Olet täällä: Synnytys > Synnyttämässä

Synnyttämässä


Miten synnytys alkaa?

Kukaan ei tiedä etukäteen, minä päivänä tai mihin aikaan vuorokaudesta synnytys käynnistyy. Mistä sitten tietää, että synnytys on alkanut? Voiko olla mahdollista olla huomaamatta synnytyksen käynnistymistä?

Lue lisää

Synnytyksen kolme vaihetta

Synnytys jaetaan kolmeen vaiheeseen. Avautumisvaihetta seuraa ponnistusvaihe. Viimeisenä tulee jälkeisvaihe, jossa napanuora ja istukka irtoavat kohdusta. Sekä avautumis- etä ponnistusvaiheessa on aktiivinen ja passiivinen osa.

Lue lisää

Kun lapsi täytyy avustaa ulos

Joskus vauva on avustettava kohdusta esimerkiksi tilanteessa, jossa äiti on jo uupunut pitkään ponnistettuaan.

Lue lisää

Ennenaikainen synnytys

Joskus synnytys käynnistyy itsestään liian aikaisin. Joskus taas on välttämätöntä, että lapsi syntyy ennen aikojaan äidin tai sikiön sairauden vuoksi.

Lue lisää

Yliaikaisuus ja synnytyksen käynnistäminen

Raskauden katsotaan olevan yliaikainen vasta, kun se on jatkunut kaksi viikkoa lasketun ajan yli. Näin tapahtuu vain noin 2-5 % raskauksista.

Lue lisää

Pärjääkö mies synnytyksessä?

Kaikki tietävät tarinat miehistä, jotka pyörtyvät synnytyksessä. Haluatko, että miehesi on yksi heistä? Jos et, luetuta tämä kirjoitus miehelläsi, ennen kuin raahaat hänet synnytyssaliin.

Lue, miten välttää miesten pahimmat mokat synnytyssalissa.

Synnytyksiin puututaan liikaa

Epiduraalipuudutusten yleistyminen ja yleensä lääketieteellisten toimenpiteiden lisääntyminen synnytysten aikana huolestuttaa Kätilöliittoa. Toimenpiteiden määrän lisääntymisen myötä myös komplikaatioiden riski kasvaa.
Lue lisää

Rauhaisa kotisynnytys oman perheen parissa

Medikalisoitunut sairaalaympäristö ei kaikkien mielestä ole oikea paikka synnyttää. Sirpa Räihä synnytti neljännen lapsensa kotona. Synnytyksessä häntä avusti tuttu kätilö sekä sairaanhoitaja. Kimmokkeen kotisynnyttämiseen antoi huonot sairaalakokemukset.

Lue lisää

Alatiesynnytys vaikuttaa äidin aivoihin

Alateitse synnyttävät ovat herkempiä vauvansa itkulle kuin sektiolla synnyttävät. Tämä näkyy suurempana reaktiona niissä aivojen osissa, jotka säätelevät mm. tunteita ja empatiakykyä.
Lue lisää

Lapsivesiembolia on erittäin harvinainen komplikaatio

Lapsivesiembolia on äärimmäisen harvinainen komplikaatio, perinatologian erikoislääkäri, dosentti Tapio Kurki kertoo.
Lue lisää

Malttia vedenjuontiin synnytyksen aikana

Ylenpalttinen vedenjuonti synnytyksen aikana saattaa johtaa veren natrium-pitoisuuden liialliseen alenemiseen, selviää tuoreesta ruotsalaistutkimuksesta.
Lue lisää

Orgasmi synnytyksen aikana: luonnollista kivunlievitystä

Toiset sanovat, että se on kehon luonnollinen reaktio. Toisten mielestä koko ajatus on puistattava. Orgasmi on 22 kertaa tehokkaampi kivunlievittäjä kuin purkista otettu rauhoittava lääke, kertoo puolestaan luonnollisesta synnytyksestä kirjan kirjoittanut asiantuntija.

Lue lisää

Kotisynnytys “yhtä turvallinen kuin sairaalasynnytys”

Tuoreen jättitutkimuksen mukaan kotisynnytys on yhtä turvallinen vaihtoehto kuin synnyttäminen sairaalassa. Alankomaissa tehtyyn tutkimukseen käytiin läpi 530 000 synnytystä.
Lue lisää

Vesisynnytys rauhoittaa äitiä

Lämpimässä vedessä oleskelu rentouttaa ja lievittää kipuja. Rentoutumisen ansiosta vesi saattaa nopeuttaa kivuliasta avautumisvaihetta. Trine Skålid synnytti toisen lapsensa ammeeseen.Synnytysten erikoislääkäri Aila Miettisen mukaan on kuitenkin parempi synnyttää kuivalla maalla.

Lue vesisynnytyksen hyvistä ja huonoista puolista.

Sektio eli keisarileikkaus

Jos alatiesynnytys todetaan riskialttiiksi, tehdään elektiivinen eli ennalta suunniteltu sektio. Hätäsektio tulee kysymykseen silloin, kun lapsen tai äidin tila on vaarassa.

Lue lisää

Perätilasynnytys

Perätilalapsen äiti päättää syntyykö lapsi synnytys- vai leikkaussalissa. Heidi valitsi perätilassa olleen esikoistyttönsä kohdalla alatiesynnytyksen.

Lue kuinka synnytys sujui.

Synnytysapua imukupilla

Noin 5 prosenttia vauvoista saa imukuppiavustusta syntymäänsä. Imukuppisynnytys tulee kysymykseen, kun äidin omat voimat eivät riitä. Lue lisää

Synnytyksen aikana voi syödä ja juoda

Naiset voivat syödä tai juoda synnytyksen aikana, jos niin haluavat. Siitä ei ole äidille haittaa, vaikka niin on pitkään pelätty, tuore katsaustutkimus osoittaa.
Lue lisää

Pystysynnytys on pop

Makuutus ponnistusvaiheessa ei ole herkkua kaikille äideille. Pystyssä synnyttäminen on monille tehokkaampi synnytysasento, mutta nykyiset puitteet eivät anna siihen aina mahdollisuutta. Eija Pessisen keksimä Relaxbirth-synnytystuki tekee tähän muutoksen. Lue lisää

Lisääkö kotisynnytys lapsikuolleisuusriskiä?

Tuoreen tutkimuksen mukaan suunniteltu kotisynnytys on vaarallisempi lapselle kuin sairaalasynnytys. Kotisynnytyksen kannattajat eivät kuitenkaan niele tuloksia sellaisenaan. Tutkimustuloksista on käynnissä kiivas väittely. Lue lisää

Ennenaikaiset synnytykset saattavat lisääntyä lämmössä

Kalifornialaistutkijat ovat löytäneet yhteyden säiden lämpenemisen ja ennenaikaisten synnytysten väliltä.
Lue lisää

Lapsi mukaan synnytykseen

Muuan äiti kertoi haluavansa ottaa nelivuotiaan tyttärensä mukaan synnytykseen. Saako lapsen ottaa mukaan synnytykseen, jos lapsi sitä itse toivoo?

Voiko synnytyksen näkemisestä olla lapselle haittaa?

Synnytysten keskittämiselle ei terveydellisiä perusteita

Synnytysten keskittäminen nykyistä harvempiin sairaaloihin ei näytä olevan eduksi äitien tai lasten terveydelle, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

Lue lisää

Kymmenen asiaa, joita et tarvitse synnytyksessä

Synnytys on vaativa tilanne, jossa monet pikkuasiat tuppaavat unohtumaan. Etukäteen äiti saattaa kuitenkin murehtia monesta asiasta. 

Tässä on lista kymmenestä asiasta, joista ei kannata kantaa huolta.

Jacob syntyi 17 viikkoa etuajassa – ja selvisi

Sara Fisherin, 25, kaksosraskaus ei sujunut suunnitelmien mukaan. Yksi lapsista kuoli synnytyksessä ja lääkärit suosittelivat toisen abortoimista.

Lue lisää

Suora lähetys synnytyksestä – tervetuloa!

Nancy Salgueiro, 32, on viimeisillään raskaana, laskettu aika on huomenna.

Kun lapsi syntyy, näyttää hän synnytyksen suorana verkossa.

Napanuoraa ei kannata katkaista heti

Muutaman minuutin viivyttely napanuoran katkaisemisessa saattaa olla paikallaan.

Lue lisää

Britanniassa saa valita sektion

Uudet ohjeistukset sairaaloille sallivat keisarileikkauksen valitsemisen Britanniassa. Säädökset vahvistavat jo epävirallisesti käytössä olleen brittiläisen käytännön.

Lue lisää

Jouluna synnärillä

Kuten tunnettua on, vauvat eivät tule almanakka kädessä vaan syntyvät kun ovat syntyäkseen, myös joulunpyhinä. Suomessa lasten syntyvyys jakautuu yleensä kalenterivuodelle tasaisesti. Joulukuu ei ole syntymäkuukausista suosituin, mutta ei yleensä myöskään jumbosijalla. Mitä jos lapsi päättää tupsahtaa maailmaan jouluna, miten synnytyslaitoksella juhlistetaan joulua?

Lue lisää

Synnytysregressio on äidin suojatila

Kun synnytys on aktiivisesti käynnissä, synnyttäjän keho erittää voimakkaasti hormoneja. Voimakas hormonitoiminta saa joskus synnyttäjän vaipumaan omiin maailmoihinsa, unenomaiseen tilaan. “Koen, että tuossa tajunnantilan muutoksessa on kyse syvästä yhteydestä oman kehon viisauteen ja omaan itseen ja se on ehdottomasti ollut suurin ja paras apu omissa synnytyksissäni", synnytysregression kokenut Pia Esselström sanoo.

Lue lisää

Kuuluuko isän osallistua synnytykseen?

Mitä jos mies ei halua mukaan synnytykseen? Onko se joka tapauksessa hänen velvollisuutensa?

Halusitko sinä kumppanisi mukaan? Osallistu galluppiin!

”Kaikkea mikä lähtee helposti mukaan, varastetaan”

Suomalainen ei varasta. Paitsi synnytyssairaalasta. ”Vauvan vaatteet, vaipat, vaivojen peitot, petivaatteet, rintakumit, terveyssiteet. Kaikkea mikä lähtee helposti mukaan, varastetaan”, synnytysyksikön osastonhoitaja Tiina Schildt Keski-Suomen keskussairaalasta kertoo.

Lue lisää

Katie synnytti sairaalan hississä

Synnytys saattaa olla toisenlainen, mitä äiti on suunnitellut. Näin kävi Katie Thackerille, joka juuttui sairaalan hissiin synnyttämään.

Lue lisää

Luuli ummetukseksi - saikin lapsen

Agathe Zoe Sunde meni päivystykseen kovien ummetusvaivojen vuoksi. Lääkärin tutkimuksissa selvisi, että kyseessä ei suinkaan ollut synnytys vaan raskaus. 

Amelia-tyttö syntyi vain muutama tunti sen jälkeen, kun Agathe oli saanut kuulla odottavansa lasta.

Kohdusta kuolevan syliin

Diana Auglerin synnytystä aikaistettiin kahdella viikolla, jotta kuoleva isä pääsisi pitämään lasta sylissä.

Lue lisää

Kohtalokas hoitovirhe vei vauvan hengen

Lääkäri ja kätilö on todettu syyllisiksi vauvan kuolemaan johtaneisiin hoitovirheisiin.

Molemmat työntekijät syyttävät virheestä väsymystä.

Henna synnytti syöksynä: ”Ehdin olla 7 minuuttia sairaalassa ennen lapsen syntymää”

Henna Rosenbom heräsi aamuyöllä supistuksiin. Frans-vauva syntyi tunnin päästä heräämisestä. 

Lue Hennan huima syöksysynnytyskertomus.

Kuka mukaan synnytykseen?

Nykyään synnytyksessä on yleensä mukana tsemppaamassa puoliso. Mutta mitä jos kumppani ei pääse mukaan synnytykseen? Kenet ottaisit mukaan?

Vau.fi:n foorumilla odottajat kertovat, kenet haluaisivat tukijaksi synnytykseen.

Isä kätilöi vauvan maailmaan

Tuore isä Scott Howey joutui kovaan koetukseen. Ensin hänen vaimonsa joutui synnyttämään kotona. Syntymän jälkeen vauva ei hengittänyt. 

Lue, mitä neuvokas isä teki.

Lapsi voi syntyä lapsivesipussissa

Vaikka se on harvinaista, se on täysin normaalia: lapsi voi todellakin joskus syntyä niin, että hän on edelleen lapsivesipussin sisällä.

Katso hienot kuvat ja video

Kuinka paljon synnytys sattuu?

"Sairaanhoitaja sano, että sitte kun tuntuu että kuolet niin se lapsi syntyy....", eräs äiti foorumilla päivittelee.

Voisiko sitä verrata pahimipien painajaisten kuukautiskipuihin? Tai ehkä juurihoitoon? Entä luun murtumiseen?

Sektio voi lisätä lapsen ylipainoriskiä

Uuden tutkimuksen mukaan sektiolla syntyneet ovat 3-vuotiaana suuremmalla todennäköisyydellä ylipainoisia kuin alateitse syntyneet.

Lue lisää

Näin lapsi syntyy – katso video!

Tässä yksi synnytys. Kaikki näytetään. Kommentoijat YouTubessa ovat liikuttuneita ja kauhistuneita – ja kaikkea mahdollista siltä väliltä.

Millaisen reaktion synnytyksen katsominen sinussa herättää?

Koska lähteä synnärille?

Kauanko odottaa ennen kuin lähteä sairaalaan? Ehtiikö ajoissa vai meneekö viimetinkaan? Mitä jos lapsi syntyy matkalla? Nämä kysymykset pohdituttavat kaikkia odottajia. Mistä tietää, milloin sairaalaan tulisi sitten lähteä?

Vau.fi:n foorumilla äidit kertovat omia kokemuksiaan!

Sektion pelkoperustein saanut Maria: Ei kiitos synnytyskivulle

Tulin, vaadin, sain. Näin kirjoittaa toisen lapsen kohdalla sektion itselleen vaatinut Maria Länsimies. ”Minusta kenenkään ei tarvitse joutua kokemaan sellaista kipua, jota alatiesynnytys voi aiheuttaa. On olemassa vaihtoehto. Jos voin valita kävelenkö töihin pakkasessa vai menenkö autolla, valitsen jälkimmäisen”, Maria kirjoittaa.

Lue, miten Maria neuvotteli itselleen sektion.

Video: Voihan lapsivesi!

Elokuvissa synnytys alkaa lapsiveden menemisellä. Viihteen luomat käsitykset synnytyksestä pitävät kuitenkin harvoin paikkaansa. Lapsivesi nimittäin menee, kun se on mennäkseen. Katso hauskat videot.

Lue lisää

Synnytys läpivalaisukuvassa

Miltä lapsen syntymä näyttää, kun naisen keho läpivalaistaan synnytyksen hetkellä? Nyt sen voi todeta omin silmin, sillä menneenä kesänä lääkärit kuvasivat 24-vuotiaan naisen synnytyksen magneettikuvauksella berliiniläisessä sairaalassa.

Katso video

"Koin olevani kätilölle vain synnytyskone"

Aktiivinen synnytys ry:llä on sivusto, jolla synnyttäneet naiset saavat jakaa loukatuksi tulemisen kokemuksia synnytyksessä.

Lue naisten kertomukset synnytysloukkauksista.

Luonnonmukaisuus voi vaarantaa lapsen hengen

Vanhemmat ovat nykyään tarkkoja siitä, mitä toimenpiteitä he haluavat synnytyksessä itselleen ja lapselleen tehtävän. Vaikka toiset toimenpiteet ovat turhia, voi kaikista toimenpiteistä kieltäytyminen johtaa vauvan vahingoittumiseen. 

Kätilö paljastaa, minkälaisia virhearvioita vanhemmat ovat synnytyssalissa tehneet.

Ihan pakko ponnistaa!

Ponnistusvaihe alkaa, kun kohdunsuu on täysin auki ja sikiön pää on laskeutunut lantion pohjalle. Monet synnyttäjät kuvailevat voimakasta ponnistuksen tarvetta samanlaisena tunteena, kuin olisi kova ulostamisen tarve. Mutta mitä ponnistuttaessa todella tapahtuu? Kätilö selittää.

Lue lisää

Voihan itku: lapsi syntyi!

”Sitä tunnetta ei voi verrata mihinkään muuhun”, synnytyksessä itkenyt Sanna Pajula kertoo Vau.fi:n tekemässä kyselyssä.

Katso jutusta, miksi toiset äidit vollottavat ja toiset jättävät itkemättä synnytyksen jälkeen.

Hormonit – synnyttäjän parhaat kaverit

Oksitosiini supistaa. Endorfiini helpottaa. Adrenaliini hermostuttaa. Mutta miten synnyttävä äiti voi olla oman hormonituotantonsa herra? 

Lue jutusta lisää hormonien toiminnasta.

"En osaa enkä halua. Mä lähden kotiin"

Synnytys on rankka tilanne, jossa ei säästellä päätä sekoittavia aineita. Ei ihme, että salissa lentää ronski juttu.

Lue, mitä kaikkea äidit ovat tulleet synnytyssalissa laukoneeksi.

Lapsivesi – mitä se on?

Sikiö kelluu koko kehityksensä ajan sikiökalvojen ympäröimässä lapsivedessä. 

Mitä lapsivesi oikeastaan on? Miten lapsivedet menevät? Voiko lapsivettä tihkua ennen synnytystä?

Olisitko selvinnyt saunasynnytyksestä?

Suomessa yleinen paikka synnytyksille oli vielä 100 vuotta sitten sauna. Kansanomaisten kätilöiden eli paapojen ammattitaito vaihteli suuresti. 

Lue jutusta, olisitko sinä tai lapsesi jäänyt henkiin saunasynnytyksessä.

Isän rooli synnytyksessä

Tsemppari, hieroja, lohduttaja, seuranpitäjä, supistusten kellottaja, tuki ja turva. Isästä on monelle synnyttäjälle paljon apua ja valtaosa isistä osallistuukin synnytykseen. Kaikki isät eivät kuitenkaan ole samanlaisia, kuten eivät kaikki äiditkään. Millaisen roolin isä ottaa synnytyssalissa riippuu siitä, millaisen roolin hän haluaa ottaa – tai olla ottamatta. On myös äitejä, jotka eivät halua puolisoaan mukaan.

Lue lisää

Tulevaisuuden synnytys tapahtunee tuvassa

Kätilöliitto suosittelee, että suurien kaupunkien sairaaloihin otettaisiin käyttöön kätilövetoisia synnytystupia. Tuvissa synnytyksiin puututtaisiin vähemmän. Lääkäri kutsuttaisiin paikalle ainoastaan tarpeen vaatiessa. 

Miltä kuulostaa?

Kakkaaminen synnytyssalissa: ”Ei tunnu kovin hehkeältä”

Asia mietityttää suurinta osaa odottajista, mutta harva kehtaa kysyä: Mitä jos kesken synnytyksen tulee kakat? Vau.fi:n foorumilaiset ottavat nyt kakka-asian käsittelyyn.

Lue lisää

Välilihan leikkaus – kaikki mitä sinun tulee tietää

Useimmat synnyttäjät haluavat välttyä välilihan leikkaukselta. Episiotomialeikkausten määrä onkin viime vuosikymmenen aikana laskenut radikaalisti. Nykyään niitä tehdään vain tarpeen mukaan. Mitä välilihan leikkauksessa oikeastaan tehdään?

Lue tietopaketti episiotomiasta!

10 asiaa, joita et halua kuulla synnytyssalissa

Äiti on herkässä tilassa synnytyksen aikaan. Niinpä sairaalan henkilökunnalla on oltava kieli keskellä suuta. 

Oho, onpa iso pää! Ja yhdeksän muuta möläytystä.

10 asiaa, joita miehen ei pidä sanoa synnytyssalissa

Miehille on usein tärkeää kokea synnytys. Mukana oleminen ei kuitenkaan tarkoita, että mies voisi laukoa salissa, mitä mieleen juolahtaa. 

Miehille on usein tärkeää kokea synnytys. Mukana oleminen ei kuitenkaan tarkoita, että mies voisi laukoa salissa, mitä mieleen juolahtaa.

Äiti nukkui synnytyksessä – heräsi vasta ponnistaakseen

Rentoutuminen synnytyksen aikana on tärkeää. Toisilla raukeus saattaa kuitenkin mennä äärimmäisyyksiin asti. Näin kävi Sarah Pearsonille, 25, joka torkkui ja havahtui synnytykseen vasta, kun vauvan pää näkyi jo. Edes synnytyskivut eivät pitäneet ensisynnyttäjää hereillä synnytyksen avautumisvaiheessa.

Lue lisää

Paiskasi kättä lääkärin kanssa – ennen kuin syntyi!

Atkinssien perheeseen syntyi pieni tyttö, Nevaeh keisarinleikkauksella. Synnytyksessä tapahtui harvinainen kädenpuristus. 

Vielä syntymätön tyttö nappasi lääkäriä sormesta kiinni.

Synnytys yllätti Piian: ”Tämä hoituu nyt sitten kotona”

Kun Piia otti yhteyttä sairaalaan, hänelle neuvottiin ottamaan särkylääkettä ja sinnittelemään kotona. Kahden tunnin päästä Piialla oli vauva sylissä. 

Lue, minkälaista on syöksysynnyttää kotona makuuhuoneen lattialle.

Perätilasynnytys – alateitse vai sektiolla?

Jos vauva on ennen synnytystä perätilassa, äiti saa päättää, synnyttääkö hän alateitse vai sektiolla. Mutta kuinka valita synnytystapa, kun perätilasynnytyksistä liikkuu lähinnä kauhutarinoita? "Tästä kyllä oikeasti kaipaisi ihmisten kertomuksia, millaista se on oikeasti, eikä niitä kauhujuttuja", odottaja toteaa. Nyt Vau.fi:n foorumilaiset kertovat, millaista on synnyttää perätilassa oleva vauva sekä alateitse että sektiolla!

Lue lisää

Sektiotarinoita: "Muistan, kuinka tärisin leikkauspöydällä"

Kuten kaikki synnytykset, myös sektiosynnytykset ovat keskenään erilaisia. Yhdellä alatiesynnytys ei mene suunnitelmien mukaan ja päädytään hätäsektioon, toinen taas päätyy sektioon synnytyspelon vuoksi ja kolmannella sektiopäätös tehdään vauvan voinnin takia. Lue kolme erilaista sektiotarinaa!

Lue lisää

Mies, älä möläyttele synnytyssalissa

Miehen päässä saattaa synnytyksen aikana risteillä vaikka mitä, mutta yksi asia on selvä: Pidä tietyt huomiot ja ajatukset ominasi – synnytyssalissa pääosassa on tuleva äiti.

Ihan kaikkea synnytyssalissa mieleen tulevaa ei kannata sanoa ääneen.

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.