Miehellä on nännit, mutta myös maitorauhasia. Voisiko mies tarjota ravintoa vauvalle?

Viimeksi päivitetty 14.12.2009

Saksalainen antropologi Alexander von Humboldt tutki Etelä-Amerikkaa 1800-luvun alussa. Hän törmäsi eräässä kylässä mielenkiintoiseen tapaukseen. Työläinen Francisco Lozana oli täysimettänyt kymmenisen vuotta aikaisemmin lastaan.


 


Lozanan vaimo oli kuollut. Mies oli ottanut vauvan yöllä rinnalleen, jotta lapsi rauhoittuisi. Pian Lozana huomasi, että hänen rintansa olivat turvonneet ja niistä valui maitoa.

Koska Lozanan poika oli Humboldtin retken aikoihin jo 13-vuotias, Humboldt ei itse päässyt todistamaan harvinaista imetystapahtumaa. Humboldtin matkakumppani kasvitieteilijä Aime Bonpland tutki kuitenkin huolellisesti miehen rinnat ja havaitsi niissä samankaltaista juonteita kuin imettäneiden naisten rinnoissa. Vasen rinta oli myös oikeaa rintaa suurempi, minkä Lozana selitti vasemman rinnan suuremmalla maidonerityksellä.

Samankaltaisia tarinoita on kirjattu myös nykyaikana. Srilankalaisen B. Wijeratnen sanotaan imettäneen lasta samankaltaisissa olosuhteissa. Vaimon kuoleman jälkeen hän lohdutti itkevää lasta tarjoamalla lapselle rintaa. Lehtijutussa tarinan vahvistaa paikallinen sairaala.

Tarua vai totta?

Ovatko netin imetystarinat totta vai onko kyseessä eräänlaiset sankarilegendat?

Biologit Thomas Kunz ja David Hosken pohtivat nisäkkäiden evoluutiota tuoreessa artikkelissa Male Lactation: Why, why not and is it caring?

Heidän mukaansa maitorauhasten toiminnan käynnistävää prolaktiinia erittyy niin miehillä kuin naisilla. Raskaus aiheuttaa naisilla prolaktiinin erittymisen vereen, mutta myös nännien stimuloiminen saattaa laukaista prolaktiinin tuotannon niin miehillä kuin naisilla.

Myös nääntyminen ja stressi ovat tekijöitä, jotka voivat joissain tapauksissa laukaista maidontuotannon miehillä. Esimerkiksi suuren energiamäärän nauttiminen nälkiintyneenä sotkee miesten hormonitasot ja voi aiheuttaa maidoneritystä. Ilmiö on todettu keskitysleireillä ja toisen maailmansodan sotilailla.

Mutta voiko mies täysimettää lastaan hyvällä menestyksellä, kuten sankarillisissa imetyskertomuksissa väitetään? Riittääkö miehen pienistä rintamaitotilkoista lapsen vaativiin energiatarpeisiin? Asiaan ei ole yksioikoista vastausta. Selvää on, että jos tällaisia tapauksia on, ne ovat äärimmäisen harvinaisia.

Mitä mieltä olet artikkelista?