Tuttu ilmiö: Mies etsii kadonnutta esinettä äreissään. Lopulta hän kääntyy naisen puoleen. Nainen vilkaisee ympärilleen ja löytää sen tuosta vain.

Nyt ilmiölle on tarjolla tieteellinen selitys. Glasgow’n, Leedsin ja Hertfordshiren yliopistojen tutkijat esittävät naisten olevan parempia ”korkean tason kognitiivisessa kontrollissa”.

Naiset parempia moniajossa

Tutkimuksessa miehille ja naisille tehtiin erilaisia kokeita. Ensinnäkin koehenkilöt pelasivat tietokonepeliä, joka vaati hyvin erilaisien tehtävien suorittamista.

Naiset pärjäsivät tässä miehiä paremmin. Tutkijat pitävät tätä merkkinä siitä, että naiset ovat parempia tekemään useita asioita päällekkäin.

Toisessa kokeessa koehenkilöt saivat 8 minuuttia aikaa tehdä erilaisia tehtäviä. Heidän piti laskea matemaattisia laskuja, etsiä kartasta reitti ja piirtää reitti, jota he käyttäisivät etsiessään kadonneita avaimia.

Koehenkilöitä häirittiin. Välillä taustalla soi puhelin, johon heidän piti vastata ja antaa selvitys jostain yleisestä asiasta.

Lue myös: Arjen rakkaudesosoituksia

Naiset suoriutuivat paineesta huolimatta

Kokeiden tulos oli seuraava: Miehet ja naiset olivat yhtä hyviä matemaattisissa tehtävissä ja kartanlukutehtävissä häiriöistä huolimatta. Avainten etsintä ei kuitenkaan onnistunut miehiltä yhtä hyvin kuin naisilta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivät miehet osaisi etsiä avaimiaan. Miehet eivät vain kykene etsimään niitä ja heidän kykynsä ajatella strategisesti hajoaa paineen alla. Naiset taas pystyvät löytämään esineitä myös kiireessä ja monien tehtävien sekamelskassa.

Lue myös: Kun loukkaamme toisiamme

Evoluutio taustalla

Tutkimusjohtaja Gijsbert Stoet olettaa eron johtuvan evoluutioympäristöstä.

”Kivikaudella miehet todennäköisesti metsästivät, kun taas naiset tekivät monia tehtäviä samaan aikaan. He pitivät silmällä taaperoitaan, keräsivät sieniä ja tekivät kivityökaluja.”

Stoetin mukaan tutkimus myös auttaa ymmärtämään, miksi pojat kärsivät enemmän keskittymiseen liittyvistä ongelmista kuin tytöt.

Lähde: Daily Mail

Mitä mieltä olet artikkelista?