Oikean vauvat näköiset Reborn-nuket kiehtovat monia harrastajia. Mutta mikä vauvanukeissa oikein viehättää? Lue harrastajan tunnustukset.

”Olen syntynyt 40-luvulla eli vietin lapsuutta 50-luvulla. Silloin ei ollut saatavilla kauniita nukkeja. Olen aina tykännyt nukeista”, nukkeharrastaja Eija Ogadigbo kertoo.


 


Okadigbo asui pitkään Saksassa. Siellä nukkekulttuuri oli aivan toista kuin meillä Suomessa.

”Kävin Saksassa ihailemassa erilaisia nukkeja. En kuitenkaan silloin pystynyt aloittamaan harrastusta. Tuli lapsia ja muutin mieheni kotimaahan Nigeriaan”, Ogadigbo kertoo.

Myöhemmin Ogadigbo pääsi kunnolla kiinni nukkeharrastukseen.

”Noin seitsemän vuotta sitten aloitin harrastuksen. Netistä on helppo käydä katselemassa ja tilaamassa nuken osia.”

Lue myös: Amigurumi miehen käsityönä

Haastava harrastus

Vaikka kaikki harrastajat eivät itse rakenna nukkejaan, Reborn-nukkeharrastukseen kuuluu oleellisesti omien nukkejen valmistaminen.

”Monet keräilijät ovat alkaneet itse tehdä näitä. Syy on usein siinä, että nämä nuket ovat todella kalliita valmiina”, Oadigbo sanoo.

Rakentamiseen liittyy jännitystä. Nuken rakentaminen on ikään kuin oikean vauvan odotusaika.

”Vaikka suunnittelisi vauvan tietyn näköiseksi, se ei välttämättä jää sellaiseksi. Edes sukupuolta ei voi ennalta sanoa. Täytyy odottaa, tuleeko nukesta tyttö vai poika. Kaikista nukeista tulee erilaisia. Se tekee harrastuksesta kiinnostavan”, Ogadigbo huomauttaa.

Onko nuken tekeminen suuritöistä?

”Nuket rakennetaan netistä tilattavien kuorien päälle. Ihoa työstetään ja kuoret maalataan monessa eri kerroksessa”, Okadigbo kertoo.

Koska nukesta on tarkoitus tulla aivan oikean vauvan näköinen, ei myöskään yksityiskohdista voi tinkiä.

”Vauvalle maalataan jopa verisuonet. Mohairhiukset istutetaan pari hiusta kerrallaan. Kynnet laitetaan huolellisesti”, Okadigbo luettelee vauvan tekemisen vaiheita.

Lue myös: Kudo töppöset – auta keskosia

Koristeeksi perintövaunuihin

Yhdysvalloissa on harrastajia, jotka haluavat leikkiä nukkevauvoillaan vanhempia. He työntävät nukkeja vaunuissa ja antavat ihmisten luulla, että heillä on oikea vauva kyydissä. Ogadigbo ei lukeudu näihin harrastajiin.

”Voi olla henkilökohtaisia syitä, miksi joku tekee tällaista. Useimmat kuitenkin haluavat joko keräillä tai sitten rakentaa itse nukkeja”, Ogadigbo sanoo.

Ogadigbolle nuket eivät ole aikuisten leikkivälineitä.

”Itselleni nämä ovat koriste-esineitä. On mukava laittaa vauva perintökehtoon tai tyhjiin vaunuihin nukkumaan”, Ogadigbo sanoo.

Kuka tahansa ei kuitenkaan ota oikean vauvan näköisiä nukkeja olohuonettaan koristamaan. Ogadigbokin myöntää, että harrastuksen taustalla vaikuttaa voimakkaita tunteita.

”Ehkä pitää olla vähän tällainen äidillinen, joka tykkää vauvoista. Ei tämä harrastus jokaisella nukkerakentajalle sovi. Täytyy olla ihastus pieniin vauvoihin. Ehkä sitä voi nimittää vauvakuumeeksikin”, Ogadigbo summaa

Lue myös:

Sambian auringon alla
Lihavuusleikkauksella raskaaksi
Lapsia kolmen kimpassa

Mitä mieltä olet artikkelista?