Piirtelyä, pyöräilyä, puistotreffejä ja yhteisiä koodaushetkiä. Lukemista ja lautapelejä. Tästä kaikesta – ja paljosta muusta – koostuvat Juha Wirlanderin ja perheen 5- ja 7-vuotiaiden tyttärien yhteiset päivät. 

Viimeksi päivitetty 20.6.2022

On päiviä, joina Juha on hoitovapaalla ja puoliso Maija, lasten äiti, töissä. Ja sitten on päiviä, jolloin Maija on lasten kanssa ja Juha töissä. Toisinaan lapset ovat päiväkodissa ja molemmat vanhemmat töissä.

Mutta parhaat päivät ovat niitä, jolloin koko perhe on kotona, ja aikaa jää lepoon ja leikkiin. Wirlanderit ovat koko vanhemmuutensa ajan soveltaneet osittaista perhevapaamallia, jossa vuorottelevat hoitovapaa sekä osa-aikainen työ.

Jo ennen vanhemmaksi tuloaan Juha teki painokkaan arvovalinnan: hän halusi olla mahdollisimman paljon lasten kanssa kotona ja olla puolisonsa kanssa tasa-arvoinen vanhempi.

Meidän lapsillemme molemmat vanhemmat ovat yhtä tärkeitä.”

Juhalle on ollut tärkeää osallistua täysipainoisesti lasten lapsuuteen sen sijaan että olisi – perinteiseen tapaan – se työssäkäyvä, lähinnä viikonloppuisin ja lomilla läsnä oleva isä.

”Minulla ei ole koskaan ollut isänä ulkopuolista oloa, vaan meidän lapsillemme molemmat vanhemmat ovat yhtä tärkeitä”, hän kertoo.

Kun lapsi kaatuu pyörällä, naarmua puhdistamaan ja puhaltamaan kelpaa yhtä hyvin isä kuin äitikin. Iltasatua saa lukea kumpi tahansa, ja jos painajainen herättää yöllä, lohduttamaan saa tulla se vanhempi, joka sattuu ensin heräämään.

Isä, jonka syliin lapsi rauhoittuu

Juha muistelee puistoissa ja kerhoissa kohtaamiaan isiä, joiden vauvat eivät suostuneet rauhoittumaan heidän syliinsä. Tarvittiin äitiä. Juha toteaa, että nämä kohtaamiset vain vahvistivat hänen valintaansa. Hän halusi olla isä, jonka syliin lapsen on turvallista rauhoittua.

Lapset ovat pieniä vain hyvin lyhyen ajan, eikä Juha halunnut menettää näistä arvokkaista hetkistä ainoatakaan. Varhaislapsuudessa luotu läheinen yhteys kantaa edelleen, sillä nyt kun vauva-ajat ovat jääneet taa, arki rullaa joustavasti ja varsin mukavasti.

Molemmilla vanhemmilla on yhtäläinen ote lasten arkeen. Kumpikin tietää, mitä päiväkotireppuun pakataan ja miten kaaosaamut saadaan sujumaan.

Lasten omat, ainutlaatuiset persoonallisuudet ovat tulleet tutuiksi, mikä on paitsi riemastuttavaa, myös oleellista arjen sujuvuuden kannalta.

Molemmilla vanhemmilla on yhtäläinen ote lasten arkeen. Kumpikin tietää, mitä päiväkotireppuun pakataan ja miten kaaosaamut saadaan sujumaan. (Kuva: Wirlanderien kotialbumi)

Romahtavatko tulot? Tyssääkö urakehitys?

Wirlanderien lähipiiri on suhtautunut erittäin myönteisesti perheen valintoihin.

Juhan työnantaja on joustanut kiitettävästi: hän pystyi jo lasten vauva-aikana aloittamaan työn ja hoitovapaan yhdistämisen, ja jatkaa edelleen osa-aikaista työtä, nyt yhdistettynä opintovapaaseen.

Hoitovapaan ja työn yhdistäminen on parhaimmillaan sitä, että toisesta elämän osa-alueesta saa puhtia toiseen. Juhaa eivät haittaa edes ne päivät, jolloin jää yövuorosta suoraan lasten kanssa kotiin.

Vanhempainvapaan ajan taloudellinen tilanne voi pysyä pitkälti samana kuin ennenkin, sillä veroprosentti laskee ja mukaan tulee Kelan etuuksia.

Kollegat ovat olleet kiinnostuneita Juhan valinnoista ja jotkut ovat kysyneet suoraan: ”Paljonko isyysvapaalla tienaa?”

Tulojen romahtamista ei Juhan mukaan tarvitse pelätä. Vanhempainvapaan ajan taloudellinen tilanne voi pysyä pitkälti samana kuin ennenkin, sillä veroprosentti laskee ja mukaan tulee Kelan etuuksia.

Hoitovapaalla, kun lapsi on yli 9 kk, tulotaso voi jonkin verran laskea. Mutta perheiden tilanteet ovat yksilöllisiä, joten kannattaa ottaa selvää vaihtoehdoista. Tietoa löytyy esimerkiksi Kelan sivuilta.

Monet kollegat ovat seuranneet Wirlanderin perheen esimerkkiä ja jääneet pidemmille perhevapaille. Juha ja Maija rohkaisevat perheitä kokeilemaan ennakkoluulottomasti perhearjen ja työelämän yhdistämistä.

Tällä hetkellä Juha opiskelee itselleen uutta ammattia. Arjessa vuorottelevat työ veturinkuljettajana, insinööriopinnot sekä läsnäoleva isyys. Tulevaisuus näyttää innostavalta.

Perhevapaauudistus 2022: Tästä on kysymys

Perhevapaauudistuksen tavoitteena on, että jatkossa hoitovastuu perheissä jakautuisi tasaisemmin molemmille vanhemmille ja että yhdenvertaisuus työelämässä lisääntyisi.

Uudistuva malli antaa perheille enemmän mahdollisuuksia, valinnanvapautta ja joustoja perhevapaiden pitämiseen.

Uudessa mallissa vanhempainrahat on mahdollista jakaa tasan vanhempien kesken. Vanhempainrahapäiviä on käytettävissä yhteensä 320 arkipäivää:

Jos lapsella on kaksi vanhempaa, jakautuvat vapaat tasan vanhempien kesken, eli molemmilla on käytettävissään 160 arkipäivää.

Raskausrahaa saa vain raskaana oleva vanhempi – sitä ei voi jakaa. Raskausrahaa maksetaan 40 arkipäivältä riippumatta lapsen todellisesta syntymähetkestä.

Uudistus koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Uudistuksen mukaiset vanhempainpäivärahat ovat haettavissa jo nyt vaiheittain 1.5. alkaen.

Lue lisää: Kelan pikaopas perhe-etuuksiin

Mitä mieltä olet artikkelista?