Taivasteluja, ihmettelyjä, neuvoja ja kysymyksiä. Äitinä saattaa saada muilta ihmisiltä yhtä sun toista kommenttia – halusi tai ei. Katso mitkä möläytykset äitejä harmittavat.

Viimeksi päivitetty 13.3.2017

1. ”Olet vain kotona, etkö tee muuta?”
No jopas on kysymys! Enkö tee muuta? Mitähän muuta tässä vielä ehtisi? Äiti tekee töitä kellon ympäri – työvuoro on aamulla, päivällä, illalla ja joskus yölläkin. Olen kokki, autonkuljettaja, siivooja, läksyissä auttaja ja vaatevastaava, noin muutamia mainitakseni.


 


Lue myös: Yltiöäidin elämä on suorittamista

2. ”Näytät äidiltä.”
Olipa kivasti sanottu. Varsinkin sellaiselta, joka on nuorempi ja huomattavasti hoikempi. Niinhän minäkin olin – silloin joskus. Mutta lapset jättävät jälkensä, enkä siitä ole paluuta enää entiseen.

Lue myös: Kunniamerkkejä ja rakkausarpia

3. ”Näytät todella väsyneeltä.”
Kyllä, olen todellakin rättipoikkiväsynyt. Mutta asiaa ei paranna se, että taivastelet sitä minulle.

Lue myös: Vielä kun voit

4. ”Sinulla näyttää olevan kädet täynnä.”
Ajatteletko, että minulla on liikaa lapsia, ja että en voi selviytyä askareistani kuten minun pitäisi? Vai eikö lapseni ole mielestäsi tarpeeksi hyväkäytöksisiä? Kyllä, olen kiireinen. Mutta kyllä kaikki kuitenkin sujuu – tavalla tai toisella. Ja usein vielä varsin hyvin.

Lue myös: Monilapsisuus suojaa naista itsemurhalta

5. ”Tuo toppi on niiiin imarteleva sinulle.”
Imarteleva ei ole hyvä sana, älä käytä sitä. Aivan kuin tarkoittaisit, että olen pyllerö ja vaate peittää sopivasti epätoivotut kohdat vartalossani. Jos vaatteeni näyttävät kivoilta ja minulle sopivilta, sano mieluummin että hyvältä näyttää. Tai ole vain hiljaa.

Lue myös: Kuntosalille raskaana?

6. ”Jos hän olisi minun lapseni, minä kyllä…”
Niin, lapseni makaa keskellä kaupan lattiaa, huutaa ja potkii, koska hän ei  saanut karkkia vaikka halusi. Ja kun sinä tulet siihen neuvomaan, haluaisin melkein itkeä itsekin.

Lue myös: Kakaroiden ärsyttävimmät puolet

7. ”Minunkin lapsellani oli tuo nenänkaivamisvaihe.”
On tarpeeksi noloa, kun lapsi on jatkuvasti sormi nenässä. Voisitko vain teeskennellä, ettet huomaa koko asiaa?

Lue myös: Miksi lapsi uhkaa itsemurhalla?

8. ”Oletko raskaana taas?”
Kiva kysymys. Varsinkin jos olen vain vähän napostellut karkkia ja maha pullottaa siksi…
tai: ”Milloin sinulla on laskettu aika?” Vastaus: Synnytin viisi viikkoa sitten.

Lue myös: Olenko raskaana?

9. ”Minä en kyllä koskaan antaisi lapseni syödä tuota.”
Kyllä, annan lapsen syödä elintarvikkeita, jotka eivät ole luomua. Eikä ole laitonta käydä McDonaldsissa silloin tällöin. Et tiedä, miten syömme muulloin. Ja jos suklaalevite leivän päällä on ainoa konsti, jolla saamme lapsen maistamaan leipää, niin se on ihan meidän oma asiamme.

Lue myös: Suomalaislapsille syötetään eniten purkkiruokaa Euroopassa

10. ”Onko se sattumaa, että lapsesi on aina sairas juuri maanantaisin?”
Väitätkö todella, että keksin lapsilleni sairauksia, jotta voisin löhöillä kotona maanantaisin? Minä en pysty päättämään, minä viikonpäivänä lapseni sairastuu.

Lue myös: Äiti kuuluu töihin, mutta lapsi ei kuulu päiväkotiin?

11. ”Etkö imetä?”
Eli toisin sanoen olen mielestäsi huono äiti, jos en imetä. Mistä tiedät, jos imetän vain kotona? Tai ehkä vauvalla on huono imuote, eikä imettäminen onnistu. Teen mikä tuntuu minusta parhaalta, ja sinun tulee kunnioittaa sitä.

Lue myös: Imetys ei tee hyvää äitiä

12. ”On vain oltava johdonmukainen.”
Jos se vain olisikin noin helppoa! Tiedän tarkalleen, mitä minun pitäisi tehdä, kun lapsi heittäytyy hankalaksi, mutta teoria ja käytäntö eivät aina kohtaa. Ei ole aina helppoa käsitellä itsepäistä kolmevuotiasta, kun vauva itkee tai haluaa rintaa samaan aikaan.

Lue myös: Totuus äitiydestä?

13. ”Voi voi, sinähän hemmottelet lapsen pilalle, kun nukutat hänet sylissä!”
Ja millähän oikeudella sinä sitä arvostelet? Ajatteletko, etten tiedä mitä teen oltuani hereillä ja kuunneltuani huutoa kaikkina vuorokauden aikoina? Tämä toimii nyt, joten sillä hyvä! Tarvitsen lepoa. Kunhan tilanne helpottaa, voimme kokeilla muita tapoja.

Lue myös: Vältä vauvahelvetti – neuvottele kotitöistä

14. ”Miksi puet lapsesi samanlaisiin vaatteisiin?”
Väitätkö, että en anna lapseni olla erilaisia ja omia persooniaan? Vai luuletko, että olen vain niin laiska, että valitse helpon ratkaisun ja nappaan vaateliikkeissä jokaista vaatetta kaksi kappaletta?

Lue myös: Kolmen geeneillä yksi lapsi

15. ”Onko se poika vai tyttö?”
Jos käsivarsillani on kaunis, hymyilevä vauva puettuna vaaleanpunaiseen neulepaitaan, niin kyllä, se on todellakin tyttö. Ehkäpä hiuspannastakin olisi voinut saada vinkkiä.

Lue myös: Poika vai tyttö?

Mitä mieltä olet artikkelista?