Omakotitalo häämöttää usean lapsiperheen unelmissa. Karolina Evilehdon perheessä haaveillaan kuitenkin suuremmasta kerrostalohuoneistosta.

 

Viimeksi päivitetty 20.1.2009

Laitetaan kerrostaloasumista vähättelevät myytit koetukselle.
Myytti numero yksi: kaikki suomalaiset kaipaavat oman aidatun pihansa, jolla lapset voivat kirmata vapaasti.
”Ei pidä paikkaansa. Nykypihatkin ovat niin pieniä, etteivät lapset niillä paljoakaan pääse kirmaamaan. Meidän lapset saavat kirmata puistossa niin paljon kuin haluavat”, Evilehto vastaa.
Mutta luontoa rakastava suomalainen tarvitsee ainakin multaa tonkiakseen.
”Minua ei ainakaan voisi vähempää kiinnostaa. Ruukkukukat riittävät”, Evilehto sanoo.
Entäpä turvallisuus? Oman kodin rauhassa on kuitenkin turvallisinta asua.
”Minulla on turvaton olo, jos ikkunat ja ovet ovat maan tasalla. Silloin kuka tahansa saattaa kurkistella sisään ja aina on huoli siitä, ovatko kaikki ovet varmasti lukossa. Kerrostalossa näitä huolia ei ole”, Evilehto selventää.
Olisiko kuitenkin parempi, että lapset leikkisivät omalla pihalla? Uskaltaako kerrostalon pihalle edes päästää lastaan yksinään leikkimään?
”Mielestäni kerrostalon piha on erittäin turvallinen paikka leikkiä, kun melkein joka ikkunassa on vanhempia vahtimassa omaa lastaan. Tällä hetkellä pihallamme näyttää leikkivän kymmenkunta lasta lumisotaa. Päästän vajaa kolmevuotiaan poikani mukaan leikkeihin, kunhan vielä hieman kasvaa”, Evilehto kertoo.
Karolina Evilehto perheineen ei muuttaisi omakotitaloon, vaikka voittaisi miljoona euroa.
Mutta eikö kerrostaloissa saata asua epämääräistä väkeä?
”Yleensä kerrostaloissa asuu paljon lapsiperheitä. Tietysti kannattaa välttää kaupungin vuokrataloja ja niiden lähialueita, joissa usein asuu vähemmän lapsia rakastavia yksinäisiä miehiä”, Evilehto naurahtaa.
Kaikki kuitenkin tietävät, että omakotitalon pihalla on paras nukuttaa pikkulasta vaunuissa.
”Ei minusta. Minun ainakin täytyisi käydä vähän väliä tarkastamassa, ettei kissa tai muu eläin ole hiipinyt vaunuun. Meidän seitsemän metriä pitkällä parvekkeella nukuttaminen on ollut taas helppoa. On mahtunut hyssyttelemään vähän levottomampaakin nukkujaa”, Evilehto kertoo.
Mutta onko betonimiljöö lapselle ihanteellinen paikka kasvaa? Eikö puistomainen omakotitaloalue olisi parempi?
”Asuin itse lapsuuteni idyllisellä kerrostaloalueella. Neljän kerrostalon ryhmä muodosti mukavan ja suojaisen leikkipihan, jota reunusti metsä ja tarhan piha-aita.  Talvisin pihaan sai luisteluradan ja kesäisin se toimi jalkapallokenttänä tai muissa pihapeleissä. Keinuja ja hiekkalaatikkoja oli useampia. Nykyinen talomme sijaitsee samalla alueella”, Evilehto kertoo.
Toisinaan kuulee puhuttavan, ettei kerrostaloasuminen sovi miehille. Mies kun tarvitsee aina jotain nikkaroitavaa. Onko kerrostaloperheen isä kuin eläintarhaan suljettu villieläin, joka etsii keinoja toteuttaa työmiehen toimia?
”Mieheni ei ole haka nikkaroinnissa, eivätkä huoltomiehen hommat häntä kiinnosta.  Olisi huvittavaa nähdä hänet lumitöissä tai haravan varressa. Meillä minä hoidan taulun ripustukset ja tukkeutuneet viemärit. Huoltoyhtiö hoitaa isommat ongelmat. On helppoa, kun huoltomiehen saa paikalle yhdellä puhelinsoitolla”, Evilehto kertoo.
Kerrostalot ovat usein halvempia kuin omakotitalot asua. Oletteko kuitenkin hankkimassa omakotitaloa, kunhan vain rikastutte?
”Emme hankkisi omakotitaloa, vaikka voittaisimme miljoona euroa. Jos meillä olisi paljon rahaa, ostaisimme isomman kerrostaloasunnon niin että jokaisella olisi oma huone. Voisin esimerkiksi ostaa alakerran asunnon ja yhdistää nämä. Kaksikerroksinen kerrostaloasunto olisi todella kiva”, Evilehto sanoo.
Teksti: Jarkko Uro
Kuvat: Tiina Pokkinen

 Mitä mieltä olet artikkelista?