Down-piirteet ovat muutettavissa kauneusleikkausten avulla. Piirteitä poistetaan, jotta lapsi ei erottuisi joukosta ja joutuisi siksi syrjityksi. Yhdysvalloissa Down-lasten ulkonäköä on korjattu kauneusleikkauksilla 1970-luvulta lähtien.

Viimeksi päivitetty 25.10.2012

Tyypillinen Downin syndroomaan liittyvä piirre on ylimääräinen iho silmäluomien yläkulmassa. Nenän silta on myös tyypillisesti litteämpi. Down-lapsilla voi myös olla alaspäin kääntynyt alahuuli.Yksi Downin syndroomaa määrittävä piirre on avonainen suu. Varsinkin Down-lapsilla on taipumus pitää suutaan auki ulostyöntyvän kielen vuoksi. Tämä voi puolestaan johtaa kuolaamiseen.

Kaikki yllä mainitut Down-piirteet ovat muutettavissa kauneusleikkausten avulla. Down-piirteitä poistetaan, jotta lapsi ei erottuisi joukosta ja joutuisi syrjityksi.

Lue myös: Geenimanipulaatiolla toiveiden mukainen lapsi

Arka aihe

Vuonna 2008 englantilaisen lapsen leikkaaminen johti kohuun. Leikkausta kritisoineet tahot vertasivat Down-lapsen ulkonäön muuttamista lapsen pahoinpitelemiseen. Lapsen äiti puolestaan vetosi siihen, että lasten korvakorutkin hyväksytään ulkonäkösyistä.

Teksasilainen Down-syndroomaan erikoistunut lastenlääkäri Len Leshin kirjoittaa aiheesta Down-lapsia käsittelevällä terveyssivustolla. Hän muistuttaa, että yhteiskuntamme hyväksyy syntymämerkkien poistamisen ja muiden vastaavien synnynnäisten piirteiden korjaamisen.

Tavallisten lasten korjausleikkauksille annetaan helposti sosiaalinen syy: vanhemmat pelkäävät, että lasta kiusataan, jos hänellä on esimerkiksi kummallinen syntymämerkki päässä. Eikö samalla syyllä pitäisi myös hyväksyä Down-lasten ulkonäköleikkaukset?

Lue myös: Syrjäytyminen alkaa varhain

Tutkimukset hyödyistä ristiriitaiset

”Näyttää siltä, että vanhemmat ovat tyytyväisempiä lapsensa ulkonäköön kauneusleikkauksen jälkeen. Toisissa tutkimuksissa ei puolestaan ole löytynyt merkittävää yhteyttä lasten sosiaalisen toiminnan ja kasvojen leikkaamisen väliltä”, Leshin kirjoittaa.

On olemassa myös tuloksia, joissa kauneusleikkauksilla on saavutettu etu. Nämä tutkimukset ovat kuitenkin vähemmistössä.

”Yksi tutkimus ehdottaa, että Down-lapsia syrjitään yksinomaan heidän ulkonäkönsä takia”, Leshin kirjoittaa.

Lue myös: Lapsimallimaailman kulissien takana

Parempaa puhetta?

Kielenlyhennysleikkauksilla pyritään esteettiseen vaikutelmaan. Leikkauksen jälkeen lapset pystyvät pitämään suun kiinni helpommin. Toinen kimmoke kielileikkauksiin on ollut uskomus ääntämisen paranemisesta.

Tutkimukset ovat tarjonneet hieman näyttöä, että Down-lapsen puheen laatu paranee leikkauksen jälkeen. Leshin pitää kuitenkin näyttöä vielä riittämättömänä. Hän ei vielä lähde suosittelemaan leikkausta kaikille Down-lapsille.

Lue myös: Aborttisota yltyy rapakon takana

Merkki yhteisölle

Onko ulkonäkö riittävän suuri peruste altistaa usein vasta leikki-iässä oleva lapsi leikkaukselle, josta toipuminen voi viedä useita viikkoja?

Jo aikuistuneen ja näyttelijän uraa tekevän Down-lapsen äiti Gail Williamson kirjoittaa:

“Minusta on vain hyvä, että poikani kasvoista näkee, että hänellä on Downin syndrooma. Silloin ihmiset antavat hänelle erivapauksia ja hänellä on mahdollisuus näyttää, kuinka hurmaava hän on. Ilman kasvojen antamaa viestiä, ihmiset eivät välttämättä ymmärtäisi, miksi hän toimii eri tavalla kuin muut. He saattaisivat luulla, että hän on huumeiden vaikutuksen alainen, humalassa tai tekee pilkkaa heistä.”

Lähteet: Downsyndrome Health Issues, Fox News, Patricia Bauer

Mitä mieltä olet artikkelista?