Raskausajan ruokavalio

Ei säilykkeitä odottajalle – kemikaalivaara

 

Säilykepurkkien sisäpinnasta voi saada haitalliseksi todettua bisfenoli A –kemikaalia, joka on eläinkokeissa yhdistetty muun muassa hormonihäiriöihin ja syöpiin, selviää ruotsalaisen Svenska Dagbladetin tekemästä selvityksestä.

Säilykeruuan säännöllinen käyttö kasvattaa nopeasti haitallisen bisfenoli A:n (BPA) määrää elimistössä,  lehdessä kirjoitetaan. Lehden neljä toimittajaa söi koemielessä pelkästään erilaisia säilykkeitä kahden päivän ajan. Kokeen seurauksena bisfenoli A :n määrä lisääntyi elimistössä 2  800–4  600 prosenttia.

Tutkija Helén Andersson huomauttaa, että odottajat saavat Ruotsissa BPA:ta nimenomaan säilykkeistä.

Bisfenoli A -kemikaali on yhdistetty eläinkokeissa muun muassa hormonihäiriöihin, sydäntautien, syöpien, lihavuuden ja diabeteksen riskiin. Ainetta käytetään muun muassa säilykepurkkien sisäpinnoissa.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen

Esimerkkejä bisfenoli A:n käyttökohteista ovat polykarbonaatista valmistetut tutti- ja virvoitusjuomapullot sekä erilaisten metallisten säilyketölkkien sisäpintalakkaukset. EU:ssa bisfenoli A:n käyttö kiellettiin viime vuonna lasten tuttipulloissa, koska aineen turvallisuudesta ei ole saatu näyttöä.

Suomessa Svenska Dagbladetin selvityksestä kertoi Helsingin Sanomat

Svenska Dagbladetin blogi aiheesta

Helsingin Sanomat: Ruotsalaislehti: Raskaana olevien ei pidä syödä purkkisäilykkeitä

Lue myös:

Onko muovi haitallista lapsille?

Myrkyllinen teflon?

Odottajan saama muovimyrkky aiheutti neurologisia oireita lapselleILMOITUS

Lähetä kommentti
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun