Vuosien kotiäitiys vai varhainen paluu työelämään? Tämä lienee ikuisuuskysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Asiasta keskustellaan nyt Vau.fi-foorumilla: "Alkaa pää hajoamaan kotona olemiseen", kirjoittaa nimimerkki Pingu94 .

Toiset ovat luotuja vuosien kotiäitiyteen, toiset taas kaipaavat takaisin työelämään mahdollisimman pian. Mutta mistä tietää, mikä on oikea tapa? Nimimerkki Pingu94 puntaroi asiaa Vau.fi-foorumilla:

”Huomaan kaipaavani jo takaisin työelämään, kun lapsi on reilun vuoden vanha. Toisaalta lapsi tuntuu niin kovin pieneltä hoitoon laitettavaksi, varsinkin kun hän on vähän arka. Rahan takia ei olisi pakko palata töihin. Alkaa vain pää hajoamaan kotona olemiseen.”

Töitä tekemällä paremmaksi äidiksi

Samanlaisia ajatuksia oli Aiaranalla, joka palasi työelämään lapsen ollessa hieman alle kaksivuotias. Lyhennetty työpäivä takasi pehmeän laskun työ- ja päiväkotiarkeen:

”Meidän perheelle oli juuri oikea ratkaisu laittaa lapsi päiväkotiin melko varhain ja äiti töihin, olin siitä lähtien huomattavasti parempi äiti kuin kotiäitinä ollessa. Jaksoin paremmin lapsen kanssa, kun omassa elämässä oli muutakin sisältöä kuin lapsen touhut ja kerhot”, Aiarana kirjoittaa.

Kotona mieluiten kouluikään

Varhainen töihinpaluu ei kuitenkaan ole kaikkia varten. Nimimerkki Enni nauttii täysillä hoitovapaastaan ja haluaisi pysyä kotona lapsensa kouluikään asti:

”Nautin kotona olosta valtavasti, viihdyn muutenkin kotona yksin. Olisin mielelläni kotona, kunnes lapsi menee kouluun, jos olisi mahdollista rahallisesti. Jos vielä lisää lapsia saisin, ja saisin olla heidän kanssa kotona, eläisin ihan unelmaelämääni.”

Keikkaa kotona olon ohessa

Jotkut taas nauttivat niin kotona olosta kuin työelämästäkin – ja onnekkaimmat pystyvät yhdistämään nämä kaksi. Tips on jatkanut pienimuotoista työntekoa koko äitiysloman ja hoitovapaan ajan:

”Kaipasin jotain aikuisten juttua elämääni ja olenkin niin onnekas, että olen voinut tehdä vähän töitä koko vauva-ajan sekä pientä keikkaa miehen ollessa kotona lasten kanssa. Saa vähän lisätuloja ja ennen kaikkea muuta ajateltavaa. Työt hoituu yleensä iltaisin lasten nukkuessa eivätkä kuormita sen kummemmin. Lasten kanssa on ihanaa mutta tarvitsen myös ns. älyllisiä haasteita.”

Mitä mieltä olet artikkelista?