Pienet lapset laittavat toisinaan ranttaliksi epäsuotuisissa paikoissa, kuten busseissa ja lentokoneissa. Toiset ihmiset ymmärtävät kiljuvaa vauvaa. Toisten verenpaine taas nousee pienestäkin itkuntirahduksesta.

Viimeksi päivitetty 1.11.2010

Saksassa kohistiin jokunen aika sitten bussista ulos lentäneestä äidistä. Aiheesta kirjoitti esimerkiksi Vau.fi:n saksankielinen sisarsivu Liliput Lounge.

Bussikuljettaja oli pyytänyt vauvan kanssa matkustavaa äitiä, Gitta Klekampia poistumaan sen jälkeen, kun vauva oli kakannut vaippaan. Haju oli yksinkertaisesti herkkänenäiselle kuskille liikaa. Kuskia ei liikuttanut tieto siitä, että äidillä oli vielä kuusi pysäkkiä matkaa taitettavanaan.

Asiasta nousi julkinen keskustelu, ja kuski sai käytöksestään nuhteita. Voisiko vastaava tapahtua Suomessa? Olemmeko me vauvamyönteinen vai -vastainen kansa?

Ei kiljuville kakkakoneille

”Olet menossa töihin bussilla. Seuraavalla pysäkillä nousevat äiti, kaksi lasta ja yksi vauva. Lapset alkaa mankua suklaata, ja äiti sanoo ettei nyt, jolloin pikkulapset alkavat kirkua. Siinä samassa vauva herää ja alkaa huutaa niin että kaikki matkustajat varmasti kuulevat”, nimimerkki RV maalailee Taloforum-keskustelupalstalla.

Nimimerkki RV valitsee mieluummin yksityisautoilun, jottei hänen tarvitse sietää lasten kiusallisia kiukunpuuskia. Vielä kovasanaisemmin lasten läsnäoloa julkisissa kulkuvälineissä ruotii nimimerkki Arawn Portti naisen maahan -blogissaan.

”Vihaan lapsia julkisissa kulkuvälineissä. Mikä siinä on, että lapset eivät voi julkisissa olla hetkeäkään hiljaa? Eivät kaikki huuda naama punaisena, mutta kun eivät ole lainkaan oppineet kontrolloimaan äänenvoimakkuuttaan. Ja sitten ovat tietysti ne parkujat, joiden pään tekee mieli iskeä seinään.”

Korvia vihlovaa ilmailua

Heikkohermoiset voivat aina valita yksityisautoilun bussilla matkustamisen sijaan. Lentokoneella matkustaessa tällaista pakokeinoa ei ole.

Ruotsalainen verkkolehti E24 selvitti, että 70 prosenttia lapsettomista lukijoista haluaa istua lentokoneessa mahdollisimman kaukana lapsiperheistä. Neljännes vastanneista kannatti lapsettomien lentojen järjestämistä.

Samasta aiheesta tohistaan Suomi24-foorumilla.

”Lennoilla voisi aivan hyvin olla rajoitus, kuten on koirien ja kissojen osalta. Samaan koneeseen ei otettaisi rajattomasti pieniä lapsia. 2–3 pikkulasta ja 5 isompaa alle 7-vuotiasta. Kaikki lapsiperheet, niin isompien kuin pienempien lasten kanssa voisi sitten laittaa vaikka koneen takaosaan peräkkäisille riveille”, nimimerkki lentokärsimys kirjoittaa.

Lapsiperheiden syrjiminen nostaa tosin tulisia vastaväitteitä. Nimimerkki Ikävää vastaa samassa ketjussa:

”Miksi ei matkustajia joille lapset on kauhistus, siirretä koneen takaosaan tai vaikka suoraan ruumaan?”

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

Lue myös:

Lapsiako? Ei kiitos!
Lapsiin kohdistuva väkivalta
Lapsen kanssa terassilla

Mitä mieltä olet artikkelista?