Katso jutusta top 50 -nimilistat viime vuoden aikana syntyneille tytöille ja pojille, sekä mielenkiintoiset arviot suosikkinimistä!

Viimeksi päivitetty 12.4.2022

Aino ja Leo ovat vuonna 2020 syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet. Ainon sai ensimmäiseksi nimekseen 276 tyttöä ja Leo annettiin etunimeksi 356:lle pojalle. Ensimmäisen kerran Aino ja Leo ylsivät yhteisvoittoon vuonna 2017 ja suosituimmiksi ne kirivät myös vuonna 2019. Vuosi 2018 oli Eevin ja Eelin voittovuosi.Lue myös: Olivia ja Leo olivat vuoden 2021 suosituimmat nimet

Ainon jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Olivia, Sofia, Pihla ja Aada.

Katso tästä suosituimpien tytönnimien Top50-lista!

Pojille useimmin annetut etunimet Leon jälkeen olivat Eino, Oliver, Elias ja Onni.

Katso tästä suosituimpien pojannimien Top50-lista!

Kaikista tyttöjen saamista nimistä viisi suosituinta olivat Maria, Sofia, Aurora, Olivia ja Emilia. Viisi suosituinta poikien nimeä olivat Juhani, Olavi, Johannes, Mikael ja Oliver.

”Aino on hyvä perusnimi”

Aino on ollut erittäin suosittu etunimi jo ennen 2000-luvun taitetta, ja Suomessa onkin iso joukko pari-kolmekymppisiä Ainoja. Sitä ennen nimi loisti muutaman vuosikymmenen lähes kokonaan poissaolollaan, esimerkiksi 50-, 60- ja 70-luvuilla ei juuri Ainoja nimetty.

”Aino on monella tapaa suomalaisen neidon prototyyppinimi, samalla tavalla kuin esimerkiksi Anna tai Maria. Ne ovat miellyttäviä ja helposti sointuvia nimiä, jotka toimivat hyvin myös kansainvälisessä ympäristössä”, toteaa nimistöntutkimuksen dosentti, Minna Saarelma-Paukkala.

Kansainvälisissä yhteyksissä ja erityisesti Etelä-Euroopassa Aino-nimi saattaa kuitenkin aiheuttaa yllätyksiä: esimerkiksi Italiassa on tyypillistä, että O-kirjaimeen päättyvät nimet ovat miehen nimiä.

Leo on uusi löytö

Leo on suomalaisella nimikentällä uudehko tuttavuus, joka on saavuttanut suosionsa vasta viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana. Itse nimi on vanhaa perua, mutta se on saavuttanut laajemman suosion vasta viime vuosina.

”Leo on kiinnostava nimi kansainvälisestikin katsoen, sillä sen suosio on kohonnut samassa tahdissa myös muissa Euroopan maissa”, sanoo Saarelma-Paukkala.

Leo koetaan helpoksi ja trendikkääksi nimeksi: sen voi päätellä siitä, että myös sen riimisukulaiset Neo ja Teo ovat saaneet suosiota nimilistoilla. Sointuva ja sujuvasti kansainvälisissä yhteyksissä toimiva Leo vie lisäksi mielikuvat kohti leijonamaista leikkisyyttä.

Yleisintä on antaa kaksi etunimeä

Yleisintä on antaa lapselle kaksi etunimeä, näin tekivät viime vuonna lähes puolet vanhemmista (49%). Lähes yhtä suosittua on kolmen etunimen antaminen (42%). Yhden etunimen sai kahdeksan prosenttia lapsista. Vain alle prosentti sai neljä etunimeä.

Tilastoissa näkyy myös muutama useamman kuin neljä nimeä saanut lapsi. Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, kun lapsi on nimetty ulkomailla maassa, jossa etunimien määrää ei ole rajoitettu neljään, ja hänet kirjataan Suomen väestötietojärjestelmään.

Tiedot suosituimmista nimistä perustuvat 47 839 viime vuonna syntyneen lapsen tietoihin, jotka olivat saaneet nimen 5.4.2021 mennessä. Kaikkiaan lapsia syntyi 48 186. Nimen sai 23 356 tyttöä ja 24 483 poikaa. Suomenkielisiä heistä oli 38 943 ja ruotsinkielisiä 3 246. Nimitiedot kootaan väestötietojärjestelmästä, jota ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto.

Mitä mieltä olet artikkelista?