adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Äidin väkivaltaan lastaan kohtaan on useita syitä – tutkija valaisee tabuaihetta

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock 

Surmatilastojen valossa suurin osa pieniin lapsiin kohdistuvasta väkivallasta on äitien tekemää. Perheen on vaikea hakea apua naisen väkivaltaisuuteen, sillä aihe on edelleen tabu.

”Ei kukaan pahuuttaan lastansa lyö. Kyse on siitä, ettei äiti pysty kommunikoimaan lapsensa kanssa”, naisten väkivaltaisuutta tutkinut psykologi Hannele Törrönen kertoo.

Äitiyden ympärille kerääntynyt painolasti saattaa aiheuttaa ylivoimaisen kokonaistilanteen. 

”Lapsen vaativuus, pienuus ja avuttomuus voivat ajaa äidin umpikujaan. Äiti voi jopa pelätä vauvaa ja pitää sitä kummallisena ja vieraana”, Törrönen sanoo. 

Taustalla saattaa olla, ettei äiti ole alunperinkään halunnut lasta. Mitään yhtä syytä äidin väkivaltaisuuteen ei kuitenkaan ole. Syitä on yhtä monta kuin äitejä. 

”Joskus taustalla voi olla alkoholismia, huumeita tai vaikeita psyykkisiä sairauksia. Äiti voi esimerkiksi kuvitella, että lapsi katsoo häntä pahalla silmällä. Myös narsistinen luonnehäiriö voi aiheuttaa väkivaltaisuutta. Silloin äiti saattaa ajatella, että lapsi on tyranni ja määräilijä”, Törrönen selventää.

Lue myös: Piiskaamatta paras - psykologi tyrmää aataminaikaiset opit

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Tunnusta vaaran merkit

Äidit syyllistyvät helposti. Itsesyytökset ovat usein turhia, sillä yksi tukistaminen ei vielä tee äidistä väkivaltaista.

”Tilanne on huolestuttava silloin, jos äiti ei siedä olla oman lapsensa kanssa. Silloin äidin ja lapsen suhteessa ei ole levon eikä ilon hetkiä. On syntynyt avuton ja hapeton tila”, Törrönen sanoo.

Yksittäinen raivokohtaus on aivan normaalia perhe-elämää.

”Joskus jokin kriisi voi kiristää hermoja ja äiti raivoaa ja puristaa esimerkiksi lasta hartioista. Jos perheen ilmapiiri on yleensä huoleton ja lasta rakastava, ei yksittäiset teot ole kovin vahingollisia”, Törrönen huomauttaa.

Pelkällä olankohautuksella väkivaltaista tekoa ei voi kuitenkaan ohittaa.

”Lapseen kiinni käymiseen on aina havahduttava”, Törrönen muistuttaa.

Lue myös: Narsistille lapsi on itsen jatke

Äidin väkivaltaisuus pahempi?

”Äiti edustaa ensisijaista turvaa. Äiti synnyttää lapsen, imettää ja pitää lasta hengissä. Tämä on meillä sosiaalisessa muistissa. Tästä näkökulmasta käsin voidaan ajatella, että äidin väkivaltaisuus on lapselle vakavampi asia”, Törrönen sanoo.

Lapsi kokee äidin käyttämän henkisen tai fyysisen väkivallan hyvin kokonaisvaltaisesti.

”Tapa millä äiti katsoo ja puhuu lapselle, määrittää lapsen käsitystä itsestä. Äiti on lapselle peili, josta lapsi katsoo minkälaisena hänet nähdään”, Törrönen esittää.

Törrönen kuitenkin muistuttaa, ettei mitään yksiselitteistä asteikkoa voida tehdä miehen ja naisen suorittaman väkivallan välille.

”On hyvin vaikea tutkia, onko äidin väkivalta lapsen kehitykselle haitallisempaa kuin isän. Aiheesta ei ole olemassa faktatietoa. Pieniin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa on ylipäätänsäkin kartoitettu kovin vähän niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa”, Törrönen muistuttaa.

Lue myös: Kun kukaan ei auta

Avun saaminen vaikeaa

Naisen väkivaltaisuus niin lasta kuin miestä kohtaan on edelleen vähätelty asia. Hyvänä esimerkkinä toimii julkisuuteen noussut puhelinsoitto hätänumeroon. Väkivaltaisen naisen puoliso sai osakseen epäasiallista kohtelua.

”On hirveää, kun äiti pelkää, että hän tekee lapselleen jotakin. Siinä tilanteessa monet äidit yrittävät viestiä hätäänsä. Heidän avunpyyntönsä saatetaan tosin ohittaa sanomalla, että kaikki äidit ovat väsyneitä ja kaikkia kiukuttaa”, Törrönen kertoo.

Ensi- ja turvakotienliiton raportista on havaittu, että myös lapset välttelevät puhumasta äidin väkivaltaisuudesta.

”Jos lapselta kysytään, mitä kotona tapahtuu, lapsi kertoo usein, että äiti huutaa. Vasta kun kysytään, mitä se huutaminen käytännössä on, lapsi voi kertoa, että äiti ravistelee ja käy kiinni”, Törrönen sanoo.

Koska miehet tekevät suurimman osan väkivaltarikoksista, on naisten ja varsinkin äidin väkivaltaisuus kaikille vaikea pala.

”Miehet eivät kehtaa puhua väkivaltaisista puolisoistaan. Lapset välttelevät aihetta. On yksinkertaisesti vaikea sanoa, että äiti lyö”, Törrönen kiteyttää.ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 5
mitä tehdä
Kirjoittaja jari 10.03.2012
minulla sellainen tilanne minulla 3 lasta 1 tyttö 10 v 2 poikaa 5v kaksoset me nyt erotaan vaimoni on lyöny tyttöä hius harjalla ja poikaa huuleen ja verta tuli sitten kun hän otti oman asunnon yritti muuttaa kaikki lapset sinne sai estettyä että pojat jäi minulle ja tyttö äidille nyt minua pelottaa jos pojat 1 vk äidillä ja pojat on ollu minun kanssa 2 3 viikoa eikä ole kyselleet äidistä mitään lasen suojeluun olen soitellu sielä vain sanotaan että sovittele äidin kanssa hänen asunnossa ei ole lapsille sänkyjä ei televisiota jos jollain on neuvoja minulle olisin kiitollinen tami@netti.fi terveisi . jari
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnallinen nykyajan ongelma
Kirjoittaja Jaksaja 18.01.2012
Tätä se on kun lapsen/lasten hoito on 1-2 henkilön harteilla isomman perheen/yhteisön sijaan.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Karseeta
Kirjoittaja Joku 29.06.2011
Itse olen teini ja pidän äitiäni hulluna. En pidä häntä roolimallina tai edes rakkaana. Minä olen tyttö joka pelkää äitiään ja on enemmän isän puolella. Äitini suuttuu aina siitä kun huudan. Äiti ei itse tajua, että hänen kanssaan ei voi puhua. Kärsin tarpeeksi jo masennuksesta. Tänään mutsista tuli hullumpi. Mitä teen? Olen mielestäni avuton.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Huh hellettä
Kirjoittaja raisa 30.07.2010
Kolmen poikalapsen äitinä yritän sinnitellä ja kasvattaa lapsistamme kelpo veronmaksajia.päivät ovat pitkiä,jos lapset koettelee rajojaan oikein kunnolla.Jäähy on meidän konsti saada lapsi tajuamaan oikean ja väärän.Ei sekään aina toimi, joten volyymit kasvaa toisinaan melkoisiin lukemiin, lyömistä koitan välttää, mieluummin vaikka risulla kintulle kai sekin väärin on nykypäivänä
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Tätä on hyvä käsitellä.
Kirjoittaja Heidi 22.06.2010
Koko oman lapsuuteni joutuin sietämään äidin väkivaltaisuutta minua ja siskojani kohtaan. Lapseen se vaikuttaa ja itsellekkin loi paljon väkivaltaisuutta nuoruus iällä muita kohtaan. Kovalla työllä sain itse kitkettyä sen pois. Samoin siskoni. Nyt meillä on lapsia ja senvitä on se ettei lyödä, asian saa muullakin tapaa hoidettua. Lyövät äidit saisivat heittää vankilaan hetkeksi. Se on sairautta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti

Lue myösLue myös

Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun