Säilykepurkkien sisäpinnasta voi saada haitalliseksi todettua bisfenoli A –kemikaalia, joka on eläinkokeissa yhdistetty muun muassa hormonihäiriöihin ja syöpiin, selviää ruotsalaisen Svenska Dagbladetin tekemästä selvityksestä.

Viimeksi päivitetty 8.6.2012

Säilykeruuan säännöllinen käyttö kasvattaa nopeasti haitallisen bisfenoli A:n (BPA) määrää elimistössä,  lehdessä kirjoitetaan. Lehden neljä toimittajaa söi koemielessä pelkästään erilaisia säilykkeitä kahden päivän ajan. Kokeen seurauksena bisfenoli A :n määrä lisääntyi elimistössä 2  800–4  600 prosenttia.


 


Tutkija Helén Andersson huomauttaa, että odottajat saavat Ruotsissa BPA:ta nimenomaan säilykkeistä.

Bisfenoli A -kemikaali on yhdistetty eläinkokeissa muun muassa hormonihäiriöihin, sydäntautien, syöpien, lihavuuden ja diabeteksen riskiin. Ainetta käytetään muun muassa säilykepurkkien sisäpinnoissa.

Esimerkkejä bisfenoli A:n käyttökohteista ovat polykarbonaatista valmistetut tutti- ja virvoitusjuomapullot sekä erilaisten metallisten säilyketölkkien sisäpintalakkaukset. EU:ssa bisfenoli A:n käyttö kiellettiin viime vuonna lasten tuttipulloissa, koska aineen turvallisuudesta ei ole saatu näyttöä.

Suomessa Svenska Dagbladetin selvityksestä kertoi Helsingin Sanomat

Svenska Dagbladetin blogi aiheesta

Helsingin Sanomat: Ruotsalaislehti: Raskaana olevien ei pidä syödä purkkisäilykkeitä

Lue myös:

Onko muovi haitallista lapsille?

Myrkyllinen teflon?

Odottajan saama muovimyrkky aiheutti neurologisia oireita lapselle

Mitä mieltä olet artikkelista?