Lastentautien professori Leo Dunkelin tutkimusryhmä on laatinut uuden perustan kasvukäyrille. Muutos tuli tarpeeseen, sillä vanhat käyrät eivät kuvaa nykylasten reipasta kasvutahtia. Päivitetyt käyrät on tarkoitus ottaa käyttöön tämän vuoden aikana.

Viimeksi päivitetty 31.3.2010

Yhä useammat vanhemmat ovat viime vuosikymmeninä kuulleet neuvolassa kommentin: teidän lapsenne kulkee omia käyriään.Ei ihme, sillä vanhat käyrät perustuvat vuosina 1959–1971 syntyneiden lasten kasvutahtiin. Viime vuosina syntyneet lapset elävät aivan erilaisessa ympäristössä, joten he myös kasvavat eri lailla.

”Lasten pituus on muuttunut hurjan paljon. Itse asiassa kuusi kuukautta on ainoa ikäpiste, jossa vanhat ja uudet kasvukäyrät ovat yhteneväisiä”, professori Leo Dunkel kertoo verkkolehti MTV3:n haastattelussa.

Dunkelin tutkimusryhmän uudet käyrät kerättiin Espoon alueelta. Käyrät perustuvat vuosina 1983–2008 syntyneiden lapsien kasvuun. Tutkimustyöhön kului seitsemän vuotta.

Nopeaa kasvua, vähemmän painoa

Nykyään vauvat kasvavat pituutta nopeammin kuin puolivuosisataa sitten. Lasten päänympärykset ovat myös isompia. Kasvukaudet ovat puolestaan lyhyempiä eli lapset saavuttavat loppupituutensa nopeammin kuin aikaisemmin.

Pituuskasvusta huolimatta alle kymmenenvuotiaiden lasten paino on keskimäärin alhaisempi kuin vanhat käyrät antavat ymmärtää. Ylipainoisien vauvojen paino on puolestaan suurempi suhteessa aikaisempaan käyrätutkimukseen.

Uudistuksen myötä myös kasvuseula muuttuu. Lapset jotka vanhan mallin mukaan luokiteltiin ylipitkiksi, ovat uuden malliin mukaan normaalipituisia. Vauvojen ja lasten ylipainoa aletaan puolestaan seuraamaan painoindeksin avulla.

Mistä johtuu?

Mikä saa sitten lapset kasvamaan eri lailla? Olemmeko muuttuneet geneettisesti suurikokoisemmiksi?

Todennäköisin selitys pituuskasvun muuttumiselle on rintaruokinnan yleistyminen. Tissimaito kasvattaa lapsia paremmin kuin tölkkimaito.

Lasten kiinteän ravinnon laatu on myös muuttunut. Syötämme nykyään lapsille ravitsevampaa ruokaa. Suuremmat kalorimäärät vaikuttavat lasten nopeutuneeseen kasvuun rintaruokinnan päätyttyä.

Käyttöönotto

Uudet käyrät tulevat käyttöön vuoden 2011 aikana.

THL on asettanut asiantuntijaryhmän tukemaan uudistusta. Ryhmä tukee uusien käyrien käyttöönottoa ja ottaa tarvittaessa kantaa kasvun seurantaan liittyvissä kysymyksissä.

Teksti: Jarkko Uro

Lähteet:

Itä-Suomen yliopisto
Verkkolehti MTV3

Lue myös:

Vau.fi tutustuu neuvolaan
Vauvan ensimmäisen kuukaudet
Maukasta ja ravitsevaa

 

Joko teidän neuvolassanne käytetään uusi käyriä? Kommentoi!

Mitä mieltä olet artikkelista?