Vastasyntyneen pikku Evan valokuvaaminen innoitti Steve-isän keksimään vaimolleen yllätyksen. Kerran kuukaudessa koko vuoden ajan Steve lähti omille teilleen vauvan kanssa ja valmisteli äidille kaikkien aikojen äitienpäivälahjan.

Viimeksi päivitetty 13.6.2016

”Ajatus syntyi, kun saimme vastasyntyneen Evan kuvat valokuvaaja Nikkiltä. Valokuvat olivat todella hienoja, joten ajattelin että ensimmäisen vuoden aikana olisi upeaa ottaa uusi kuva joka kuukausi”, isä Steve kertoo.

Pikku Eva syntyi toukokuun 19. päivänä vuonna 2015. Yksitoista kuukautta vanhana Evasta oli otettu jo 12 kuvaa.

Täydellinen äitienpäivälahja

”Ensin en ollut varma, miten antaisin lahjan vaimolleni Annettelle. Myöhemmin huomasin, että viimeinen kuva otettaisiin juuri ennen äitienpäivää. Sehän oli aivan täydellistä”, Steve sanoo.

”Steve pyysi minua ottamaan lisää kuvia heti, kun he olivat hakeneet lapsensa ensimmäiset kuvat. Hän halusi antaa vaimolleen ja lapselleen jotain erityistä”, Nikki Burke Photographyn valokuvaaja Nikki kertoo.

Nikki kertoo, että oli hienoa saada seurata Evan ensimmäistä vuotta.

”Aika menee niin nopeasti. On hyvin erityistä saada taltioida ohikiitävät hetket.”

Samaan aikaan Nikki kuvasi myös toista lasta. Erona oli kuitenkin se, että perheen molemmat vanhemmat tiesivät asiasta.

Eva 1 kk
Eva 2 kk
Huippusalainen projekti

”Asumme varsin pienessä maalaiskylässä, ja Stevellä ja Annetella on yritys täällä. Siksi kaiken piti tapahtua hyvin salassa. Huhut liikkuvat nopeasti”, Nikki sanoo.

Aluksi Nikki mietti, miten ihmeessä projekti saataisiin onnistumaan.

”Ensinnäkin Eva söi vain rintamaitoa ja lisäksi perheessä oli kaksi kouluikäistä lasta. Ja Steven piti vielä olla joka päivä yhdeksältä avaamassa perheen liikettä”, Nikki kertoo.

”Eva oli kuvattavaksi tullessaan usein hyvin väsynyt ja monesti hän oli nukahtanut autoon jo matkalla studioon. Joskun jouduimme tekemään hirmuisesti töitä saadaksemme tytön hymyilemään.”

Äiti ei epäillyt mitään

”Kuvausten jälkeen piti olla tarkkana. Eva piti pukea täysin samalla tavalla, kuin äiti oli pukenut hänet ennen lähtöä. Talvella oli vielä erityishaasteita, kun Evalla oli useampia vaatekerroksia”, Nikki hymyilee.

Nikkiä huoletti myös se, että Annette näkisi Steven Facebook-viestit, joissa he sopivat kuvauksista tai Nikkin lähettämät valmiit kuvat.

”Täytyy sanoa, että Steve on oikea sankari, kun onnistui viemään projektin läpi. Hän on todella omistautunut isä”, Nikki Burke sanoo.
Eva 3 kkEva 4 kkEva 5 kkEva 6 kkEva 7 kkEva 8 kk

Vaikea pitää salassa

Steve myöntää, että kuvauksia ei ollut helppoa pitää salassa niin pitkään.

”Vain yksi ihminen minun ja kuvaajan lisäksi tiesi asiasta ja se oli äitini. Jos en olisi jostain syystä päässyt viemään Evaa kuvauksiin, äitini olisi tullut vierailulle ja vienyt hänet Nikkin luo”, Steve sanoo.

Vain kolme ihmistä tiesi

Se, että vain muutama ihminen tiesi suunnitelmasta, helpotti projektin läpiviemistä.

”Mutta oli todella vaikeaa olla sanomatta mitään. En edes nähnyt lopputulosta ennen kuin kuvaukset olivat ohi. Halusin kertoa asiasta Annettelle, jotta voisin itsekin saada jo kuvat.”

Tunteikas hetki äidille

Kun Annette viimein sai suuren yllätyksensä, hän oti sen vastaan ristiriitaisin tuntein.

”Hän oli yllättynyt, onnellinen ja liikuttunut. Annette ei voinut ymmärtää, miten olin onnistunut viemään Evan kuvattavaksi joka kuukausi ilman että hän oli aavistanut mitään”, Steve sanoo.

Kaikki ovat yllättyneet siitä, miten innoissaan ihmiset ovat olleet sekä Facebookissa että Kidspotissa, jossa ensimmäisenä kerrottiin Steven vaimolleen antamasta erityislahjasta.

”Tämä on olut hyvä muistutus siitä, kuinka ainutkertaisia Evan ensimmäiset 12 kuukautta olivat ja miten nopeasti aika oikeasti kuluu”, Steve sanoo.
Eva 9 kkEva 10 kkEva 11 kk
Uusi kuva yksivuotiaana

Kun Eva täyttää vuoden, Steve on suunnitellut uudenlaista kuvaa. Kuvaan tulee niin sanottu cake smash. Lapsi saa eteensä syntymäpäiväkakun ja saa tehdä sillä mitä haluaa. Samalla valokuvaaja kuvaa tapahtumaa. Se, tietääkö äiti suunnitelmasta jää arvailujen varaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?