Owlet Baby Monitor on kehitteillä oleva sukkalaite, joka seuraa vauvan sydänääniä ja muita elintoimintoja. Onko sinusta kyse älykkäästä sukasta vai älyvapaasta laitteesta? Äänestä!

Viimeksi päivitetty 18.9.2013

”Kun tulemme sairaalasta, meillä on todella paljon uusia huolia. Näitä huolia ei ole edes mahdollista ymmärtää ennen kuin saa lapsen. Suurin vanhempien huoli on lapsen terveys. Hengittääkö lapseni vielä?” Jacob Colvin esittelee yrityksensä tulevaa tuotetta vuoden 2013 Ricen yliopiston yritysideakilpailussa. 


 


Colvin lupaa Owlet Baby Monitorin vähentävän vanhempien huolta. 

”Meidän ratkaisumme ongelmaan on Baby Owlet Monitor. Laite antaa hälytyksen vanhempien puhelimeen, jos lapsi lopettaa hengittämästä”, Colvin huomauttaa.

Lue myös: Kotidopplerilla sydänäänien äärelle 

Mittaa sydänääniä – ja muutakin

Sukka seuraa sykettä ja laskee lapsen happisaturaation. Laite osaa varoittaa vanhempia, jos sydänäänet heikkenevät tai happitaso vauvan veressä laskee huolestuttavasti.

Owlet Baby Monitor mittaa myös vauvan iholämmön ja tunnistaa lapsen möyrimisliikkeet sängyssä. Laite siis herättää vanhemman yöllä korjaamaan vauvan asentoa, jos vauva on kierähtänyt kyljelleen. Kätkytkuolemariski on pienin, jos vauva nukkuu selällään.

Lue myös: Ikkuna kohtuun 

Kätkytkuolemien syyt epäselvät

Laitteen valmistaja väittää laitteen pienentävän merkittävästi kätkytkuolemariskiä. THL:n asiantuntijalastenlääkäri Jarmo Salo ei jaa yrityksen kantaa.

”Kätkytkuolemariski on terveellä lapsella hyvin pieni. Jotta väestötasolla saataisiin merkittäviä hyötyjä tällaisesta laitteesta, se tarkoittaisi, että lähes kaikkien suomalaisten pitäisi käyttää sitä”, Salo sanoo.

Tämä puolestaan tarkoittaisi, että laite annettaisiin vanhemmille esimerkiksi äitiyspakkauksen mukana. Näin ei tapahtune.

”Uskon, että laite hälyttää vanhemman paikalle, jos esimerkiksi lapsen sydän pysähtyy. Olisiko sitten lopputulos jokin muu kuin kuolema, se ei ole selvää”, Salo sanoo.

Salo muistuttaa, ettei kätkytkuolemien syitä ei tarkkaa ottaen tunneta. Suomessa menehtyy vuosittain alle 20 vauvaa kätkytkuolemaan.

Lue myös: Kätkytkuolemat vähentyneet selvästi 

Vanhempien huoli tarpeellista

Laitetta markkinoidaan huolta vähentävällä vaikutuksella: ”Me olemme koko yön valveilla, ettei sinun tarvitse olla.”

Vauvan sykkeen tuijottaminen näytöltä ei kuitenkaan kuulosta huolettomalta touhulta.

”Tietyissä tapauksissa laite voi johtaa jopa vanhempien huolestuneisuuden lisääntymiseen”, Salo huomauttaa.

On myös ongelmallista, jos laite todella pienentää luonnollista huolta lapsesta.

”Jos lapsella on esimerkiksi hengitystieinfektio, vanhemmat saattaisivat lievittää huolta älysukalla, vaikka oikea tapa toimia olisi viedä lapsi lääkärin arvioitavaksi. Jos vanhemmat ovat huolissaan lapsesta, lapsi pitää viedä lääkäriin”, Salo summaa.

Lue myös: Pian satelliitti vahtii lasta 

Ei vielä markkinoilla

Owlet Baby Monitor maksaa 159 dollaria. Laite ei tosin ole vielä myynnissä.

Tällä hetkellä yritys ottaa ennakkotilauksia vastaan, jotta saisi kerättyä laitteen kehitystyöhön ja markkinointiin lisää rahaa. Vanhemmat saavat laitteen käsiinsä aikaisintaan marraskuussa.

Lähteet: Daily Mail, YouTube, Owlet Care


Mitä mieltä olet artikkelista?