Kauniin väriset kirsikkatomaatit ja viinirypäleet houkuttavat lasta maistamaan. Muista kuitenkin tarjota niitä lapsille sopivassa muodossa.

Viimeksi päivitetty 2.11.2015

Lapsen henkitorvi on läpimitaltaan noin lapsen pikkusormen kokoinen. Sinne kiilautuvat vierasesineet voivat tukkia hengitystiet täydellisesti. Useimmiten lapsi vetää henkeensä pieniä esineitä, kuten pieniä leluja tai lelun osia, mutta myös jotkut ruuat tukkivat herkästi hengityksen.



Esimerkiksi viinirypäleet ja kirsikkatomaatit ovat pyöreitä ja liukkaita – siis omiaan luiskahtamaan helposti lapsen kurkkuun ilman puraisua. Lisäksi ne ovat juuri sopivan kokoisia tukkimaan kurkkuun jouduttuaan lapsen hengitystiet täydellisesti.

Niitä on myös hyvin vaikea saada irtoamaan. Siksi viinirypäleet ja kirsikkatomaatit pitäisi aina leikata pikkulapsille pienemmiksi paloiksi tai ainakin puolittaa pituussuunnassa.

Muita yleisiä tukehtumistilanteiden aiheuttajia ovat esimerkiksi kolikot ja napit. Ruoka-aineista riskialtteimpia ovat sitkeät lihapalat, nakit, pähkinät ja karkit. Hankalasti käsiteltäviä kovia karkkeja tai pähkinöitä ei pitäisi tarjota lapsille, jotka eivät vielä osaa pureskella ruokaansa kunnolla.

Aina ennaltaehkäisy ei riitä

Tukehtumistapausten ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää pitää lapsen suuhun sopivat pienet esineet poissa pienten ulottuvilta ja tarjota lapsille ruokaa sopivan kokoisina palasina. Vanhemmat eivät voi kuitenkaan suojella lastaan kaikelta.

Esimerkiksi isommat lapset pudottelevat esineitä lattialle ja unohtelevat lelujaan pienempien ulottuville. Aina äidin ja isän silmä ei ehdi huomaamaan lapselle sopimatonta herkkua tai tavaraa ennen, kun perheen pienin ehtii pistää sen suuhunsa.

Opettele ensiapua!

Jos lapsi vetää jonkin esineen henkeensä, ensimmäinen reaktio on kova yskiminen. Useimmiten lapsi saa vierasesineen yskittyä pois, mutta jos lapsi ei pysty puhumaan tai yskimään, esine on todennäköisesti tukkinut henkitystiet kokonaan. Tällöin tarvitaan nopeasti ensiapua.

Toimi näin, jos lapsi on vetänyt jonkin esineen henkeensä

  1. Pikkulapsi otetaan vatsalleen esimerkiksi polvien päälle siten, että pää on muuta vartaloa alempana.
  2. Seuraavaksi lyödään lasta kämmenellä selkään, lapaluiden väliin napakasti 5 kertaa. Mitä pienempi lapsi, sitä varovaisempi lyönti saa olla.
  3. Jos hengitys ei vieläkään kulje, on soitettava hätänumeroon 112.
  4. Seuraavaksi siirrytään Heimlichin otteeseen. Pieni lapsi otetaan syliin selälleen ja painetaan rintalastan päältä sormilla sen verran, että lasta joustaa alaspäin. Tämä tehdään 5 kertaa. Isompaan lapseen voi käyttää tavallista Heimlichin otetta
  5. Mikäli tuke ei vieläkään ole irronnut, jatketaan vuorottelemalla 5 selkään lyöntiä, 5 painelua.

Ensiapuohjeet: SPR

Lähde: Karin Blomgren ja Sari Pyörälä: Lasten vierasesinetapaturmat – hassua, hankalaa ja hengenvaarallista

Mitä mieltä olet artikkelista?