Voiko ovulaatio saada aikaan haalean viivan raskaustestissä? Proviisori vastaa.

Viimeksi päivitetty 26.7.2021

Keskustelupalstoilla kiertää sitkeä huhu, jonka mukaan raskaustesti saattaisi reagoida myös juuri meneillään olevaan ovulaatioon. Ovulaation aikaan raskaustestiin muodostuisi tällöin aivan haalea ”haamuviiva”.


 


”Raskauden aikana erittyvä hCG-istukkahormoni ja ovulaation aikana erittyvä LH eli luteinisoiva hormoni ovat proteiinikoostumukseltaan samankaltaisia”, kertoo proviisori Jaakko Lehtinen.

Lehtinen kertoo, että ovulaatiotestin ohjeistuksessa varoitetaan, että LH-hormonin poikkeavaa eritystä aiheuttavat sairaudet voivat vaikuttaa raskaustestin tulokseen.

”Eli suure määrät väärää hormonia voivat vaikuttaa testi tulokseen. Ei voida siis täysin poissulkea sitä mahdollisuutta, että ovulaation aikaan tehty raskaustesti antaisi aivan haalean viivan luteinisoivan hormonin vuoksi.”

Tee testi oikein, oikeaan aikaan

Raskaustesti kuitenkin on kehitetty mittaamaan juuri hCG-hormonin pitoisuuksien nousua, joten voimakas viiva syntyy vain tällä hormonilla varustetun virtsan seurauksena.

Olennaista on myös testin tekohetki.

”Luteinisoivaa hormonia erittyy voimakkaasti 2–3 päivän ajan kuukautiskierron puolivälissä, ovulaation yhteydessä. Tämän jälkeen sen erittymisen taso romahtaa. Raskaustesti puolestaan tehdään vasta pari viikkoa ovulaation jälkeen, kuukautiskierron loppuvaiheessa tai jo ”seuraavan puolella”, kun kuukautisia ei tulekaan – silloin luteinisoivaa hormonia ei ole enää kuin häviävän pieni määrä jäljellä. Oikein tehtyyn raskaustestiin ovulaatio ei siis vaikuta millään tavoin”, Lehtinen summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?