Vieras leikki-ikäinen lapsi etuilee ja tönii leikkipuiston liukumäessä. Tulisiko käytökseen puuttua komentamalla lasta?

Viimeksi päivitetty 6.9.2011

Moni vanhempi kokee erityisen vaikeaksi tilanteen, jossa lapsi käyttäytyy huonosti, ja lapsen omat vanhemmat ovat läsnä – mutta eivät puutu tilanteeseen. Miten silloin tulisi menetellä?

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön yliopettaja Anna Rönkä ymmärtää, miksei nykyään haluta kovin herkästi puuttua vieraiden lasten käytökseen varsinkaan tämän vanhempien ollessa läsnä.

”Kasvatuksen ei pitäisi koskea pelkästään omaa lasta, vaan edustamme kaikki yleistä aikuisuutta ja auktoriteettia. Mutta jos tilanne on sellainen, että siihen on olemassa erilaisia näkemyksiä ja vanhemmat ovat paikalla, en itsekään puuttuisi”, Rönkä toteaa.

Erilaiset kasvatusmetodit?

Komentaminen on yksi osa lapsen kasvattamista – mikä on sallittua, mikä ei, ja miten rikkomuksiin puututaan. Koska nykyisin on olemassa huomattavan monia vanhemmuuden malleja, komennettavan lapsen vanhemmat saattavat pitää oman lapsensa komentamista loukkauksena: ulkopuolinen ihminen ei luota heidän arviointi- ja kasvatuskykyynsä.

”Nykyään on niin monenlaisia kasvatusmetodeja. Kasvatus on perheen sisäistä pesäaluetta, ja siksi ajatellaan mieluummin, ettei siihen sovi vieraana sekaantua. Ärsyyntyminen saattaa johtua juuri siitä, että kun vieras ihminen toruu omaa lastamme, ajatellaan, että tämä arvostelee samalla myös meitä vanhempina”, Rönkä huomauttaa.

”Vaaratilanteet kuuluvat kaikille”

Vau.fi-foorumilla aiheesta tehtyyn kyselyyn vastanneista kaikki olivat sitä mieltä, että vieraan lapsen hölmöilyyn saa tarvittaessa puuttua. Elaffy toivoo lisäksi, että muut aikuiset puuttuisivat tarvittaessa hänen lastensa ei-toivottuun toimintaan:

”Jos joku lapsi tekee vääryyttä omalle lapselleni tai muuten hölmöilee aivan älyttömyyksiä, puutun tilanteeseen. Samoin toivon muiden aikuisten ohjaavan omiani, jos hölmöilevät, enkä itse jostain syystä tilannetta huomaa. Tilanteet, joissa joku lapsi on selvästi vaarassa, kuuluvat mielestäni kaikille!”

”En komentaisi pikkuasiasta”

Nimimerkki Vargynja on samoilla linjoilla – tosin aivan pikkuasioista hän ei menisi huomauttamaan vieraalle lapselle:

”Kyllä vierastakin lasta saa komentaa varsinkin jos hänen oma isä tai äiti ei huomaa mitä lapsi tekee. Ihan pikkuasiasta en menisi komentamaan, mutta jos lapsi on tekemässä jotain vaarallista, rikkomassa jotain tai vaikka satuttamassa toista lasta siihen pitää puuttua.”

Pyydä, älä komenna

Komentamisen sijaan huonosti käyttäytyvää lasta voisi pyytää lopettamaan ei-toivottu toimintansa. Näin ajattelee nimimerkki hillevi:

”Minäkin sanoisin että ehkä ensijaista ei ole toisen lapsen komentaminen vaan ehkä enemmänkin keskustelu tai pyyntö. Esim. jos joku etuilee jonossa niin voi pyytää toista lasta (tai aikuista) ettei etuilisi.”

Ärähdys rauhoitti riehujat

Joskus kuitenkin lasten käytös voi olla siinä määrin ikävää, että siihen on puututtava jämäkämmin. Hillevi kertoo kokemuksestaan lentokoneessa:

”Kerran olin kuitenkin lentokoneessa, jossa lapset riehui ja sekoili niin, et he samalla löivät minuun päällään tai kädellään vähän väliä ja äiti vaan koitti nukkua siinä. Tai ei hän oikeasti nukkunut mutta oli nukkuvinaan eikä tehnyt mitään estääkseen lasten riehumista. Silloin ärähdin lapsille että ”stop” koska en tiennyt mitä kieltä he puhuvat. He olivat nätisti loppumatkan.”

”Teki mieli komentaa vierasta äitiä”

Toisaalta lapset eivät ole ainoita, joiden huonoon käytökseen olisi syytä puuttua. Joskus lapsen mukana oleva aikuinen on se, jota tekisi mieli ojentaa:

”Mieleni teki tänään komentaa vierasta äitiä kun oli niin kiukkuinen ja tiuski lapselleen kaupassa. Toinen vain uteliaasti kyseli asioista ja vastaukseksi sai vain ärähdyksiä”, kertoo Nurinkehrääjä.

Mitä mieltä sinä olet – saako vieraan lapsen huonoon käytökseen puuttua? Kerro mielipiteesi foorumilla: Saako vierasta lasta komentaa?

Mitä mieltä olet artikkelista?