Monta vuotta ehkäisypillereiden syömistä ja nyt edessä olisi perheen perustaminen. Mutta kuinka pian voi tulla raskaaksi pillereiden lopettamisen jälkeen? Onko pillereiden käyttäminen vaikuttanut hedelmällisyyteen? Nämä ovat tuttuja kysymyksiä monelle yrittäjälle. Nyt yrittäjät ja jo raskaana olevat kertovat kokemuksensa Vau.fi:n foorumilla!

Viimeksi päivitetty 21.8.2019

Moni raskaudesta haaveileva pelkää, että on pilannut hedelmällisyytensä hormoniehkäisyllä. Nimimerkki Jata kertoo jännittäneensä, toimivatko hänen munasarjansa enää normaalisti:


 


”Mä aloin syömään pillereitä 20-vuotiaana, kun oli ongelmia kuukautisten kanssa. Saattoi mennä puolikin vuotta, että tuli menkat ja aloin vähän pelkään, että mitenköhän toi hedelmöittyminen tulevaisuudessa toimii”, JaTa kertoo foorumilla.

”Söin Jasmin-pillereitä 7 vuotta ja lopetin ne maaliskuussa. Meillä tärppäsi heti ensimmäisellä kerralla, että olin raskaana jo maaliskuun lopulla! Pienoinen ihme kyllä, en olis millään uskonut, että tapahtuu näin nopsaan”, hän hehkuttaa.

Lue myös: E-pillerit ja hedelmällisyys

Raskaaksi alle puolessa vuodessa

Yleensä kuukautiskierto normalisoituukin nopeasti, vaikka yksilöllistä vaihtelua toki esiintyy. Monet asennoituvat silti siihen, että raskaaksi tulossa kestäisi oma aikansa. Esimerkiksi Essi83 oli henkisesti jo valmistautunut siihen, että hormonitasapainon palautumiseen menisi ainakin puoli vuotta.

”Mä söin 9 vuotta Harmonet-pillereitä ja raskaaksi tulin kolme kuukautta lopettamisen jälkeen”, hän kertoo nyt.

”Mä söin Yasmin-pillereitä noin 5 vuotta. Pillereiden lopettamisen jälkeen tuli yhdet menkat, ja seuraavia ei tullutkaan, eli eipä meidän kauaa tarvinnut yrittää. Kovin yksilöllistähän tämä tuntuu olevan”, Ailime toteaa.

”Ite kans tulin raskaaksi heti kun pillerit lopetin 12 vuoden jälkeen. Eikä mitään ovisjuttuja laskeskeltu”, Kirmiina komppaa.

”Heti pillerien lopettamisen jälkeen tämäkin itu tarttui matkaan”, myös Miiju kirjoittaa.

”Olen myöskin kuullut, että tuo ensimmäinen kierto on erityisen hedelmällinen ja oviksia saattaa tapahtua jopa enemmän kuin yksi. Olin syönyt pillereitä lähes koko aikuisikäni eli luonnollisen kierron pituudesta ei ollut aavistustakaan.”

Miiju on saanut gynekologilta ehkä yllättävältäkin kuulostavan neuvon:

”Olen kuullut gynekologilta, että missään nimessä ei kannata jäädä odottamaan niitä luomumenkkoja ennen yrityksen alkua! Pillerit saattavat vielä pitää kierron kerran säännöllisenä lopettamisen jälkeen ja raskautumisen pitäisi olla erityisen helppoa silloin. Monilla vasta menee kierrot sekaisin ensimmäisten luomumenkkojen jälkeen.”

”Eli heti vaan yritys päälle!” Miiju neuvoo.

Lue myös: Aamulämpö paljastaa ovulaation

Toisinaan raskautta saa odottaa

Joskus raskaus ei ota alkaakseen. N0ppa1 odotteli raskaaksi tuloa, kunnes päätti mennä lääkäriin. Ilman lääkärin määräämää Terolut-kuuria hän arvelee yrityksen venyneen ennestäänkin.

”Jätin pillerit pois viime vuoden kesäkuussa. Söin sitä ennen Yasmin e-pillereitä noin 7 vuotta. Kiertohan meni lopettamisen jälkeen aivan sikin sokin ja noin puolen vuoden yrittämisen ja tooodella pitkien kiertojen jälkeen tajusin mennä lääkäriin kertomaan hiukan tilanteesta”, N0ppa1 muistelee.

”Lääkäri määräsikin minulle Terolut-kuurin puoleksi vuodeksi, ja kierto lähti heti tasaantumaan kp 60 -> kp 29. Terolut-kuurinkin ehdin melkein loppuun asti syödä ennen kuin tärppi kävi. Eli noin vuosi yritystä tuli”, hän kertoo.

Myös Nia kertoo saaneensa avuksi Terolutit:

”Söin pillereitä kuusi vuotta. Ensimmäiset vuodet meni Melianella ja sitten vaihdoin Yasmineen. Viime marraskuun puolessa välissä jätin pillerit pois. Sen jälkeen menkat meni aivan sekaisin ja kahteen kuukauteen ei tapahtunut mitään”, Nia kertoo kokemuksestaan.

”Tammikuussa aloitin Terolut-kuurin, jota söin sitten kolme kuukautta ja niillä sain sitten kuukautiset tulemaan kolme kuukautta aivan normaalisti. Nyt sitten odotellaan ensimmäisiä luomuja ja katotaan nyt, että lähtiskö tärppäilemään” hän kirjoittaa.

”Meillä menossa yk9 pillereiden (Meliane) jälkeen, eikä ole haamun haamua saanut raskaustestiin aikaseksi. Söin pillereitä jonkun 10 vuotta. Odottavan aika on pitkä – ja odottamista odottavan se vasta pitkä onkin” Bandida manaa.

”Mulle määrättiin ekat pillerit (Meliane) 14 v alipainosta johtuneiden kiertohäiriöiden takia. 2 vuotta söin niitä ja sitten 2 vuotta olin ilman, jolloin menkat jäi taas lähes pois. 18–27-vuotiaana söin ensin Harmonetia ja sitten Yasminea. Jätin pois syksyllä 2008 ja sitten menikin lähes 1,5 vuotta ennen kuin tapahtui. Menkat tuli kyllä pillereiden jälkeen 5 viikon päästä, mutta kiertoväli oli aluksi pitkä ja epäsäännöllinen, jolloin tuli ahdistus kaikista miinustesteistä”, Annelse puolestaan kertoo.

”Lopulta lopetin testailun ja sitten meni puolisen vuotta niin että kuvittelin ettei meille suoda lapsia. Mutta toisin siis kävi”, Annelse iloitsee.

Lue myös: Tärkeintä on ajoitus

Raskaaksi pillereistä huolimatta

Hormoniehkäisyn vaikutus kehoon todella on yksilöllistä. On myös niitä harvinaisempia tapauksia, jotka tulevat raskaaksi pillereistä huolimatta. Heihin kuuluu nimimerkki SiD87, jonka ensimmäinen raskaus alkoi heti pillereiden lopetuksen jälkeen.

”Gynekologini oli sanonut että näin korkeahormonisten pillereiden jälkeen voi mennä jopa puoli vuotta ennenkuin edes kuukautiset tulevat normaalisti. Olin siis varautunut pitkään odotukseen”, SiD87 kertoo.

Toisin kuitenkin kävi. Toisen raskauden kanssa kävi vielä hullummin:

”Otin samat Yasmin-merkkiset pillerit käyttöön 3 kuukautta esikoisen syntymän jälkeen, enkä pitänyt muuta taukoa kun sen 7 päivän tyhjennysvuodolle tarkoitetun paussin 21 päivän välein. Tässä kuussa aloin ihmetellä, kun normaalisti kellontarkat menkkani olivat jo 3 päivää myöhässä. Tein varmuuden vuoksi testin ja kappas, 2 viivaa tuli eli raskaana ollaan pillereistä huolimatta!”

”Mahdollisuus tähän on järjettömän pieni, eli tein vielä varmuuden vuoksi 2 testiä lisää eli 3 yhteensä virheen pois sulkemiseksi ja 2 viivaahan niissä oli kaikissa… Eli näillä mennään: lapsi ei ollut suunniteltu mutta enemmän kuin tervetullut!” hän toteaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?