Nuoret äidit eivät pääse helpolla. Vieraat ihmiset katsovat paheksuvasti, huutelevat perään ja kyseenalaistavat nuoren äidin kyvyn hoitaa lastaan. "Ultrassakin ultraaja kysyi, olenko nyt valmis siihen, että elämä on ohi", nuori odottaja kertoo järkyttyneenä. Lue, mitä nuoret äidit itse ovat mieltä kohtelusta.

Viimeksi päivitetty 4.8.2014

Kaikki kysyvät: ”Aiotko pitää sen?”

Yleensä tuore odottaja saa vauvauutisten tiimoilta onnitteluja. Nuoret odottajat eivät välttämättä kuitenkaan odottamiaan onnitteluja saa, vaan kohtaavat useammin uteluita siitä, pettikö ehkäisy. Nuoren äidin lapsen oletetaan lähes automaattisesti olevan vahinko.

Nimimerkillä TicTacToco kirjoittava nuori äiti sai esikoisensa pari kuukautta sen jälkeen, kun oli täyttänyt 20.

”Sain aika paljon negatiivisia katseita ja ensimmäisessä ultrassa terveydenhoitajalle tuli täytenä yllätyksenä, että aioin pitää lapsen. Onneksi tapasin kyseisen terkkarin vain sen ainoan kerran”, hän kirjoittaa Vau.fi:n foorumilla.

18-vuotiaalle Naksutiilille ja hänen 22-vuotiaalle miehelleen vauva oli erittäin toivottu.

”Mua loukkasi aika pahasti, kun mieheni kaveri kysyi että ’mikä ehkäsy teillä oli käytössä kun petti?'” Naksutiili harmittelee.

Lue myös: Lapsi: onni vai onnettomuus?

”Elämä on kuulemma ohi lapsensaannin jälkeen”

Piipuu ja hänen mehensä odottavat esikoistaan. Lähipiiri suhtautui 19-vuotiaan odottajan vauvauutisiin myönteisesti, mutta vieraat ihmiset katsovat nuorta odottajaa paheksuvasti.

”Ultrassakin ultraaja kysyi: ’No, oletko nyt valmis siihen että elämä on ohi?’ Järkyttävää. lopuksi vielä totesi, että ’toivottavasti teidän suhteenne kestää sentään lapsen syntymään saakka’. Voin kertoa, ettei jäänyt kovin hyvä mieli”, Piipuu kertoo.

”Meillä on jo useampi vuosi yhteistä historiaa ja olemme kihloissa. Meillä on molemmilla koulut käytynä, oma asunto ja vakityöpaikat. Näin ollen yhteiskunnan yleinen idioottimainen käsitys sopivasta elämäntilanteesta hankkia lapsi täyttyy muutoin, paitsi iän kannalta”, hän toteaa.

”Itse synnytin 2,5kk sitten, enkä myöskään ymmärrä sitä, kun sain kuulla raskausaikana todella monelta, kuinka en ole valmis ja mun elämä oli sitten tässä”, Kismo kirjoittaa.

”Mä en ole koskaan ollut näin onnellinen kuin nyt, kun mun pikkuneiti syntyi”, hän hehkuttaa.

Lue myös: Nuoret äidit lytätään neuvolassa

”Julkisuuteen nousevat yleensä vain vatipäät”

Joka ikäluokassa on äitejä, jotka hoitavat lapsensa rakkaudella, ja toisaalta myös niitä, joilla äitiys on hukassa. Miksi juuri nuoret äidit saavat pahat katseet osakseen? Osasyylliseksi epäillään mediaa: tiedotusvälineissä on esillä huono kuva nuorista äideistä.

”Harmiksemme oikeasti nuorista äideistä julkisuuteen nousevat yleensä vain vatipäät, jotka ovat lapsen päättäneet pyöräyttää jonkun kännisäädön tuloksena, vaikkei isästä, koulutuksesta ja omatoimisesta asioiden hoidosta ole tietoakaan”, Kyumin kirjoittaa.

”On niin harmillista, että yleensä ne tyhmät äidit pääsevät julkisuuteen”, myös NannaRosa toteaa ja jatkaa: ”Harmillista, että kaikki nuoret äidit leimataan samanlaisiksi.”

Nimimerkki L4p4nen epäilee, että julkisuuteen nostetaan nimenomaan myrskyisässä tilanteessa olevia nuoria äitejä. Esimerkiksi tosi-tv-sarjaan Teiniäidit pääsevät vain äidit, joiden elämässä on tarpeeksi katsojia viihdyttävää draamaa.

”Luin yhden teiniäidin blogia ja hän oli kirjoittanut, että oli hakenut ohjelmaan ja pääsi melkein ohjelmaanki, mutta tuotanto oli hylännyt hänet sillä perusteella, että hän on liian tasapainoinen, eikä ole mitään draamaa eli toisin sanoen ei viihdearvoa”, hän valottaa.

”Mä olen myös itse ihmetellyt ihmisten suhtautumista nuoriin äiteihin/odottajiin, mutta nimenomaan noi kaikki median aikaansaamat stereotypiat luo ihmisille kuvaa ettei nuori ihminen osaa huolehtia lapsestaan”, Piipuu miettii.

”Mutta entä ne kaikki normaalit nuoret äidit jotka pitää lapsistaan oikein hyvää huolta? Ei niistä mediassa puhuta”, hän toteaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Lue lisää kommentteja ja osallistu keskusteluun: Nuoret äidit

Mitä mieltä olet artikkelista?