Odottajan ruokarajoitukset muuttavat jonkin verran joulupöydän valikoimaa, eikä kaikkia perinteisiä jouluherkkuja kannata syödä raskauden aikana. Onneksi monille klassikoille löytyy turvallinen ja maistuva vaihtoehto.

Viimeksi päivitetty 9.12.2025

Monet perinteisen ja modernimmankin jolupöydän ruuista ovat raskaana olevalle kiellettyjä herkkuja, sillä niiden syömisessä piiree listerian riski tai saantisuositusten ylittyminen.

  • Älä syö näitä:

    • Pastöroimattomat juustot (pois lukien parmesaanijuusto, jota voi nauttia sellaisenaan)
    • Home- ja kittijuustot, kuten brie-, gorgonzola-, chèvre-, vacherol- ja taleggiojuustot, ellei niitä kuumenna vähintään 70 asteiseksi
    • Vakuumiin pakattu kala 
    • Graavilohi
    • Kylmäsavukalat
    • Raaka tai kuivattu liha
    • Mäti
    • Kylmäsavuporo tai muut kylmäsavustetut lihat
    • Parmankinkku
    • Raa’at äyriäisruuat – pakastekatkarapu ei ole erikseen kielletty
    • Lakritsi- ja salmiakkikarkit
    • Maksalaatikko


 

Sallittujen listalla ovat:

  • Pakastekatkarapu
  • Lämminsavulohi
  • Purkkisilli, kuten sinappisilli
  • Läpikypsäksi paistettu liha ja kala
  • Kahvi (noin kaksi kahvikupillista päivässä)
  • Tuore- ja sulatejuustot sekä pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot (pois lukien home- ja kittijuustot), kunhan ne käytetään tuoreina, hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää
  • Suklaa (ota kuitenkin huomioon, että suklaa sisältää myös kofeiinia)

Muista, että:

Kaikki pakastevihannekset on ensin kiehautettava kunnolla ja jäähdytettävä ennen niiden lisäämistä salaatteihin. Tämä koskee esimerkiksi pakasteherneitä.

Valmisruuat, kuten laatikot, on kuumennettava kiehuvan kuumiksi ennen tarjoilua – pelkkä lämmitys ei riitä. Laatikoiden uudelleen lämmittämistä ei suositella, joten pöytään kannattaa kattaa vain se määrä, mikä tulee samalla kerralla syötyä. Mikäli ruokaa kuitenkin jää yli, viilennä lämpimät ruuat ruokailun jälkeen mahdollisimman pian esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tai ulkona ennen jääkaappiin laittamista. Ruokia ei myöskään tulisi seisottaa pöydässä tuntikausia, vaan siirtää ne mahdollisimman pian jäähtymään. 

Mikäli ostat esimerkiksi laatikot valmiina, kiinnitä huomiota säilyvyyteen, sillä valmisruuat tulisi nauttia hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

Jälkiruuankin suhteen kannattaa olla tarkkana  ulkomaisia pakastemarjoja on kuumennettava ennen käyttöä 90 asteessa 5 minuutin ajan tai keitettävä 2 minuuttia.

Miksi rajoitteet?

Pastöroimattomissa maitotuotteissa, raaoissa äyriäisissä ja mädissä, leikkeleissä ja kylmissä kaloissa saattaa olla listeriabakteeria.

Läpikotaisella kuumentamisella pystytään tuhoamaan tämä listerioosia aiheuttava bakteeri, sillä se ei kestä yli 72 asteeseen kuumentamista. Listerioosi saattaa johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Raaoissa lihatuotteissa riskinä on toksoplasmoosi. Kuumentamattomissa marjoissa taas saattaa lymyillä norovirus ja A-hepatiitti.

Lue lisää listeriasta ja toksoplasmoosista tästä linkistä!

Mitä tilalle?

Kylmäsavulohi – porkkala

Jos kylmät kalaruuat ovat sinulle joulupöydän kohokohta, apu saattaa löytyä porkkalasta. Tämä porkkanasta tehty ja vegaaninen, mutta aromiltaan erittäin paljon kylmäsavukalan kaltainen herkku pelastaa kalanhimoisen odottajan joulupöydän! Porkkalan voi valmistaa itse tai ostaa kaupasta.

Mäti ja katkaravut – merileväkaviaari tai vegaaninen mäti / vegaaniset katkaravut

Kaupoissa on saatavilla vegaanista merileväkaviaaria ja merilevästä valmistettuja vegaanisia katkarapuja, joilla voi herkutella eläinperäisten tuotteiden sijaan. On hyvä huomioida, ettei merilevän syömistä suositella, jos tuotteen jodipitoisuus ei ole tiedossa tai tuotteen jodipitoisuus on korkea. Merileväkaviaarissa jodipitoisuus usein on kuitenkin tiedossa (ja se on varsin matala), eikä merileväkaviaaria ole muutenkaan tarkoitus syödä määrällisesti paljon.

Vaihtoehtoisesti voi tehdä itse vegaanista mätiä, johon löytyy ohje esimerkiksi Marttojen tai Kotilieden sivuilta. 

Silli – vegaaninen silli

Sillin tilalle voi valita vegaanisen sillin, jonka voi tehdä helposti itse tai ostaa valmiina kaupasta. Vaihtoehtoja löytyy etenkin netin resepteistä, mutta myös valmisruokahyllyltä. Muista aina varmistaa ainesosaluettelosta, ettei tuotteessa ole odottajalle kiellettyjä ainesosia.

Lähteet: Raskausajan ravinnon erityissuositukset, Ruokavirasto, THL

Mitä mieltä olet artikkelista?