Naiset tekevät epätodennäköisemmin itsemurhan, jos heillä on kaksi tai useampia jälkeläisiä, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa.

Viimeksi päivitetty 26.3.2010

Kahden lapsen äidit tekivät 39 % vähemmän itsemurhia ja kolmen tai useamman äidit 60 % vähemmän kuin yksilapsiset naiset.


 


Ajatuksen vanhemmuuden suojaavasta vaikutuksesta esitti ensimmäisenä sosiologi Emile Durkheim vuonna 1897 julkaistussa klassikkotutkimuksessaan. Sen jälkeen teoria on vahvistettu vain kolmessa tutkimuksessa, joista yksi tehtiin Suomessa.

Chung-Yuh Yangin tutkimus on ensimmäinen, jossa sama on osoitettu aasialaisväestössä. Tutkimuksessa yli 1,2 miljoonaa naista seurattiin rekistereiden avulla yli 20 vuoden ajan. Sinä aikana 2 252 naista teki itsemurhan.

Lapsiluvun ja itsemurhien yhteys säilyi senkin jälkeen, kun naisten ikä ensimmäisen lapsen syntyessä, aviosääty, koulutus ja synnytyspaikka huomioitiin.

On mahdollista, että lasten ansiosta nainen kokee elämänsä mielekkäämmäksi ja arvokkaammaksi, mutta moni muukin seikka voi selittää ilmiön. Useita lapsia synnyttävissä saattaa esimerkiksi olla vähemmän mielenterveysongelmaisia, joiden itsemurhariski on muuta väestöä suurempi.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2010;DOI:10.1503/cmaj.090813)

Mitä mieltä olet artikkelista?