin synnyttävät alakautta, saattavat kärsiä psykologisista esteistä.

Siksi Britanniassa äideille tarjotaan keisarileikkauksen vaihtoehdoksi myös muuta apua. Säädöksiin kuuluu, että leikkauksen riskit esitellään äidille riittävän yksiselitteisesti. Kuitenkin lopullisen valinnan pitää Griffithsin mukaan olla naisen itsensä tekemä.

Lue myös: Kun lapsi täytyy avustaa ulos

”Synnytys tapahtuu naisen kehossa. Siksi on tärkeää, että se tapahtuu tavalla, joka sopii naiselle ja hänen vauvalleen parhaiten”, Griffiths painottaa.

Suomessa keisarileikkauspäätöksen tekee aina lääkäri, myös silloin kun raskautta varjostaa synnytyspelko

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

Lähde: NRK: Britene får velge keisersnitt

Mitä mieltä olet artikkelista?