Kun koittaa aika lopettaa ehkäisy ja aloittaa raskauden yrittäminen, moni miettii miten nopeasti elimistö palautuu ehkäisyn jäljiltä "normaalitilaansa". Useimmiten se ei kestä kauaa.

Viimeksi päivitetty 30.3.2021

Hedelmällisyyden palautuminen ehkäisyn jälkeen riippuu ennen kaikkea siitä, mikä ehkäisytapa oli käytössä: se voi tapahtua välittömästi tai siihen voi mennä jopa muutama kuukausi.



Yhdistelmäehkäisypillerit

Hedelmällisyyden palautuminen on nopeaa: tästä kertoo jo se seikka, että jo kahden-kolmen pillerin unohtaminen nostaa raskauden riskiä merkittävästi. Yhdistelmäehkäisypillerien teho perustuu pääosin ovulaation estämiseen, ja kun hormonien tarjoaminen keholle pillerimuodossa lopetetaan, kehon oma toiminta käynnistyy. Hedelmällisyys palautuu lähes kaikilla jo seuraavan kierron aikana.

Minipillerit

Myös minipillerien jälkeen hedelmällisyyden palautuminen on nopeaa: useimmilla keho palautuu jo ensimmäisen kierron myötä.

Ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas

Ehkäisylaastari ja rengas ovat ainoastaan vaihtoehtoinen menetelmä annostella yhdistelmäehkäisyn hormonit. Niiden käytön lopettamisen myötä hedelmällisyys palaa kuten yhdistelmäpillerinkin jälkeen, eli useimmilla jo seuraavassa kierrossa.

Ehkäisykapseli

Ehkäisykapseli sijoitetaan useimmiten käsivarren ihon alle, ja sen hormonimäärät vastaavat minipillerin hormoneja. Ehkäisykapselin poistamisen jälkeen palautuminen on yhtä nopeaa kuin minipillereistäkin, useimmilla jo ensimmäisessä kierrossa.

Hormonikierukka

Munasarjojen hormonitoiminta ei muutu kovinkaan merkittävästi hormonikierukan ansiosta. Hedelmällisyys palautuu kierukan poiston jälkeen nopeasti, mutta kohdun limakalvon toipuminen on yksilöllistä: siihen saattaa mennä muutama kierto.

Kuparikierukka

Kuparikierukan ehkäisyteho ei perustu hormoneihin, joten ehkäisevä vaikutus loppuu välittömästi kuparikierukan poistamisen jälkeen.

Asiantuntijana artikkelissa on Turun yliopistollisen keskussairaalan lapsettomuushoitojen vastuulääkäri Antti Perheentupa.

Mitä mieltä olet artikkelista?