Tiesitkö, että uuden perhevapaamallin myötä molemmat vanhemmat voivat päästä tasapuolisesti osallisiksi vauvan ensimmäisen vuoden ihmeellisiin vaiheisiin? Näitä suloisia virstanpylväitä pääset todistamaan ainutlaatuisen vauvavuoden aikana!

Viimeksi päivitetty 18.5.2022

Onko sinuakin muistuteltu siitä, että vauvavuosi suorastaan kiitää ohi? Että ennen kuin huomaatkaan, pienestä vastasyntyneestäsi on tullut kävelevä, puhuva ja taitava taapero, oma ainutlaatuinen persoonansa?

Ehkä aika kuluu nopeasti siksi, että ensimmäinen vuosi on jatkuvaa muutosta: kun olet hädin tuskin toipunut vauvasi ensimmäisen hymyn aiheuttamasta söpöyden yliannostuksesta, vauvasi nostaa panoksia ja päästää ilmoille mitä hurmaavimman, kurluttavan kikatuksen. Ja kun olet siitä vielä haltioituneen pökerryksissä, vauva briljeeraa ryhtymällä ryömimään.

Uuden perhevapaamallin myötä molemmat vanhemmat voivat olla täysillä läsnä vauvavuoden huikeissa vaiheissa. Pidä siis huolta, ettet missaa näitä söpöjä virstanpylväitä vauvan elämän alkutaipaleelta (ja muista, että jokainen vauva on yksilö, joka oppii ja kehittyy omaan tahtiinsa):

1. Kun vauvasi matkii sinun ilmeitäsi

Kuka olisi uskonut, että vasta kaksiviikkoinen vauva on niin viisas, että hän osaa matkia vanhempansa ilmeitä? Totta se on. Kun näytät vauvallesi kieltä, hän saattaa näyttää omaansa takaisin! Tämä taito katoaa 1–2 kuukauden iässä mutta palaa taas takaisin vauvavuoden aikana.

2. Kun vauvasi odottaa vuoroaan keskustelussa

Kaksikuisen kanssa voi käydä hulvattomia keskusteluja, joissa sinä puhut vauvallesi ja vauvasi vastaa sinulle samaan sävyyn, jokeltelemalla. Mikä ihmeellisintä, hän odottaa omaa vuoroaan ennen kuin pulputtaa ilmoille oman vastauksensa. Hänellä voi olla yllättävän paljon asiaa.

3. Kun kukkuu-leikki on parasta maailmassa

Viisikuinen vauva on jo taitava ja tietoinen pieni yksilö. Parasta, mitä hän tässä vaiheessa tietää, on kukkuu-leikki eli se, kun peität ensin kasvosi käsilläsi ja paljastat ne hetken päästä hihkaisten samalla: ”Kukkuu!” Nauti vauvasi estottomasta kikatuksesta ja varaudu siihen, että sinuakin alkaa naurattaa.

4. Kun vauvasi mielii eteenpäin mutta peruuttaa

Puolivuotias on äärimmäisen kiinnostunut liikkumisesta, ja hän harjoittelee sitä päivittäin: kierii, ryömii, vetää itseään käsillään eteenpäin… miten vain, kunhan pääsee liikkeelle. Joskus käy niin, että pyrkimys on eteenpäin, mutta liike suuntautuukin taaksepäin, ja hämmästys on suuri, kun vauva ajautuu tavoittelemastaan lelusta tai lemmikin hännästä aina vain kauemmas.

5. Kun saat vauvaltasi pusun

Varoitus: vauvan ensimmäinen pusu muistuttaa enemmän nälkäisen kuolamonsterin puraisua kuin hellää pusua! Pyyhkeelle on käyttöä. Vauva alkaa jakelemaan pusuja noin seitsenkuisena.

6. Kun vauvasi haluaa auttaa

Noin yhdeksän kuukauden iässä vauvalla on vastustamattoman suloinen tarve auttaa, vaikkapa keittiöhommissa. Tee hänelle turvallinen paikka keittiön lattialle ja anna tehtäväksi latoa esineitä muovikippoihin ja ottaa ne taas pois. Muista kehua ahkeraa pientä auttajaa.

7. Kun vauvasi oppii osoittamaan

”Missä tutti on?” ”Missä hauva on?” Kymmenkuinen yhdistää jo sanan ja esineen tai asian – ja käyttää mielellään uutta, hienoa osoittamisen taitoaan. Osoittelu on niin upeaa, että sitä voisi jatkaa tuntikaupalla.

8. Kun ensiaskeleet ovat vauvallekin yllätys

Kävelyn harjoittelu kysyy niin keskittymistä kuin kärsivällisyyttäkin. Usein ensiaskeleet tapahtuvat tiiviin harjoittelun lomassa kuin huomaamatta, vauvalle itselleenkin yllätyksenä. Todennäköinen seuraus on pyllylle muksahtaminen, hetken hämmennys – ja uusi yritys.

9. Kun vauvastasi lähtee ääntä

Noin yhdentoista kuukauden iässä vauva keksii käyttää ääntään uusilla tavoilla. Kun kuulet hämmästyttävän korkeita kiljahduksia tai möreää murinaa, ei huolta, vauva se vain testaa äänialaansa.

 10. Kun vauvallasi on valtaa

Tiedät, että on satuhetken aika, kun käteesi työnnetään kirja. Käsiään ojenteleva, ylöspäin kurkotteleva vauva hamuaa syliin. Pään tarmokas kääntäminen sivulle viestii, että ruokailu on tältä erää loppu. Vuoden ikään tullessa vauvasi oma tahto voimistuu, ja hän nauttii vallantunteesta – tervetuloa taaperoaika!

Perhevapaaudistus 2022: Tästä on kysymys

Perhevapaauudistuksen tavoitteena on, että jatkossa hoitovastuu perheissä jakautuisi tasaisemmin molemmille vanhemmille ja että yhdenvertaisuus työelämässä lisääntyisi. 

Uudistuva malli antaa perheille enemmän mahdollisuuksia, valinnanvapautta ja joustoja perhevapaiden pitämiseen.

Uudessa mallissa vanhempainrahat on mahdollista jakaa tasan vanhempien kesken. Vanhempainrahapäiviä on käytettävissä yhteensä 320 arkipäivää:

Jos lapsella on kaksi vanhempaa, jakautuvat vapaat tasan vanhempien kesken, eli molemmilla on käytettävissään 160 arkipäivää.

Raskausrahaa saa vain raskaana oleva vanhempi – sitä ei voi jakaa. Raskausrahaa maksetaan 40 arkipäivältä riippumatta lapsen todellisesta syntymähetkestä.

Uudistus koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Uudistuksen mukaiset vanhempainpäivärahat ovat haettavissa jo nyt vaiheittain 1.5. alkaen.

Lue lisää: Kelan pikaopas perhe-etuuksiin

Mitä mieltä olet artikkelista?