Sveitsiläiset siamilaiset kaksoset olivat hengenvaarassa osittain jaetun maksan takia. Bernin ja Geneven yliopistojen yhteistyönä muodostettu lääkäritiimi teki haastavan päätöksen ja pelasti yhteen kiinnittyneet tytöt vaarallisella leikkauksella.

Viimeksi päivitetty 3.2.2016

Sveitsiläiset pienet siamilaiset kaksoset syntyivät sektiolla kolmosraskaudesta, raskausviikolla 32. Sektio piti tehdä äidin heikentyneen tilan vuoksi. Raskauden kolmas tyttö syntyi elävänä ja hyvissä voimissa, siskoistaan irrallaan.


 


Erotusleikkaus oli historiallinen, sillä koskaan aikaisemmin ei ole erotettu toisistaan yhtä nuoria siamilaisia kaksosia. Viisi tuntia kestäneeseen erotusleikkaukseen osallistuivat kahden yliopistollisen sairaalan yksiköt. Leikkauksessa oli mukana muun muassa maan johtavia maksa- ja sydänasiantuntijoita.

Kaksoset ennen leikkausta.Miksi leikkauksella oli kiire?

Tiettävästi yhtä nuoria siamilaiskaksosia ei ole koskaan aikaisemmin onnistuneesti erotettu toisistaan. Kaksosten hyvinvoinnin vuoksi leikkaus piti kuitenkin suorittaa mahdollisimman varhain.

Kaksoset olivat liitoksissa maksastaan, ja toisesta tytöstä virtasi jatkuvasti ”liikaa” verta toiseen. Tilanne johti siihen, että toisella tytöllä oli liian korkea ja toisella liian matala verenpaine.

Maksan verisuonet eroteltiin toisistaan

Lääkäritiimi päätti yhdessä vanhempien kanssa, että tytöillä on parhaat mahdollisuudet selvitä, jos leikkaus tehdään viikko syntymän jälkeen – jos vain tytöt olisivat tarpeeksi hyvissä voimissa.

Leikkauksessa yhdistyneen maksan verisuonet eroteltiin toisistaan. Lääkäritiimiin kuuluikin maksa-asiantuntija Geneven yliopistosta kuin myös sydänasiantuntija Bernin yliopistosta. Tytöillä oli yhteen kietoutuneita verisuonia myös sydämen alueella.

Leikkaus onnistui, ja äiti ja kaikki kolme lasta voivat hyvin.

Kaksostytöt 5 tuntia kestäneen leikkauksen jälkeen.

 

Miksi siamilaisia kaksosia syntyy?

Siamilaiset kaksoset ovat aina samamunaisia eli identtisiä kaksosia. Yhteenliittyminen tapahtuu heti raskauden alkuvaiheessa. Samamunaiset kaksoset syntyvät, kun hedelmöittynyt munasolu jakautuu kahdeksi alkioksi. Toisiinsa kiinnittyminen tapahtuu, kun alkiot eivät täysin eriydy toisistaan.

 


Mitä mieltä olet artikkelista?