Pitkässä parisuhteessa ei ole tavatonta, että seksiä harrastetaan joskus vain toisen mieliksi, vaikka itsellä olisivatkin halut nollassa. Seksuaaliterapeutin mielestä sille tielle ei kannata lähteä ollenkaan.

Viimeksi päivitetty 13.6.2019

Sääliseksiksi kutsutaan seksiä, jota harrastetaan kumppanin kanssa silloin kun itseä ei yhtään huvittaisi – joskus jopa ikäänkuin ”hyvityksenä” toiselle osapuolelle vaikkapa kotitöiden tekemisestä, rankasta työviikosta tai siksi että seksin harrastaminen koetaan velvollisuudeksi.”Monet ihmiset – niin naiset kuin miehet – harrastavat kumppaninsa kanssa seksiä, vaikka ei tekisi mieli”, seksuaaliterapeutti Tea Bjørnstøl kertoo.

Hän kuitenkin varoittaa, että tämänkaltainen ”hyväntekeväisyys” ei tee hyvää parisuhteelle.

“Jos ei huvita, ei pitäisi. Kyllä sen on lähdettävä molemminpuolisesta halusta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että seksi on paljon, paljon muutakin kuin pelkkä yhdyntä. Jos ensin rentoudutaan yhdessä, voi olla, että vähitellen halu kuitenkin herää”, Bjørnstøl sanoo.

Kerro kumppanille mitä haluat

Jos pariskunta on seksielämänsä kanssa päätynyt jonkinlaiseen pattitilanteeseen, siihen auttaa vain avoin viestintä, Bjørnstøl muistuttaa.

”Kerro kumppanillesi mitä haluat, kerro mistä pidät ja mikä saa sinut syttymään. Jos toinen ei tiedä, hän ei voi myöskään ymmärtää.”

Bjørnstøl muistuttaa, että vanhemmuus on melkoinen myllerrys monella tavalla. Synnyttänyt nainen tarvitsee aikaa synnytyksestä toipumiseen.  Jos synnytys on ollut fyysisesti rankka ja jos sen seurauksena on tullut esimerkiksi repeämiä, yhdyntä voi yksinkertaisesti tehdä liian kipeää.

On myös miehiä, joille synnytyksen näkeminen on sen verran rankka kokemus, että halujen palaamiseen voi mennä aikaa.

Dynamiikka muuttuu: pariskunnasta perheeksi

Elämä muuttuu muutenkin: enää ei ole vain pariskunta vaan perheeseen on tullut uusi ihminen, josta on pidettävä huolta.

Kun pariskunnasta tulee lapsen syntymän myötä perhe, kyseessä on yksi elämän suurimmista muutoksista.  Elämäntilanne on erityisen haavoittuva, on niin paljon uutta ja opittavaa. Toiset ottavat muutoksen vastaan rennosti, mutta toisilla sopeutuminen vie aikaa”, Bjørnstøl  sanoo.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kun naisilta kysyttiin sääliseksistä, muun muassa tällaisia kommentteja nousi esille:

Sääliseksiä on tullut harrastettua

“Kun meidän pieni mies oli vauva, en halunnut seksiä juuri lainkaan. Tunsin itseni vain lihavaksi ja rumaksi. Täytyy myöntää, että silloin tein sitä lähinnä toista miellyttääkseni. Onneksi esileikki auttoi pääsemään tunnelmaan… :)”

“Kyllä. Minulla ei ole minkäänlaisia haluja, joten olen muutaman kerran harrastanut seksiä vain kumppanini mieliksi. Ja kyllä, tämä on suuri ongelma… :(”

”Ensimmäisen lapsen jälkeen seksielämämme oli normaalia, mutta toisen lapsen jälkeen tilanne muuttui. Minulla oli halut täysin nollassa, mistä seurasi pitkiä seksittömiä ajanjaksoja. Muutaman kerran harrastimme seksiä, jotta kumppanini ei tuntisi oloaan täysin hyljeksityksi. Seksi oli ongelma emmekä ole oikeastaan koskaan täysin selvittäneet asiaa vieläkään.”

Rutiinilla

“Minä kutsuisin sitä mieluummin rutiiniseksiksi. Se kannattaa vain hoitaa pois päiväjärjestyksestä, jotta välttyy marinoilta ja valitukselta.”

”Seksi ei ole seksiä, jos vain toinen haluaa. Me emme harrasta sitä, koska on ”pakko”. Toisaalta lasta yrittäessämme seksi sai rutiininomaisia piirteitä, mutta silloinkin olimme molemmat mukana halusta – vaikka emme välttämättä seksin vaan yhteisen lapsen halusta.”

Mitä vikaa on tyytyväisessä miehessä?

“Minä en näe mitään pahaa siinä, että haluaa miellyttää miestään, vaikka itseä ei huvittaisi. Sitä paitsi kuka sanoo, että yhdyntä on aina välttämätön? Toista voi ”miellyttää” muilla tavoin. Joskus on mukava tehdä toiselle jotain hyvää, vaikka siitä ei juuri sillä hetkellä saisikaan mitään itselleen. Jos mieheni olisi kuitenkin antanut ymmärtää, että hänellä on oikeus seksiin, ei hän olisi saanut minulta yhtään mitään pitkään aikaan. Juttelu on tärkeää ja on osattava ottaa toistensa tunteet huomioon.”

Jyrkkä ei sääliseksille

“Ei sääliseksiä, ei. Ei käy laatuun, että mies vain vaatii vaimoa levittämään jalkansa ja väittää, että kyllä halu seuraa. Ehkä joskus voi käydä niin, mutta minulle ainakin jäi vain hyväksikäytetty olo.”

”Ei meillä. Mieheni oli valvottujen öiden jäljiltä yhtä väsynyt kuin minäkin, joten kumpaakaan meistä ei haluttanut. …Eikä hän sitä paitsi edes yrittäisi mitään, jos hän näkisi, että minun ei tee mieli.”

Mitä mieltä olet artikkelista?