Kaksosten ajatellaan useissa perinteissä ja uskonnoissa olevan jotain hitusen yliluonnollista, ja siksipä kaksosuuteen liittyy kiinnostavia uskomuksia joka puolella maailmaa.

Viimeksi päivitetty 2.2.2020

Kaksosuus poikkeaa ihmiskunnan normista, yksin syntymisestä. Olipa syntynyt kaksospari sitten identtinen tai epäidenttinen, he eivät sovi yhteisön normiin ja rakenteeseen. He ovat osoitus vieraasta toiseudesta.1. Ei vastoja samaan saaviin

Suomalaisessa kansanperinteessä kaksosiin on suhtauduttu varauksella, ja kaksosten syntymää on pyritty estämään taikakeinoin. Reikäleipien leivonnassa syntyneitä keskusrinkuloita ei tullut syödä, vastoja ei saanut laittaa saaveihin pareittain eikä lattiaa lakaista kahdella luudalla.

2. Erityiset kaksosnimet

Länsiafrikkalainen joruba-kansa nimeää kaksosensa vielä nykyisinkin erityisillä kaksosnimillä. Kaksosten sukupuolista riippumatta ensimmäisenä syntynyt kaksonen on aina nimeltään Taiwo (”maailman maistaminen ensimmäisenä”) ja jälkimmäinen puolestaan ”Kehinde” (toisen jälkeen saapuminen”). Kehinden olevan kaksosista vanhempi, sillä hän on määräysvallallaan komentanut nuoremman sisaruksensa lähtemään ulos maailmaan ensimmäisenä.

3. Myös kaksosten äiti on maaginen!

Kongolaisen lele-kansan tietäjät olivat perinteisesti yleensä miehiä, mutta kaksoset synnyttäneen naisen tai kaksosena syntyneen tytön katsottiin olevan myös tehtävään sopivia. Kaksoset edustavat leleille henkiolentoja, ja näiden vanhemmat puolestaan välittäjiä ihmisten ja henkien maailman välillä.

4. Adoptio tai kuolema

Itä-Afrikkalaisen bantuheimojen keskuudessa eli vielä 1900-luvun alussa tapa, jonka mukaan kaksoset joko surmattiin heti syntymänsä jälkeen tai toinen heistä annettiin adoptoitavaksi toiseen klaaniin. Näin kaksosten olemassaolo ”kumottiin”.

5. Äkkipikaiset selvänäkijät

Lounais-Yhdysvalloissa elänyt mojave-kansa piti kaksosten alkuperää yliluonnollisena, ja tämän vuoksi heillä uskottiin olevan esimerkiksi selvänäkemisen lahja. Kaksosia tuli kohdella niin tasapuolisesti kuin mahdollista, sillä muuten nämä saattoivat silkkaa äkkipikaisuuttaan suuttua ja kuolla pois. Mikäli kaksosparin toinen osapuoli kuoli, eloonjääneen uskottiin seuraavan pian perässä.

6. Kommunikointia yli rajojen

Sierra Leonen temne-kansa uskoi kaksosten tulleen tähän maailmaan erityisistä henkimaailman kylistä, jonne he myös kuolemansa jälkeen palaisivat. Kaksoset olivat temneille ikään kuin yksi olento, ja jos toinen kaksosista sattui kuolemaan, kaksikko pystyi kommunikoimaan keskenään henkimaailman rajan yli. Kuollut kaksonen saattoi esimerkiksi neuvoa sisarustaan raha-asioiden hoitamisessa.

Lähde: Kiehtova kaksosuus – Monikkosisarusten elämää, toim. Ulla Kumpula, Jaakko Kaprio, Anniina Lavikainen ja Irma Moilanen

 

Mitä mieltä olet artikkelista?