Vastasyntyneen lapsen tilan arvioinnissa on käytetty vuosikymmenten ajan Apgar-pisteitä. Vuonna 1952 kehitetyllä menetelmällä mitataan viittä osa-aluetta. Maksimipistemäärä on 10.

Viimeksi päivitetty 10.11.2023

Apgar-pisteet annetaan vastasyntyneelle tavallisesti yhden, viiden ja vielä mahdollisesti 10–15 minuutin kuluttua syntymästä.


 


Arvio vauvan kunnosta viidellä osa-alueella

Pisteitä vauvalle annetaan viidestä osa-alueesta, joista kustakin voi saada 0, 1 tai 2 pistettä:

Osa-alue 0 1 2
Syke ei todettavissa alle 100/min yli 100/min
Hengitys ei hengitä hidas, riittämätön normaali, itku
Jäntevyys veltto osittainen koukistus täydellinen koukistus, aktiivinen liike
Ärtyvyys ei vastetta stimulaatioon vähäinen vaste itku, voimakas vaste
Väri kalpea, sinertävä raajat sinertävät punakka

Apgarin kuntopisteet (Aikakauskirja Duodecimin mukaan).

Yhdeksän täyttä kymppiä yleisempi

Suurin osa vauvoista sinertää syntyessään, joten 9 pistettä on tavallisempi tulos kuin täysi kymppi. Huonokuntoisuuden rajana pidetään 6 pistettä, mutta sen alle jää harva.  Kolmoseen tai sen alle jääviä pisteitä pidetään kriittisen alhaisina.

Vuosina 2004–2010 kerätyssä, noin 400 000 suomalaisvauvaa kattavassa aineistossa, vain 0,34 % kaikista vastasyntyneistä sai erittäin pienen pistemäärän (0–3) viiden minuutin iässä.

Pistemäärä riippuu myös pisteiden antajasta ja maasta

Amerikkalaisen lääketieteen tohtori Virginia Apgarin (1909—1974) kehittämää ja vuonna 1952 julkaistua pisteytystä käytetään edelleen, vaikka se saa osakseen myös kritiikkiä:

Pisteitä on vaikea, jos ei mahdoton, vakioida niin, että se olisi täysin riippumaton siitä, kuka pisteitä antaa. Lisäksi tiedetään, että pisteytyksessä on eroja myös maiden välillä. Siinä missä Suomessa hieman alle neljännes vauvoista saa täydet 10 pistettä, Ranskassa kymppi annetaan lähes kaikille (93 %).

Apgar-pisteiden keskiarvo alenee

Suomessa Apgarin pisteytys on ollut käytössä vuodesta 1962. Stakes on kerännyt maassa annetuista pisteistä tilastoa vuodesta 1987 lähtien.

Turun Sanomien julkaisemassa jutussa kerrotaan, että koko maan Apgar-pisteiden keskiarvo on laskenut hitaasti parinkymmenen vuoden aikana.

Syynä tähän on muun muassa synnyttäjien kohoava keski-ikä ja sen mukanaan tuomat ongelmat, kuten ennenaikainen syntymä, erilaiset epämuodostumat ja sikiön kasvun ongelmat, lehden haastattelema kehittämispäällikkö Mika Gissler Stakesista arvioi.

Napaverestä tarkkaa tietoa vastasyntyneen tilasta

Napaverinäytteen avulla saadaan nykyisin tarkkaa tietoa vastasyntyneen kunnosta. Napaverinäytteen avulla on mahdollista selvittää esimerkiksi lapsen diabetesalttiutta.

Napaverestä tehtävät erilaiset seulontatutkimukset tehdään yleensä vanhempien erikseen antamalla tutkimusluvalla. Napaverta tutkimalla saadaan tietoa muun muassa lapsen veren happipitoisuudesta sekä happo- ja emästasosta.

Lähteet: Turun Sanomat: Vastasyntyneiden kuntopisteet ovat jäänne menneisyydestä, Aikakauskirja Duodecim

Mitä mieltä olet artikkelista?