Nuoret äidit ovat saaneet ikäviä katseita ja kommentteja osakseen, eivätkä teiniäitien elämää seuraavat TV-sarjat välttämättä ole asiaa helpottaneet. Ei ole ihmekään, että nuorta äitiä jännittää neuvolan suhtautuminen odottajan ikään. Vau.fi:n foorumin äidit kertovat nyt, mitä iästä on puhuttu neuvolassa.

Viimeksi päivitetty 16.11.2015

”Otettiinko ikääsi koskaan puheeksi neuvolassa?” nimimerkillä Utelias kysyy nuorilta äideiltä Vau.fi:n foorumilla. Häntä mietityttää erityisesti synnytykseen ja terveyteen vaikuttavat mahdolliset riskitekijät.

Foorumin äidit kertovat nyt, kuinka heidän ikäänsä on suhtaudutta neuvolassa!

”Ei hätää, kilot lähtevätkin helposti kun olet vielä nuori”

”En ainakaan muista, että olisi puhetta ollut mistään ikään liittyvästä neuvolassa tähän mennessä. Enemmänkin ’ei ole taipumusta/riskiä tähän ja tuohon ja tähän, koska olet sen verran nuori vielä'”, viimeisillään raskaana oleva 23-vuotias Judie kertoo.

”Olin 20-vuotias kun tulin raskaaksi ja 21-vuotias kun poika syntyi, eikä ollut koskaan mitään puhetta mun iästä, ei neuvolassa eikä sairaalassa”, myös Unajama kertoo.

”Oon 17-vuotias, eikä ole ollut vielä mitään puhetta iästä”, joukon nuorin, Zanjah toteaa.

Meli oli 23-vuotias saadessaan esikoisensa.

”Muistaakseni mitään ikään liittyvää mainittiin vain kerran, viimeisessä lääkärikäynnillä lekuri tuumas että ’ei hätää, nämä kilot lähteekin helposti kun oot vielä nuori'”, Meli muistelee.

Lääkärin ilme kertoi: ”Ei tainnut ihan putkeen nyt mennä tämä juttu”

Nimimerkillä HoosiAnna kirjoittava äiti oli 22-vuotias kun hän synnytti esikoisensa. 

Tuntui hassulta, että kaikki olettivat raskauden automaattisesti olevan vanhinko, vaikkei se todellisuudessa ollut!

”En muista, että olisi mitään ihmeellistä iästä ollut. Jotain sen tapaista, että ’nuorena jaksaa ja pysyy kunnossa’ -tyyppistä tsemppaamista”, HoosiAnna kertoo.

HoosiAnnan harmiksi neuvolatäti vaihtui vauvan synnyttyä. Hoitajan vaihduttua muuttui myös ääni kellossa ja HoosiAnnasta tuntui, että hoitaja kohteli häntä nuoren ulkonäkönsä takia holhoavasti.

”Tuntui, että mua pidettiin täysin kykenemättömänä tekemään omia päätöksiä lapsen hoidon suhteen. Kaikki neuvolan ohjeet oli käskyjä tehdä asia pilkulleen niin kuin täti sanoo. En tiedä, johtuiko tädin luonteesta tai kenties siitä, että näytin ikäistäni huomattavasti nuoremmalta ja täti ei ollut tarkistanut ikää papereista”, hän pohtii.

Nimimerkki Iiidduska sen sijaan kertoo saaneensa suoria negatiivisia kommentteja. Hän oli 18-vuotias tullessaan raskaaksi.

”Silloin minulta kysyttiin lääkärissä, että oliko raskaus tahallinen vai vahinko. Sen otin kyllä hieman itseeni, sillä mielestäni kaikki sen ikäiset eivät ole rällääviä nuoruudenhulluja, niinkuin lääkäri kysymyksellään antoi olettaa.”

”Hänen ilmeensä oli kysymyksen aikana juuri sellainen `ei tainnut ihan putkeen nyt mennä tämä juttu`”, Iiidduska kertoo.

Pahimmat kommentoijat olivat Iiiduskan mukaan ystäviä. Mutta myös neuvolassa hän kokee saaneensa arvostelevia katseita osakseen.

”Tuntui hassulta että kaikki olettivat raskauden automaattisesti olevan vanhinko, vaikkei se todellisuudessa ollut! Harmi kyllä, että heti nuorien äitien kohdalla ajatellaan raskauksien olevan vahinkoja”, hän harmittelee.

”Parhaassa mahdollisessa lapsensaanti-iässä” 

Suurin osa ketjuun vastanneista ei ole saanut niin minkäänlaisia kommentteja ikäänsä koskien. Ne, joiden ikä neuvolassa on mainittu, kertovat kommenttien olleen kuitenkin yleensä positiivista.

Suviii kertoo, että neuvolassa oli itse asiassa kehuttu nuoren odottajan ikää.

”Ensimmäinen syntyi, kun olin 20-vuotias ja tämä toinen nyt kun olen 22-vuotias. Neuvolassa vain sanonut, että oon hyvissä ajoin liikenteessä ja hyvässä iässä saamaan lapsia”, hän kertoo.

Myös Henppis ja Sartsi  saivat positiivista palautetta ikänsä puolesta. Henppis oli 23-vuotias ja Sartsi 20-vuotias esikoisen syntyessä.

”Mainittiin vain, että hyvä ikä saada lapsi. Raskaus, synnytys ja jopa palautuminen sujui todella hyvin, niin terkkari kommentoi, että iällänikin varmasti positiivinen vaikutus, että kaikki sujui todella hienosti”, Henppis kertoo.

”Mulle sanottiin ekassa neuvolassa, että oon hyvässä iässä lähtenyt tälle tielle, lantio kuulemma parikymppisenä oikein hyvä koko raskautta ja synnytystä ajatellen. Ja palautuminenkin voi olla nopeempaa sun muuta!” Sartsi toteaa.

Onko sinun ikäsi otettu puheeksi neuvolassa? Keskustele aiheesta: Otettiinko ikäsi puheeksi neuvolassa?

Mitä mieltä olet artikkelista?