Eläintenhoitaja Kaisa Tapolan mukaan apinalapset eivät itke turhasta – toisin kuten ihmislapset. Lue evoluutiotieteilijä Tiina Kaitaniemen selitysmallit ihmisvauvojen vollotukselle.

Viimeksi päivitetty 17.9.2012

”Apinalapset eivät itke turhaan, vaan silloin niillä on jokin todellinen hätä eli emolta ei tule maitoa, emo hyljeksii pienokaisiaan tai niillä on kylmä”, kertoo eläintenhoitaja Kaisa Tapola YLE:n haastattelussa.

Näin on myös ihmisvauvan kohdalla. Fyysinen ja psyykkinen epämukavuus aiheuttaa ihmisenkin poikasille vollotusta, jonka tarkoitus on tietenkin saada vanhempi reagoimaan.

Näyttää kuitenkin siltä, että ihmislapset vollottavat myös silloin kun kaikki on hyvin.

Lue myös: Äidin ääni parantaa keskosten terveyttä

Läheisyyden puutos 

”Kun simpanssivauvaa hoidetaan kuten länsimaista vauvaa, itkun määrä lisääntyy, mutta koliikkia ei kehity. Toisin sanoen itku on aina rauhoitettavissa sylillä ja maidolla”, evoluutiotieteilijä Tiina Kaitaniemi kertoo.

Kaitaniemi esittää, että vollotuksen ensisijainen syy on läheisyyden ylläpitäminen.

”Kannettavat poikaset – joihin myös ihminen lukeutuu – ovat sopeutuneet jatkuvaan kantamiseen ja se on poikaselle merkki turvallisuudesta”, Kaitaniemi kertoo.

Kaitaniemen mukaan vauvan kantaminen syntymästä lähtien kantoliinassa vähentää ulinan määrää.

”Ihmislasten itkun suurta määrää selittää länsimainen lastenhoitokäytäntö, jossa kosketus on vähäisempää”, Kaitaniemi sanoo.

Lue myös: Vauva tarvitsee masuaikaa

Hätähuuto äidille!

”On olemassa myös eräs käyttäytymisero ihmisäidin ja muiden kädellisten välillä. Vain ihmisäiti voi hylätä vauvansa”, Kaitaniemi kertoo.

Apinaäidit saattavat kyllä antaa johtavan urhoapinan tappaa poikasensa poliittisista syistä, mutta apinaäiti ei kuitenkaan koskaan hylkää poikastaan.

”Ihmiselle on lajityypillistä, että äiti saattaa jättää lapsen hoitamatta tai jopa tappaa tämän abortoimalla tai pahoinpitelemällä lasta synnytyksen jälkeen”, Kaitaniemi sanoo.

Ihmisvauvoilla olisi näin ollen kehittynyt kyky aistia äidin tuntemuksia. Vauva tunnustelee jatkuvasti, haluaako äiti todella kasvattaa häntä seuraavat vuosikymmenet.

Turhainpäiväiseltä tuntuva itku saattaa siis olla hätähuuto: Äiti! Älä tapa minua!

Lähde: YLE: Apinavauvan itku kertoo todellisesta hädästä

Teksti: Jarkko Uro
Kuvat: Crestock

Lue myös:

Vauvat lukevat huulilta
Huulilta lukeminen on vaikea taito, ajatellaan. Uusi tutkimus on eri mieltä. Vauvat nimittäin harjoittelevat puhumaan lukemalla sanoja huulilta.

Itkevää vauvaa ei voi hemmotella pilalle
Kohdussa oli lämmintä, pimeää, pehmeää ja turvallisen rajallista. Nyt vauvan ympärillä on koskettelevia ihmisiä, kirkkaita valoja, uusia ääniä, makuja ja materiaaleja.

Vauvat itkevät kansallisväreissä
Uuden tutkimuksen mukaan ranskalaisvauvat itkevät eri melodian mukaan kuin saksalaisvauvat.

Mitä mieltä olet artikkelista?