Tulevan isän saattaa olla vaikea intoilla odotuksesta äidin tapaan, sillä hän ei koe raskauden mukanaan tuomia fyysisiä mullistuksia. Toisaalta joskus mies voi olla odottajaa itseään innokkaampi raskausfiilistelijä. Foorumiäidit kertovat puolisoidensa suhtautumisesta odotukseen.

Viimeksi päivitetty 15.1.2019

Kun pariskunta odottaa lasta, nainen on se, joka kokee raskauden konkreettisesti raskausoireiden, vatsan kasvun ja vauvan liikkeiden muodossa. Riippuu isästä, kuinka innokkaasti hän myötäelää raskautta. Nimimerkki saNmakko kokee, että hänen puolisonsa ei ole aktiivisesti läsnä odotuksessa:


 


”Oma mies ei käynyt esikoisen odotuksen/syntymän aikaan kertaakaan neuvolassa tai ultrassa, ei myöskään tällä kertaa. Ei kysele mitään eikä vaikuta olevan innoissaan tälläkään kertaa.. onko kellään muulla sama tilanne vai kuulutteko niihin onnellisiin joiden puolisot odottaa vähintään yhtä innolla kuin itsekin?”, saNmakko kyselee.

Yksin turvaistuinkaupoilla

Ennin puoliso kävi neuvolassa ja oli mukana ultraäänitutkimuksissa, mutta muutoin into odotuksesta oli Ennin mukaan olematonta:

”Meillä mies kävi neuvolassa, jos hänellä oli muuten vapaata töistä. Ultrissa kävi molemmissa mukana. Ei hän intoillut juuri yhtään, päinvastoin toppuutteli minua. Eikä kokeillut mahaa eikä hypistellyt vauvan juttuja tms mitä minä tein. Ymmärrän sen, että se ei ole miehelle sama asia. Mutta olisi silti kiva saada naisena ja tulevana äitinä edes jonkilaista huomiota omalta mieheltään. Ja olisihan se kiva, jos mies edes jollain omalla tavallaan näyttäisi olevan innoissaan vauvasta. Turvaistuinkaupoillakin olin ainoa ilman miestä oleva asiakas.”

”Samaistumispintaa on vähän”

Raskausaika voi olla miehelle naista etäisempi kokemus, sillä hän ei koe sen mukanaan tuomia fyysisiä muutoksia. Omppu15 muistuttaakin, että miehen samaistumispinta puolisonsa raskauteen voi olla vähäinen:

”Kotona ollessa mies on saattanu ohimennen tunnustella et mille masu tuntuu, mut muuten ei oo kyllä raskaudesta mitenkään hypettänyt. Se on tainnu oikeesti ymmärtää vauvan tulon vasta sitten kun laps ollu jo sen pari viikkoo kotona synnytyksen jälkeen. Mä luulen kans et harvat miehet oikeesti on emännän raskauksista samallalailla fiiliksissä raskauksista ku emäntä itse. Ne ei voi raskautta kokea itse, niin samaistumispintaa on vähän.”

Stressi tappoi odotusinnon

Joskus myös uusi elämäntilanne voi stressata tulevaa isää siinä määrin, että odotuksesta intoilu jää senkin vuoksi vähiin. Se, miten mies suhtautuu raskauteen, ei useinkaan kerro mitään siitä, kuinka onnellinen ja innoissaan tämä on vauvan synnyttyä – tai myöhemmin:

”Meillä mies kävi mukana kaikissa neuvoloissa ja ultrissa, mutta ei ollut mitenkään jippii-iloinen raskausaikana. Eikä pitkään aikaan lapsen syntymän jälkeen, meni pitkään opetellessa vanhemmuuteen. Haluttu ja yritetty lapsi on tästä huolimatta. Meillä miehellä stressasi elannon saaminen ja minun ja vauvan vointi, niin ei osannut olla iloinen raskaudesta. En ollut itsekään mikään hypettäjä asiasta, niin kuin jotkut ovat, siis tuntuvat olevan onnensa kukkuloilla. Me olemme olleet onnemme kukkuloilla nyt kun lapsi on isompi ja meillä ihania yhteisiä perhehetkiä”, kirjoittaa Aiarana.

”Innokkaampi kuin minä!”

Joskus voi käydä niinkin, että tuleva isä on enemmän innoissaan raskaudesta kuin odottaja itse. Nimimerkki Nurinkehrääjän puolison innolla ei ole rajoja:

”On innoissaan ja mukana kaikessa. Tukee, huolehtii, on valtavan utelias ja kyselee kyselemästä päästyään. Lukee alan kirjallisuutta ja tutustuu asioihin. On ollut mukana neuvoloissa, lääkärissä yms. Tuntuu olevan paljon innokkaampi lapsen tulosta kuin minä!”

Miten sinun puolisosi suhtautui odotukseen? Ota osaa keskusteluun foorumilla: Puolison suhtautuminen raskauteen

Mitä mieltä olet artikkelista?