Aspartaami, butyylihydroksianisoli, natriumglutamaatti, propyyligallaatti. Jossain vaiheessa lapsesi tutustuu ruokateollisuuden haitallisimpiin lisäaineisiin. Sinä voit vaikuttaa, kuinka varhain se tapahtuu. Lue lista seitsemästä haitallisesta lisäaineesta.

Viimeksi päivitetty 20.6.2012

NatriumglutamaattiEikö mikään maistu millekään? Pitäisikö ruokaan lisätä arominvahvennetta?

Aineen vaarallisuudesta ei edelleenkään olla varmoja. Siksi sen syöttämistä pienellä lapselle kannattaa välttää. Natriumglutamaatin liiallinen saanti saattaa laittaa mahan sekaisin, aiheuttaa päänsärkyä ja tuottaa lihasväsymystä.

Ainetta käytetään useissa eri ruokatuotteissa kuten salaatinkastikkeissa sekä useissa lihavalmisteissa. Tuotepakkauksista aine paikallistuu koodilla E621.

BHA ja BHP

Maistuisiko lapsellesi butyylihydroksianisoli tai butyylihydroksitolueeni? Jos lapseltasi kysytään, niin hän ei vastustele, sillä kemikaalia saatetaan käyttää esimerkiksi perunalastuissa. Aineita käytetään säilyvyyden lisäämiseksi toisissa rasvoissa, purukumeissa ja muissa kuivatuotteissa.

Rottakokeissa syöpää aiheuttavat aineet löytyvät elintarvikkeista koodeilla E320 ja E321.

Natriumnitraatti

Suolaisien ruokien säilöntään käytettävä E251 eli natriumnitraatti saattaa eräiden lähteiden mukaan aiheuttaa sydänvaivoja.

Natriumnitraatteja esiintyy nykyään runsaasti myös juomavedessä ja kasveissa, sillä nitraatteja kylvetään lannoitteena maaperään.

Aspartaami

Viimeaikainen puhe hiilihydraattien haitoista saattaa johtaa ostamaan keinotekoisilla makeutusaineilla maistettuja soppia ja mehuja. ”Ei lisättyä sokeria” tarkoittaa yleensä ”roppakaupalla lisäaineita”.

Kemiallisilla aineilla makeutettujen keitoksien syöttäminen lapselle ei ole suositeltavaa. 

Aspartamin epäillään laukaisevan leukemioita ja lymfoomia. Aineen on myös havaittu tuhoavan aivosoluja. Eläimillä tehtyjä tutkimuksia on kuitenkin kritisoitu. EFSA pitää aspartamin normaalikäyttöä täysin turvallisena ihmisille.

Aine löytyy tuotteista koodilla E951.

Propyyligallaatti

Rasvoissa, öljyissä, kuivakeitoissa, kastikkeissa, purukumeissa ja perunahiutaleissa käytettävä säilyvyyttä lisäävä propyyligallaatti ei ole parasta purtavaa pikku lapsille.

Rottakokeissa aineen on todettu aiheuttavan syöpää. Ihmisillä aineen on todetta aiheuttavan vatsavaivoja, ihoärsytystä sekä hengitystä haittaavia allergisia reaktioita.

Aineen tunnistat pakkauksista koodista 310.

Atsovärit

Keinotekoiset värit on yhdistetty ADHD-oireisiin, syöpään ja allergioihin. Epätoivottuja sivuoireita aiheuttaa varsinkin atsovärit, jotka löytyvät koodeilla E102, E104, E110, E122, E124 ja E129.

Kotimaisissa makeisissa näitä väriaineita ei käytetä, mutta tuontimakeisissa niitä saattaa löytyä. Kannattaa syynätä siis karkkipussi tarkkaan, ennen kuin antaa pikkupiltin pistellä makeiset poskeensa.

Karmiini

Myös suomalaisten valmistajien käyttämä punainen väriaine, karmiini (E120), saattaa aiheuttaa reaktioita. Ainetta valmistetaan kilpikirvojen munista.

Karmiinipölyn tiedetään aiheuttavat jopa hengenvaarallisia astma- ja keuhkorakkulareaktioita. Reaktiot eivät kuitenkaan ole yleisiä.

Turvallisinta ja terveellisintä on kuitenkin tarjota keinotekoisia karkkien sijaan lapselle jälkiruoaksi kotimaisista marjoista valmistettua marjarahkaa.

Lähteet: Ekoodit.fi, Helsingin Sanomat, Babble, EFSA: Aspartame

Mitä mieltä olet artikkelista?