Perheellistyminen voi johtaa hyvinkin tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Lapsiperheen rahatilanne muuttuu radikaalisti usein viimeistään kotihoidontuelle putoamisen seurauksena. Vau.fi-foorumilla äidit kertovat, kuinka suuria muutoksia lapsi toi rahankäyttöön.

Viimeksi päivitetty 13.5.2019

Kun lapseton pariskunta alkaa lisääntyä, elintaso saattaa pudota huomattavasti. Palkkatyön vaihtuessa äitiyslomaan ja mahdolliseen hoitovapaaseen on tultava toimeen aiempaa vähemmällä – samalla, kun ainakin ruoka- ja vaatekulut kasvavat.


 


Nimimerkki Enni on huomannut, että erityisesti kotihoidontuella ollessa rahat eivät tahdo riittää edes kaikkeen pakolliseen ja tarpeelliseen:

”Ei riitä millään. Riitti jotenkin, ennen kun jäin kotihoidontuelle. Ei voi ostaa juuri mitään. Meillä on pakko olla kaksi autoa, tai joutuisin olemaan lapsen kanssa kaikki päivät kotona. Miehellä on normaali arkipäivätyö, mutta ei silti riitä edes kaikkiin laskuihin ja ruokaan.”

Taloudellinen tiukkuus yllätti

Nimimerkki elaffy puolestaan kertoo, että hoitovapaan taloudellinen niukkuus tuli yllätyksenä, vaikka perhe oli yrittänyt varautua tulotason romahdukseen:

”Ensimmäisen kerran kun jäi kotihoidontuelle, notkahti talous rajusti. Kyllä sen tiesi, että tiukkaa tulee olemaan, mutta ei sitä silti ymmärtänyt, että miten tiukkaa. Selvittiin ja seuraavalla kerralla osattiin paremmin varautua tulotason tippumiseen. Miehen tulot riittävät pakollisiin lainoihin ja laskuihin. Kelan etuuksilla on pärjättävä sitten arjessa.”

Säästötoimina muutto ja tankkaus Venäjällä

Myös Towandan perheellä on ollut tiukkaa lapsen syntymän jälkeen. Onneksi moninaiset säästötoimet helpottavat tilannetta:

”Muutettiin syrjäkylille, mistä sai enemmän neliöitä halvemmalla. Huvituksia ei ole, joten ei tule kiusauksiakaan. Auto käydään tankkaamassa rakkaassa itänaapurissa. Ostetaan paljon -30 % elintarvikkeita ja tehdään kaikki ruoka itse. Ollaan kasvissyöjiä, joten päästään siinäkin halvemmalla. Olen ostanut pojalle vaatteita kirppikseltä sekä vielä rahoissani ollessani alennuksesta sellaisia merkkejä, joista saa käytettynä omansa takaisin. Sitten ostan taas alesta uusia tilalle. Itsellemme emme osta nyt mitään.”

”Lapsen tulo ei taloutta hetkauttanut”

Aina muutos ei ole yhtä suuri. Jos pariskunta on elänyt jo aiemmin pienillä tuloilla, ei lapsen syntymä välttämättä muuta taloudellista tilannetta juurikaan. Aiarana ja puolisonsa olivat opiskelijoita tullessaan vanhemmiksi, joten he olivat tottuneet tulemaan toimeen vähällä:

”Lapsi kun saatiin niin olimme vielä opiskelijoita, eli rahaa ei ollut paljon. Vaatteet ostettiin kirpparilta ja syötiin usein makaronia lisukkeena ruoassa. Lapsen tulo ei taloutta hetkauttanut, pienellä oltiin totuttu pärjäämään eikä se koskaan ollut ongelma. Nyt kun tulot ovat satatonnia vuodessa ei voi enää käsittää, miten tultiin toimeen muutamalla satasella kuussa. Toki tästä tulosta olisi ankea tippua siihen muutama satanen kuussa tuloon, mutta kun pienituloisuus oli ensin, ei missään ollut ongelmia.”

Rahaa säästöön etukäteen

Toiset taas varautuvat lapsen mukanaan tuomiin taloudellisiin muutoksiin jo etukäteen. Chandelier kertoo säästäneensä jo lapsettomana sitä varten, että voi tulevaisuudessa jäädä lapsen kanssa kotiin ilman taloustilanteen romahtamista:

”Tein monta vuotta töitä lyhyillä sopimuksilla. Sitten kun viimein sain vakituisen paikan, aloin tosissani säästämään. Ajatus oli, että teen pari vuotta töitä ja sitten saa lapsi tulla. Pari vuotta venähti viideksi ja lastakin yritettiin lähes vuosi. Onneksi säästin ja nyt on varaa olla kolme vuotta kotona. Siis jos elelee säästeliäästi.”

Taloudellinen tilanne pakotti töihin

Aina ei toki ole mahdollista jäädä hoitovapaalle, vaikka halua olisikin. Taloudelliset syyt voivat pakottaa takaisin työelämään heti vanhempainvapaan jälkeen. Näin kävi nimimerkille KaarinHa:

”Olisin halunnut olla pojan kanssa kotona pidempään kuin vanhempainpäivärahakauden loppuun, mutta koska mies ei ole työelämässä, minun oli pakko palata töihin ennen kotihoidontuelle putoamista. Kotihoidontuella ei olisi asunto- ja ”lapsentekolainoja” pystynyt maksamaan, saati omakotitalon juoksevia kuluja. Mutta kun palasin töihin, niin pärjätään ihan kohtuullisesti.”

Miten perheenlisäys vaikutti sinun taloudelliseen tilanteeseesi? Jaa kokemuksesi foorumilla: Miten rahat riittävät?

Mitä mieltä olet artikkelista?