Ovulaation tapahtuminen on herkkä prosessi, ja se saattaa viivästyä tai jäädä tapahtumatta melko mitättömältä tuntuvistakin syistä.

Viimeksi päivitetty 24.6.2020

Hedelmällisessä iässä oleva nainen ovuloi kerran kuukautiskiertonsa aikana, yleensä sen puolenvälin tienoilla. Irronnut munasolu on hedelmöitymiskykyinen noin vuorokauden ajan. Jos se ei sinä aikana kohtaa siittiötä ja kohtaamisen jälkeisinä päivinä onnistu kiinnittymään kohdun seinämään, se poistuu kuukautisvuodon mukana elimistöstä.



Ovulaatio on kuitenkin herkkä tapahtuma, joten pieneltäkin tuntuvat teot tai asiat saattavat saada sen viivästymään tai se saattaa jäädä jopa kokonaan tapahtumatta. Turun yliopistollisen keskussairaalan lapsettomuushoitojen vastuulääkäri Antti Perheentupa kertoo, millaiset asiat ovulaatioon saattavat vaikuttaa.

1. Rankka fyysinen rasitus

Erityisesti jos tekee jotain tavallisuudesta poikkeavaa tai elimistö ei ole tottunut fyysiseen ponnisteluun. Hyväkuntoisella perusliikkujalla tällainen rankka ponnistus saattaa olla vaikkapa maratonin juokseminen. Mikäli kuntotaso on huono, mikä tahansa itselle poikkeuksellisen rankalta tuntuva ponnistelu saattaa aiheuttaa saman.

2. Kuume tai muu sairastelu

Raju flunssa tai korkea kuume saattaa vaikuttaa hedelmöitymisen todennäköisyyteen. Mikäli elimistö on poikkeustilassa sairauden seurauksena, ovulaatio saattaa viivästyä usealla päivällä tai jäädä kokonaan tapahtumatta.

3. Tulehduskipulääkkeiden syöminen

Yleisesti särkylääkkeenä käytetyt tulehduskipulääkeet häiritsevät ovulaatiota ja haittaavat alkion kiinnittymistä kohdun seinämään – jo yksittäisen tabletin syöminen voi riittää haittavaikutukseen. Mahdolliseen ovulaatiokipuun ei tulisikaan syödä tulehdukipulääkkeitä, jos tavoitteena on raskaus. Kuukautiskipuun sitä sen sijaan voi syödä 1–3 päivää ilman, että se haittaa hedelmöitymisen todennäköisyyksiä.

Parasetamoli on tulehduskipulääkkeitä turvallisempi vaihtoehto, jos kipua täytyy jostain syystä ovulaation tienoilla lievittää.

Mitä mieltä olet artikkelista?