Viimeksi päivitetty 25.4.2011

Vesirokko on lapsuusiän tavallisimpia tartuntatauteja. Sairaus alkaa pienellä kuumeella tai päänsäryllä, ja muutaman tunnin kuluttua puhkeaa kutiava ihottuma: pieniä, punaisia täpliä, jotka muuttuvat pian rakkuloiksi. Ihottumaa voi tulla myös suun ja sukuelinten limakalvoille. Vesirokko leviää helposti pisaratartuntana, ja itämisaika on 2–3 viikkoa. Lapsi on tartunnankantaja pari päivää ennen ihottumaa ja siihen saakka kun rakkulat ovat rupeutuneet.


 


 

Mitä voin tehdä?

 

Kutinaa voi lievittää rasvaamalla ihottumaa sinkkilinimentillä tai antamalla antihistamiineja. Anna runsaasti juotavaa ja mahdollisesti kuumetta alentavaa lääkettä. Leikkaa lapsen kynnet, ettei hän raapisi rakkuloita. Tartuntavaiheessa lapsi on pidettävä poissa kaikkien luota, joilla on lisääntynyt komplikaatioriski – ts. heikentynyt immuunivaste. Lapsen ei myöskään pidä olla raskaana olevan lähellä, koska vesirokossa on pieni sikiövaurion vaara.

 

Milloin pitää ottaa yhteys lääkäriin?

 

Ota yhteys lääkäriin, jos sairastunut on sylilapsi tai hänellä on heikentynyt immuunivaste. Hakeudu lääkäriin myös sellaisissa oireissa kuin kouristukset, kiivas hengitys ja epänormaali velttous, tai jos rakkuloista tulee mätää.

Mitä mieltä olet artikkelista?